Viral

Un ‘streamer’ s’indigna amb l’exigència d’aprendre català a Andorra: «¿Què és això, una dictadura?»

Un ‘streamer’ s’indigna amb l’exigència d’aprendre català a Andorra: «¿Què és això, una dictadura?»
2
Es llegeix en minuts

La nova mesura que està preparant Andorra per demanar uns coneixements mínims de català a les persones que vulguin obtenir o renovar els permisos de residència ha causat molt enrenou entre els ‘youtubers’ que resideixen al país actualment. Alguns com Rubius o TheGrefg es van mostrar sorpresos, però oberts a l’opció d’aprendre l’idioma, però altres com Agustin51 (‘streamer’ andalús) s’han mostrat reticents a la notícia.

En un vídeo d’un ‘stream’ de Agustín51, l’andalús es confessa amb els seus seguidors i els comenta la seva decepció després de la nova decisió del Principat: «M’agrada mudar-me a llocs lliures», afirma. «Com em dius que ara d’un dia per l’altre he d’aprendre català», «Què és això, una puta dictadura?» sentència.

El clip s’ha viralitzat en la comunitat de X, abans Twitter, on molts catalans i andorrans han mostrat la preocupació que cada vegada hi hagi més població que no sàpiga ni una mínima noció de l’idioma oficial del país.

Així mateix s’ha assenyalat que poc sentit tenen les queixes dels ‘youtubers’ i ‘streamers’ que venen al país per a presumptamentaprofitar-se del seu règim fiscal més lax, ja que amb un curs de només 30 hores es podrà adquirir fàcilment el nivell.

«Literalment estàs treballant a Andorra, així que a aprendre el seu idioma oficial com han de fer tots els treballadors a tot arreu, que no estàs de vacances», comenta un usuari. «Que tots els ‘streamers’ que van fugir d’Espanya [...] ara hagin de fer un examen de català (superfàcil), cosa que em sembla de lògica, o se n’hauran d’anar d’Andorra, em sembla poètic, la veritat», apunta un altre.

¿Per què Andorra implementa el nivell de català?

Notícies relacionades

Amb l’objectiu que tots els residents puguin expressar-se mínimament en la llengua oficial del país, aquesta mesura entraria en vigor l’any que ve i, per fer-ho possible, s’organitzaran cursos de 30 hores que una vegada superats podran acreditar uns coneixements bàsics. D’altra banda, persones que ja tinguin un nivell A2 o superior de català no precisaran la formació.

L’executiu andorrà ha decidit implementar aquesta mesura ja que ha constatat que cada vegada hi ha més casos en què la primera atenció es fa directament en castellà, sobretot al sector de serveis. D’altra banda, el català és un idioma que s’assembla al castellà, ja que tots dos tenen el mateix origen lingüístic.

Temes:

Andorra Català