EL PERFIL CANVIANT D'UNA ICONA POP

L'empremta del poder a la cara d'Obama

El president dels EUA mostra a Instagram l'amor per la seva dona

2
Es llegeix en minuts
Iosu de la Torre
Iosu de la Torre

Coordinador de Podcast.

ver +

Probablement el president dels Estats Units és la icona moderna. Sense arribar al nivell del Che Guevara o Marylin Monroe, és el personatge més retratat en l'última dècada. Barack Obama seguirà en el punt de mira almenys fins al gener, quan entregui el relleu al seu successor a la Casa Blanca. La connexió entre dos retrats sortits de la càmera de Dan Winters, amb vuit anys de diferència, subratlla les empremtes del poder a la cara de l'home més poderós del planeta.

Dels 48 anys sense ni un cabell blanc amb què va iniciar el seu primer mandat, als 56 del comiat marcat pel pols que manté a Síria amb Vladímir Putin i l'arenga als nord-americans perquè recolzin Hillary Clinton davant Donald Trump.

D'aquí un mes se celebraran les eleccions que tanquen l'era Obama, el primer president negre dels EUA. Arriba l'hora dels balanços i les comparacions. De l'abans i el després, com en un anunci de CEAC.

Encarant les dues fotografies de Winters s'intueix el pes dels dos mandats. La cara del 2016 mostra empremtes d'un envelliment, aprofundit potser pel pes del càrrec i de les decisions que ha hagut de prendre. Els cabells blancs i les arrugues abunden en una cara més prima.

La tardor del president nord-americà convida a posar al mirall els inquilins més rellevants de la Moncloa. Pur divertimento per a un matí de perruqueria.

EL CAS ESPANYOL / Vuit anys de diferència entre el Felipe González del cartell electoral de 1982 i el de 1980, quan ja pintava cabells blancs a les temples. El càstig dels anys el va saber combatre José María Aznar al gimnàs i la pista d'atletisme sense que ningú hagi esbrinat quina fórmula secreta li permet seguir sense cabells blancs. Potser la recepta l'hi va passar Gerard Schroeder, aquell canceller alemany que es va querellar contra el periodista que va assegurar que allò seu era simple tint. En vista de les fotos també queda clar el desgast de José Luis Rodríguez Zapatero, de la quinta d'Obama, i és més dubtós l'experimentat per Mariano Rajoy, d'eterna barba amb cabells blancs i pentinat grecian 2000.

Les dues cares del president que va dirigir la caça d'Ussama bin Laden formen part d'un reportatge que publicarà New York Magazine, amb un recorregut per les notícies més rellevants d'aquest temps.

OH, MICHELLE / Els Obama disfruten compartint amb els seus compatriotes els episodis quotidians. El més recent, abans-d'ahir, aniversari matrimonial. «Fa 20 anys, em vaig casar amb l'amor de la meva vida i la meva millor amiga. Feliç aniversari, Mi-chelle», va deixar escrit el president en el seu compte oficial, firmant amb les seves inicials, B.O. Una hora després, la primera dama li va respondre davant els seus més de 20 milions de seguidors a Twitter. «Feliç aniversari, Barack. Gràcies per ser una parella, amic i un pare formidable, cada dia. ¡T'estimo!».

Aquest és l'últim aniversari que celebren a la Casa Blanca. Les agències donen compte d'una història d'amor que es remunta al juny de 1989. Un jove Barack acabava de ser contractat com a associat d'estiu en un despatx d'advocats, i Michelle era assignada per uns mesos com a consellera al mateix bufet.

Notícies relacionades

Malgrat una primera resistència per part d'ella, el setembre d'aquell any van iniciar la relació. Es van comprometre el 1991 i el 3 d'octubre de 1992 es van casar a Chicago. Sis anys després, el 1998, va néixer la seva primera filla, Malia,i, el 2001, la petita, Natasha.

Diuen que Obama aprofita cada aniversari per recordar públicament quant estima la seva dona.