L'ACTRIU CONDUEIX LA SÈRIE 'SPAIN... ON THE ROAD AGAIN', QUE TRACTA DE PRODUCTES, RECEPTES I RESTAURANTS CÈLEBRES

Paltrow fa de cicerone de la cuina catalana

2
Es llegeix en minuts
FERRAN IMEDIO
BARCELONA

AGwyneth Paltrowli podrien donar la Medalla al Mèrit Turístic avui mateix. ¿Un motiu? El que està fent l’actriu nord-americana per la gastronomia espanyola al seu país. El programaSpain... on the road again, amb 13 ca­pítols que s’han emès a la PBS, la te­levisió pública nord-americana, i que ara està en antena al canal Viajar. És impagable. Ahir li va tocar el torn a Catalunya:Sorpresa en Catalunya es titula l’episodi en quèPaltrowi el xef televisiuMario Batali, que l’acompanya en aquest viatge, recullen un il·lustre autoestopista, el cantant de R.E.M.,Michael Stipe,i se l’emporten a racons com el venerat bar de tapes Inòpia, a l’Eixample, i el Pinotxo, de la Boqueria, on esmorzen pop.

En l’episodi d’ahir i en el que s’emetrà el dia 24 (De lo sublime a lo surreal),Paltrowi els seus acompanyants fixos (a més deBatali,la seva amiga i també actriuClàudia ­Bassols, que actua a la sèrieAmar en tiempos revueltos, i el crític gastronòmic delThe New YorkTimesMark Bittmann) visitenFerran AdriàiCarme Ruscalleda.El viatge no deixa de banda els ­reclams turístics com la Sagrada Família, la Boqueria, el Museu Dalí...

Aquests capítols vénen a ser la ­carta digital, amb imatges i am­pli­ada generosament a tot Catalunya, que va enviar als seus fans fa unes setmanes, i en què recomanava els seus restaurants i hotels favorits de Barcelona. En el programa,Paltrowi companyia fan parada i fonda al Sant Pau deCarme Ruscalleda i el Can Jubany deNandu Jubany, ­passegen pel barri del Call de Girona, descobreixen el cava, es desplacen a Sant Carles de la Ràpita per veure la subhasta de peix a la llotja... L’impacte del reportatge, rodat l’any passat, no es pot quantificar, encara que és innegable.Ruscalleda,­per exemple, encara ­està «sorpresa» que cada setmana vagin clients nord-americans «emocionats» al seu restaurant després de veure els episodis.

AUTOESTOP ENTRE VINYES // Després de visitar els cellers de Segura Viudas, on la intèrpret coneix els secrets del cava, i cuinar uns espinacs a la catalana i unes verdures iespardenyesa la graella, l’equip del programa li reserva una sorpresa:Stipe,un dels seus millors amics, apareix entre vinyes fent autoestop. «¿Dinem? Em moro de gana», li deixa anar després d’abraçar-se càlidament amb l’actriu. «Anem a l’Inòpia», li proposa. «I després, a cremar la ciutat». Dit i fet. Puja al Rolls-Royce descapotable que li tenen preparat (ella va en un ­Mercedes-Benz SL) i se’n van a Barcelona. Allà els rep el xefAlbert Adrià, propietari del cèlebre bar de tapes, i la seva cunyada,Isabel, dona deFerran Adrià.

Notícies relacionades

Durant la llarga escena, la millor del reportatge, en què els cambrers els van servint una tapa darrere l’altra (croquetes, patates braves, molls, albergínia amb melassa...), el cantant a penes obre la boca per parlar. Només per menjar, per fer cares de sorpresa i plaer... Fins i tot es posa les ulleres per veure-hi millor. «Estic al paradís, és fantàstic, deliciós», encerta a dir amb les anxoves i elpa amb tomàquet.«És com tornar a ser bebè», compara al provar el bacallà amb pa d’aire.

Batalino para de parlar.Adriàcomenta cada plat i explica la filosofia de les tapes: «No és menjar, sinó una forma de vida».Paltrowfa alguns comentaris i llança un «¡oh, Déu meu!» darrere l’altre.Isabelapunta cosetes.Stipemenja i calla.