LLANÇAMENT D'UNA OBRA MAJÚSCULA

Els germans Roca s'expliquen en un llibre

Els germans Roca, durant la presentació del llibre a Girona. A sota, la portada.

Els germans Roca, durant la presentació del llibre a Girona. A sota, la portada. / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO
BARCELONA

El lloc escollit ahir per presentar el llibreEl Celler de Can Rocano va ser a l'atzar. La biblioteca de l'Escola d'Hostaleria de Girona havia estat l'escenari en què els germansJoan, JosepiJordi Rocavan aprendre moltíssimes de les coses que han elevat a categoria d'art, encara que ja venien amb un bon bagatge: l'establiment dels seus pares. El va presentar l'escriptorJosep Maria Fonalleras,amic de la família, que ha anat intercalant un petit diari en el llibre, coeditat pelsRocai l'editorial Librooks. Al capdavall, la seva cuina tecnoemocional beu dels orígens (la família, la terra, el producte...), i ells sempre estan disposats a reivindicar-los.

«Intentem mostrar el que som i el que hem après. No només ensenyem el que fem sinó que també expliquem com i per què ho fem», expliquen els germans, que repassen en aquesta obra majúscula els 25 anys de la cuina d'avantguarda, que els ha portat a ser un dels millors restaurants -sinó el millor- del món en aquests moments.

Notícies relacionades

El llibre, un immens volum que pesa 2,9 quilos, d'excel·lent acabat i amb imatges impecables, comença en els orígens del trio al costat dels fogons on cuinaven la seva àviaÀngels i la seva mare, laMontserrat;segueix amb la creació del seu restaurant i, a la part central, repassa els conceptes clau que han inspirat elsRoca,com poesia, paisatge, memòria, cromatisme, perfum, llibertat, atreviment, màgia... «Aquest guió que vam utilitzar com a mètode per crear ara ens serveix per explicar la nostra filosofia, valors, tècniques...», explica elJoan.Al final de cada apartat, els fans de la cuina descobriran la recepta dels plats memorables de què parlen.

El llibre s'editarà en català, castellà i anglès. De fet, moltes de les prevendes provenen dels EUA i Anglaterra. «No serà l'última obra que fem, encara que aquesta és molt important perquè recull la història d'El Celler i de la cuina d'avantguarda del país -valora-. Crec que ajuda a entendre'ns a nosaltres i la cuina moderna».