Cata Menor
Celebrem el delta de l’Ebre, per Pau Arenós
Es reivindiquen en aquest text la gastronomia i el paisatge deltaic, ecosistema únic gràcies a la fèrtil unió de riu i mar
AQ: cuinar amb cap i sense envans
Barquet: on menjar una cassola forabord de fideus

El delta de l’Ebre només apareix en els mitjans de comunicació per comunicar agonies: les tempestes que laminen les barres o la sequera que crema els arrossars.
Es reivindiquen en aquest text la gastronomia i el paisatge deltaic, ecosistema únic gràcies a la fèrtil unió de riu i mar.
Territori fràgil també, fàcilment alterable per la climatologia i per invasors com el cranc blau, de saboroses i escasses carns, que hauria de ser més protagonista de cassoles i arrossos.
Arròs, paraula màgica, amb artesanies resistents a les grans empreses del sector com Molí de Rafelet, a Deltebre, amb una màquina de moldre que necessita la mirada de l’arqueòleg més que la del gastrònom. No hi ha cap altre enginy semblant a aquesta vora de l’Ebre; ni a l’altra.
Deixem de banda la fauna alada que no es menja, i que cal caçar amb prismàtics, i abaixem la mirada als aiguamolls: a les angules i les anguiles (cada vegada menys: ai, que venen d’Holanda), als ànecs (més de paraula que obra: són de granja, és clar), als llagostins, a les galeres, a les ortigues...
I a les ostres i als musclos, com els que cultiven a Musclarium, musclera a la badia dels Alfacs, la més antiga i una de les poques amb servei de restauració. Musclos acabats de sortir de l’aigua rica en nutrients, oberts al vapor.
Les llengües taronges, una copa de cava molt fred, la mirada a l’horitzó verd i blau, la brisa marina que sala les cares.
La curta ruta acaba al Tancat de Codorniu, hotel de les Cases d’Alcanar, amb cítrics dins i fora de la finca, mars de cítrics que donen nom al restaurant, Citrus. L’arròs, les anguiles, els llagostins, les ostres, els musclos i altres desenes d’ingredients, a tall de resum del que vam veure i viure, són treballats de manera precisa per Aitor López i el seu equip.
Un gran restaurant que és al començament d’una gran història. Una història deltaica. Una història entre el riu i el mar i la terra.
Els plats de la setmana
*Barcelona bona i barata: trio de seitons a El Moll del Rebaix, viatge a la Barceloneta profunda
*VIDEOTAST | Aquest és el gust d’un dels vins de la Borgonya més interessants: Domaine Dandelion 2019
*Menú del dia: Tres Encinas, maquinària ben greixada
*Aquest és el gust dels 10 vins de Jumilla més ben valorats el 2023
*Vuit restaurants de Barcelona ideals per celebrar el Dia de la Mare
*¿Es el mes de maig el més gastronòmic de l’any? ¡Mira quina agenda tan carregada!
*Cinc bons restaurants per acostar-se a Badalona
*Com munyir un calamar i altres prodigis d’Aponiente
*Sis restaurants de Barcelona on es pot menjar per menys de 10 €
*Així es fa un superarròs de conill i cargols
Notícies relacionades*El truc per cuinar bonítol i que quedi sucós
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Catalunya redueix la burocràcia per treballar als boscos
- Revolució en la mobilitat Els llums V16 permetran avisar dels incidents de trànsit en temps real
- El conflicte del Pròxim Orient La manifestació propalestina de BCN acaba en aldarulls
- Urbanisme Les obres a l’interior de l’estació de Sants desorienten els viatgers
- Compte enrere en el sector bancari El mercat augura que el BBVA es quedarà entre el 30% i el 50% en l’opa
- Estudiants L’agitador Vito Quiles fa una breu aparició a la UAB en un matí marcat per la tensió i les càrregues policials
- ART Aquesta és l’obra de Picasso que ha desaparegut en un viatge de Madrid a Granada per ser exposada: valorada en 600.000 euros
- Política Junts i el PSOE es van reunir dilluns després del ‘no’ d’Illa al referèndum
- Cribratge de càncer de mama El País Valencià no va trucar a 90.000 dones que s’haurien d’haver fet una mamografia el 2024
- INFORME Perfil de les addiccions: l’alcohol és la substància més consumida entre les dones, seguida de la cocaïna