Trucs agraïts
Com substituir el cafè del tiramisú
Afruitades, fresques, sofisticades, acolorides... Et proposem diverses idees per donar-li un toc especial a aquest dolç italià

El tiramisú és un imprescindible de la cuina italiana, amb molts adeptes. A més, resulta molt fàcil de preparar, ja que no necessita cocció i només necessita uns quants ingredients. Mascarpone, ous, sucre, ‘amaretto’, cafè exprés fred, melindros Savoiardi i cacau en pols componen la recepta ortodoxa d’aquestes postres.
Però no tot és tradició, i la bona notícia és que el tiramisú té potencial per ser tunejat i versionat amb una infinitat d’ingredients. Així doncs, hi ha vida més enllà de la seva versió tradicional amb base de cafè, un ingredient que podem substituir amb ‘plans b’ com la llet, batut de xocolata, xarops aromàtics, licors, sucs de fruita... que li donaran un aire, i per descomptat, un sabor diferent. Abans de jutjar i denunciar el ‘frau’, continueu llegint.
Versions més fresques
A la recepta tradicional, els melindros es suquen en cafè abans de ser recoberts amb els altres ingredients. Doncs bé, hi ha la possibilitat de reemplaçar-los, per exemple, per suc de taronges acabades d’esprémer, com recomana la Simone en el seu blog S-Küche, que també proposa incorporar puré de maduixes acabades de triturar entre les diferents capes del tiramisú. Assegura que així s’aconsegueix una versió més afruitada i fresca, ideal per als mesos més calorosos en què el cos demana menys sensació de menjar pesat i greix.
Tirant a més exòtica, tot i que també d’inspiració estiuenca, hi ha la possibilitat d’incorporar a la preparació de mascarpone coco ratllat i, entre capa i capa, unes rodanxes molt fines de pinya per sucar els melindros amb una mica de rom. El resultat és una textura més lleugera i dolça, amb records de pinya colada.
Sofisticació
Quant a sofisticació, s’emporta la palma la bloguera d’origen indi Tanvi, que en el seu portal Sinfully Spicy comparteix una delicada recepta de tiramisú perfumat amb gust de rosa. Ella reemplaça el cafè per sucar els pans de pessic amb una llet de roses que prepara barrejant un got d’aigua de roses amb un altre de xarop de roses i dos vasos de llet sencera. També incorpora unes gotes de xarop de roses al mascarpone per donar-li color al tiramisú. Decorat amb flors comestibles i uns pistatxos, la recepta queda tan deliciosa com estètica.
Notícies relacionadesTot i que els més llaminers segurament preferiran decantar-se per ‘tunejats’ més dolços com sucar els Savoiardi en batut de xocolata o en crema Kinder (que s’aconsegueix fonent tres barres de Kinder Maxi amb nata líquida removent constantment). S’hi afegeixen més innovacions, que consisteixen a incorporar a la preparació trossos de fruita fresca com maduixes o altres fruites vermelles, que mariden de luxe; flors comestibles; cremes dolces (tipus pastissera, de caramel, de llimona o fins i tot ‘mousse’ de xocolata), o atrevir-se a afegir galetes diverses tipus Speculoos o Maria per aportar un toc final més ‘crunchy’.
El tiramisú mai deixarà de sorprendre’ns. ¡Llarga vida al tiramisú!
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Dol a Hollywood Adeu a Redford, llegenda progressista
- Exposició El duel ‘Leonardo vs. Michelangelo’, en experiència immersiva
- Mobilitat La futura llei del taxi preveu erradicar les VTC urbanes a Barcelona
- Educació La Fundació Bofill proposa un pla per millorar la comprensió lectora
- Evolució demogràfica Un de cada tres espanyols tindrà més de 65 anys el 2070
- Sánchez reduirà per llei les hores lectives del professorat
- Salut La Vall d’Hebron impulsa un nou fàrmac contra l’obesitat
- Art ‘La Madona de Portlligat’ de Dalí torna a Figueres
- Salut L’Hospital de Terrassa reforma les urgències psiquiàtriques