Cata Menor
Alcohol, addiccions i hostaleria, per Pau Arenós
A l’abstemi se l’assetja, se l’acomplexa, se’l convida a brindar, encara que sigui un ditet
David Seijas: «Em dominava l’alcohol. Jo no conduïa la meva vida: només n’era el copilot».
Raül Balam: «Tinc una malaltia. Soc un addicte i ho seré tota la vida» | VÍDEO Taula per a dos
En descàrrec, podria ser: alcohol, addiccions i periodisme. O alcohol, addiccions i administració pública.
L’alcohol com a bassal on tota la societat fica els peus.
El consum responsable, bla-bla-bla. Sí, d’acord. Bec vi. Crec que no tinc un problema. O potser sí.
Aquesta reflexió té com a precedent l’article que vaig escriure sobre David Seijas, que va ser cap de sommelieria d’El Bulli i codirigeix una empresa de recerca i comercialització de vins, Gallina de Piel.
El del David és un cas singular, perquè ha aconseguit, amb ajuda d’una terapeuta, un sistema propi per continuar en el món del vi, tastar i no beure.
Més enllà de la metodologia, m’interessen les frases que donen context, com quan diu que beure «està ben vist».
No se censura l’entrepà d’esmorzar amb cervesa ni el cigaló posterior, no se censura el pet divertit, no se censura el gintònic de mitja tarda, no se censura el maridatge sense fi, no se censura el ‘botellon’, no se censura la gresca coctelera.
En canvi, a l’abstemi se l’assetja, se l’acomplexa, se’l convida a brindar, encara que sigui un ditet. Rep més consideració d’estrany l’abstemi que el bevedor.
M’agrada el vi i comprenc, ¡evidentment!, la dimensió cultural. Però, admetem-ho, alguna cosa va malament. En l’hostaleria, i voltants, on em trobo, el consum d’alcohol, per la facilitat d’accés, és ampli, habitual, preocupant.
Conec un munt de persones amb el fetge gras (no només per la beguda, és clar), malaltia silenciosa que avança. A l’aguait, altres patologies.
«Sempre m’ho he volgut passar bé», diu el David. Jo també. L’alcohol és divertit fins que deixa de ser-ho.
¿Solució? Reduir-ne el consum. Qui ho pugui fer. Qui no, que l’abandoni, perquè, clarament, sí que té un problema. No hi ha aquí una pretensió moralitzadora, ni castradora, sinó posar sobre la taula, amb o sense estovalles, una situació visible que es pretén invisibilitzar.
Notícies relacionadesL’alcohol genera capitals, milions, i bons impostos.
¿Alcohol, addiccions i hostaleria? Alcohol, addiccions i societat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Segona vida (25) / LUIS MILLA "Hisenda em va fer una inspecció quan me’n vaig anar del Barça al Madrid"
- Racons emblemàtics de Catalunya L'increïble poble de conte a menys de 40 minuts de Manresa
- Programa solidari Catalunya es bolca contra el càncer en ‘La Marató 2025’
- Canvi climàtic Joan Roig dimiteix com a alcalde d’Alcanar a ‘Salvados’: «Ens ve una cosa molt greu, molt greu»
- Platja El pacífic poble a només 15 minuts de Santa Coloma de Gramenet: espectacular
- Quan i com s’aplicarien Els canvis que planteja Treball per al permís per defunció d’un familiar i per cures pal·liatives
- 'El segon cafè' de La 2Cat L'Editorial de Cristina Villanueva: Forçats a somriure
- Canvi històric Tendència global, seguretat, immigració…: Cinc claus per entendre la victòria de l’ultra Kast en les eleccions de Xile
- Registres meteorològics Catalunya registra acumulacions de fins a 150 litres per metre quadrat en un sol matí després del pas de la borrasca Emilia
- Òbit Mor Gerard Suñé als 23 anys, promesa del rem nacional
