‘Temps d’Espàrrecs’

Gavà es prepara per celebrar els 90 anys de la tradicional Fira d’Espàrrecs

  • L’esdeveniment torna després de dos anys d’aturada per la pandèmia

  • ‘Temps d’Espàrrecs’ seran tres setmanes d’activitats en el municipi, que començaran el 22 d’abril fins al 8 de maig

Gavà es prepara per celebrar els 90 anys de la tradicional Fira d’Espàrrecs

Ayuntamiento de Gavà

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La 67a edició de la Fira d’Espàrrecs de Gavà (Baix Llobregat) tindrà lloc el 30 d’abril i l’1 de maig, amb una edició peculiar i «especial», ja que se celebra el 90è aniversari de l’esdeveniment. La tradicional fira del municipi torna després de dos anys d’aturada per la pandèmia el 2020 i de la celebració d’un programa de ‘Temps d’Espàrrecs’, un conjunt d’activitats alternatiu i adaptat a la situació epidemiològica el 2021.

Així ho ha anunciat avui l’alcaldessa, Gemma Badia, en la presentació de l’acte, on s’ha explicat que la Fira serà en el punt àlgid de ‘Temps d’Espàrrecs’, tres setmanes d’activitats que s’iniciaran el 22 d’abril amb una festa a la plaça de Jaume Balmes i que es prolongarà fins al 8 de maig.

Badia ha explicat que «aquests dos últims anys hem hagut de reinventar-nos per mantenir viva l’essència de la Fira. Així va néixer ‘Temps d’Espàrrecs’, i aquest any tornem a aquest format i recuperem la nostra Fira».

90 activitats per 90 anys d’història

La festa més gran dedicada a l’espàrrec blanc de Gavà implicarà aquest any més sectors de la ciutat que mai. La gastronomia, la restauració, els comerços, comunitat educativa, les entitats socials, culturals i esportives i els mercats municipals protagonitzaran més de 90 activitats en al·lusió als 90 anys des de la primera exposició d’espàrrecs el 1932.

Durant ‘Temps d’Espàrrecs, Gavà disfrutarà de demostracions de menjar, del concurs d’aparadors de comerç, de menús amb espàrrecs, de balls, esport i espectacles, entre d’altres. Això se sumarà a l’opció de disfrutar dels principals punts turístics de Gavà en jornades de portes obertes.

La Fira i GastroGavà

La Fira d’Espàrrecs s’emmarca dins de ‘Temps d’Espàrrecs’ i es viurà en l’entorn de la plaça Jaume Balmes, el carrer de Sant Pere, l’avinguda Diagonal, el carrer Martí l’Humà, i en el pavelló i l’escola Jacme March.

Durant tot el cap de setmana, Gavà s’omplirà de música, jocs familiars, espectacles i tradició. Entre aquests es trobarà la tradicional La Mostra Agrícola i com a novetat d’aquest any hi haurà i un espai dedicat als 90 anys de la Fira, que transportarà els visitants a conèixer els orígens d’aquesta celebració i la seva evolució fins al dia d’avui. També torna el Mercat de Pagès a la Fira, on es podran comprar productes de quilòmetre 0 i de proximitat.

El divendres 29 d’abril s’obriran les portes al GastroGavà, aquest any en dos formats, on una vintena de restaurants oferiran degustacions originals per provar les tapes amb els espàrrecs com a protagonista. També se li sumarà l’opció de provar platillos i menús directament als restaurants amb GastroGavà a la Carta.

Exposicions i grafisme de cada edició

Les exposicions també seran una part destacable de l’edició d’aquest any. Es mostraran diferents exposicions sobre fotografia, eines del camp i material agrícola, que se suma a ‘La Fira dels Cartells’, que donarà un visionament del grafisme que ha marcat cada edició de la Fira.

També tindrà lloc l’exposició ‘Per una alimentació saludable’, en col·laboració amb l’AMB, que volen convertir la Fira en «un mirall dels valors que Gavà representa i el seu compromís amb la consecució de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible».

90 anys d’història

La primera Fira de l’Espàrrec de Gavà va tenir lloc el 22 de maig de 1932 i va néixer com un Concurs Exposició d’Espàrrecs on els agricultors volien mostrar un producte autòcton que només es produïa en els camps situats a les Sorres de Gavà. Durant la dècada dels anys 30, el cultiu de l’espàrrec blanc a la zona va tenir la seva esplendor i la producció anual sobrepassava les sis mil tones anuals.

A partir d’aquell moment es va convocar la Fira de manera anual, tot i que es va veure interrompuda per la Guerra Civil i la postguerra. Es va tornar a celebrar el 1948, tot i que de manera ininterrompuda, i el 1961 es va recuperar de manera definitiva fins a l’actualitat, tot i que hi ha hagut aturada de dos anys per la pandèmia.

Notícies relacionades

Actualment, està considerada com una de les fires gastronòmiques més importants i rellevants de Gavà, tant per la seva història com per a la seva importància en el consum del producte de proximitat.

Més notícies de Gavà a l’edició local d’EL PERIÓDICO

Temes:

Gavà