la recepta de la meva vida
Recepta d'orella de tonyina vermella amb cocotxes al pil-pil i salsa biscaïna
"És un dels plats que més m'emociona per les aromes de les elaboracions, la textura singular i la delicadesa gustativa de l'orella de tonyina vermella", afirma Ekatiz Apraitz, xef de Tunateca
INGREDIENTS PER A 5 PERSONES
Per a l’orella:
- 700 g d’orella de tonyina
- 3 g de sal fina
- 1,5 g de pebre molt
Per al brou de cocció:
- 200 g de ceba vermella
- 100 g de porro
- 100 g de pastanaga
- 100 g d’api
- 3 g de pebre
- 3 g de llorer
- 4 g de farigola
Per a les cocotxes al pil-pil:
- 250 g de cocotxes de bacallà
- 300 g d’oli d’oliva suau
- 8 g d’all
- 4 g de julivert
- 3 g de bitxo vermell sec
- Sal
Per a la salsa biscaïna:
- 1 kg de ceba vermella
- 100 g de polpa de pebrot de romesco
- 75 g de pa sec
- 100 g d’oli d’oliva verge extra
- 100 g de greix de pernil ibèric net
- 4 g de sal
PREELABORACIONS
El rul·lo d’orella:
1. Disposeu verdures i aromàtics en una marmita amb molta aigua i bulliu-ho. Introduïu-hi l’orella i manteniu un bull mitjà durant 15 minuts.
2. Retirau l’orella i, en calent, desosseu-la i netegeu-la. Salpebreu.
3. Esteneu diverses línies de paper film una sobre l’altra i disposeu-hi a sobre l’orella pressionant i embolicant-la amb el plàstic per donar forma de rul·lo. Refredeu-ho al frigorífic durant 24 hores.
Oli d’all:
1. Talleu els alls a làmines i el bitxo en anelles. Daureu-ho i coleu-ho. Reserveu l’oli, els alls i els bitxos.
Salsa biscaïna:
1. Talleu la ceba a juliana i poseu-la amb la sal, l’oli i el greix de pernil en una cassola a foc suau fins que estigui escalfat.
2. Retireu el greix de pernil que no s’hagi fos i afegiu-hi la polpa de pebrot de romesco cuinant-lo a foc mitjà durant 10 minuts.
3. Afegiu-hi el pa sec i ofegueu-ho tot durant 15 minuts més. Mulleu i cuinar la salsa durant una hora.
4. Tritureu-ho i passeu-ho per un colador xinès. Posar a punt de sal.
ELABORACIÓ
1. En una paella, disposeu l’oli d’all i les cocotxes que hem cuinat per expansió. Quan les cocotxes comencin a cuinar-se, separeu l’oli i deixeu-les a la paella fora del foc.
2. Deixeu refredar l’oli i aneu-lo afegint amb un raig fi a la paella amb les cocotxes mentre fem moviments circulars per integrar l’oli i formar el pil-pil.
3. Talleu un disc d’1,5 centímetres d’orella de tonyina i passeu-lo per la planxa pels dos costats.
4. Escalfeu la biscaïna en una reductora.
Notícies relacionades
EMPLATAT
1. Feu un botó de salsa biscaïna. Col·loqueu-hi a sobre l’orella (pressionant perquè se subjecti al plat), una cocotxa i napeu-la amb pil-pil. Poseu-hi julivert picat, una làmina d’all fregit i una anella de bitxo.
- Segona vida (25) / LUIS MILLA "Hisenda em va fer una inspecció quan me’n vaig anar del Barça al Madrid"
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Programa solidari Catalunya es bolca contra el càncer en ‘La Marató 2025’
- Canvi climàtic Joan Roig dimiteix com a alcalde d’Alcanar a ‘Salvados’: «Ens ve una cosa molt greu, molt greu»
- Platja El pacífic poble a només 15 minuts de Santa Coloma de Gramenet: espectacular
- Quan i com s’aplicarien Els canvis que planteja Treball per al permís per defunció d’un familiar i per cures pal·liatives
- 'El segon cafè' de La 2Cat L'Editorial de Cristina Villanueva: Forçats a somriure
- Canvi històric Tendència global, seguretat, immigració…: Cinc claus per entendre la victòria de l’ultra Kast en les eleccions de Xile
- Registres meteorològics Catalunya registra acumulacions de fins a 150 litres per metre quadrat en un sol matí després del pas de la borrasca Emilia
- Òbit Mor Gerard Suñé als 23 anys, promesa del rem nacional
