La guia Michelin del 2015 no tindrà nous tres estrelles

La bíblia gastronòmica es presenta avui a Marbella sense grans canvis respecte a l'any passat

Més d'una vintena de restaurants, entre ells algun català, estrenaran entorxat

El cuiner basc Martín Berasategui durant una presentació a la Fira de Barcelona, el 2010.

El cuiner basc Martín Berasategui durant una presentació a la Fira de Barcelona, el 2010. / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO / MARBELLA

“Aquest any estem tots tranquils”. La frase de Ramon Freixa, camí de Marbella, on aquesta nit es donarà a conèixer la guia Michelin del 2015, reflecteix a la perfecció l'estat d'ànim del món gastro. Tots saben que la bíblia vermella no coronarà ni castigarà cap triestrellat, així que aquest any la pressió mediàtica s'ha rebaixat molts enters.

Queda, doncs, el joc d'endevinar a qui cauran les segones (es parla d'entre dos i tres afortunats). Ángel León té números a les quinieles dels xefs per la seva original i atrevida aposta per cuinar el mar a Aponiente (El Puerto de Santa María), a Dos Cielos, dels germans bessons Sergio i Javier Torres, alguns ja n'hi donarien una segona, i Nandu Jubany sembla resignat, una vegada més, a veure com li neguen l'ascens a Can Jubany (Calldetenes).

També sonen Cenador de Amós (Villaverde de Pontones, Cantàbria) i fins i tot s'especula que Dstage, de Diego Guerrero (Madrid), que va arribar a lluir-ne dues quan dirigia El Club Allard, passi de zero a dues en els quatre mesos i mig que fa que ha obert. En fi, especulacions per passar l'estona fins a la gala d'aquesta nit a les 20.30 hores. El que és segur és que tampoc hi haurà ‘bi’ que passin a tenir una estrella.

Notícies relacionades

I queda també la curiositat de saber qui entrarà a l'Olimp amb un entorxat, amb només quatre o cinc restaurants catalans entre els elegits. ¿Quins? El silenci és absolut.

Els responsables de la guia asseguren que, com la loteria, les estrelles estaran molt repartides per tota la geografia, i que seran moltes (una mica més d'una vintena), dada que certifica la puixança de la cuina espanyola. “Demostra que s'estan fent les coses bé des de baix, que s'amplia el nivell per la base, amb projectes atrevits de gent jove que seran els nous dues i tres estrelles d'aquí uns anys”, comenten fonts de la firma francesa.