DESPRÉS DEL TEMPORAL 'GLORIA'

Gavà rep 40.000 metres cúbics de sorra per deixar a punt les platges per a l'estiu

Els treballs duraran 12 dies i el tram de 200 metres que es tancarà es reobrirà pocs dies després de l'inici de la temporada de bany, que es preveu per al dia 13

La meitat de l'abocament servirà per pal·liar la regressió provocada pel temporal 'Gloria' i l'actuació se centrarà en el tram situat davant el carrer de Blanes

sorra2

sorra2

2
Es llegeix en minuts
ACN/El Periódico

Gavà rebrà a partir d’aquest dimecres un abocament de 40.000 metres cúbics de sorra per posar a punt les platges per a la temporada de bany, que es preveu que comenci el dia 13, especialment després que l’hivern passat el temporal ‘Gloria’ accentués la regressió del litoral que el municipi pateix des de fa anys.

L’actuació se centrarà en el tram situat davant el carrer de Blanes i s’allargarà durant 12 dies, en els quals quedarà tancat un tram de 200 metres del litoral. Del conjunt de l’abocament, 20.000 metres cúbics els aportarà la Demarcació de Costes a Catalunya, en una actuació extraordinària per mitigar els efectes del ‘Gloria’.

L’altra meitat l’assumirà el Port de Barcelona, com fa anualment des de l’any 2015, en aplicació de la Declaració d’Impacte Ambiental de les obres d’ampliació del port. Els 40.000 metres cúbics de sorra que contemplen les dues intervencions procediran del cordó marí de Port Ginesta.

Es transportaran amb una draga fins a la platja de Gavà, on s’abocaran mitjançant una tuberia submergida. Posteriorment, la sorra es repartirà de manera uniforme per un tram de 200 metres de longitud situat als dos costats del carrer de Blanes.

A punt per a la temporada de bany

 Una vegada finalitzin els treballs, l’ajuntament adverteix que serà necessari mantenir la platja tancada un parell de dies més perquè la sorra s’assequi i s’aclareixi l’aigua del mar. La platja quedarà completament oberta pocs dies després de l’inici de la temporada de bany, que el consistori preveu que comenci oficialment el dia 13.

La intervenció estava prevista per a mitjans del mes de març, però l’estat d’alarma decretat pel Govern central per la pandèmia del coronavirus ha retardat els treballs fins ara. Serà la més rellevant des de la que es va realitzar el 2017, i s’afegeix als 82.000 metres cúbics aportats des del 2015 en diferents trams de la platja.

Buscant solucions alternatives

L’Ajuntament de Gavà ha expressat en un comunicat la seva disconformitat amb aquestes reposicions anuals que, defensa, «no són plenament sostenibles ni econòmicament ni mediambientalment», i insisteix en la necessitat d’«aportar solucions més globals i definitives».

En aquesta línia, l’AMB està impulsant la col·laboració entre les administracions competents per elaborar un pla estructural per a les platges metropolitanes que les estabilitzi davant les amenaces actuals, que inclou uns estudis previs presentats al desembre a Gavà i que han permès conèixer més a fons el litoral metropolità.

Notícies relacionades

Ara, l’AMB està desenvolupant un avantprojecte per minimitzar l’erosió de les platges de Gavà i Viladecans i reforçar-les utilitzant solucions basades en la naturalesa i les infraestructures toves. Entre elles, la col·locació d’un geotub submergit que s’ompliria de la mateixa sorra del fons marí i minimitzaria la força de l’onatge en cas de temporal.

Més notícies de Gavà en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA