setmana de la moda a París
Elsa Schiaparelli, la dissenyadora surrealista
París reviu la modista més famosa dels anys 30, creadora del vestit llagosta i de la faldilla pantaló

La model britànica Stella Tennant presenta una de les creacions de Marco Zanini per a la casa Schiaparelli. /
Va ser el 1954 quan l''atelier' de l'emblemàtica dissenyadora Elsa Shiaparelli va tancar les portes. Schiaparelli no es va poder adaptar al nou mercat de la moda i els nous dissenyadors més realistes van acabar per destronar la que havia estat la reina de surrealisme.
Schiaparelli és un d'aquests personatges que ressorgeixen del no-res i que arriba a l'èxit més absolut amb un enginy innat per a la moda. Va néixer a Roma el 1890 en una família acomodada. Dels seus records d'infància al jardí del seu pare en va sorgir el rosa 'shocking' que apareix a les seves peces. Als 22 anys va marxar a Londres, on va viure el primer desamor, ja que el seu marit la va abandonar per una altra dona, i així va continuar el seu periple a Nova York, on es va contagiar del corrent 'dadaista'. Allà va conèixer Blanche Hays, la persona que la va introduir a les grans 'maisons' de l'alta costura de París.
A poc a poc va començar a dissenyar vestits per a conegudes fins que el gran modista Paul Poiret la va fitxar per treballar en el seu 'atelier'. Però Schiaparelli ja volava sola, i el 1927 va crear la seva pròpia firma. Va ser l'època de les grans dones de la moda: Vienet, Lanvin i Coco Chanel, la seva rival incondicional.
Feliços anys 30
El corrent que va crear Schiaparelli anava al marge de la moda i era considerada art. Va aconseguir que la revista 'Vogue' l'exelcés. Els anys 30 van ser la seva època daurada, moment en què va crear col·leccions 'easy wear', a més de tres línies de roba: esportiva, més 'casual' i la d'alta costura.
A ella se li reconeixen creacions com el jersei de llana blanca i negra amb el llaç en 'trompe-l'oeil', teixits impossibles com la llana cautxutada, cuir envernissat, plàstic o cel·lofana. Els botons tematitzats, la faldilla pantaló, les desfilades enteses com a espectacle i la idea de crear una marca.
Dalí i Elsa, una parella surrealista
El surrealisme va ser la seva font inspiració, va treballar amb Jean Cocteau i Salvador Dalí, amb qui va crear les peces més llorejades de la seva carrera, el vestit amb butxaques de calaixos, els insectes, la sabata que no és sabata sinó barret i el mític vestit amb la llagosta.
Elsa va morir a París el 1973 allunyada de les passarel·les i de la moda. Aquesta setmana torna a París amb més força que mai de la mà del que va ser director de Rochas Marco Zanini que ha presentat la primera col·lecció per a la casa Schiaparelli. Sembla ser el més indicat per a això, ja que ha rescatant antigues firmes, com Halston i Rochas, però ara té un gran repte al davant, que és mantenir més viva que mai la gran modista.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Protesta Joves extutelats imploren a Drets Socials que no els faci tornar ajudes
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- INFRAESTRUCTURES El Govern donarà avui llum verda a dos intercanviadors ferroviaris al Vallès