Viral
Un ‘streamer’ s’indigna amb l’exigència d’aprendre català a Andorra: «¿Què és això, una dictadura?»

La nova mesura que està preparant Andorra per demanar uns coneixements mínims de català a les persones que vulguin obtenir o renovar els permisos de residència ha causat molt enrenou entre els ‘youtubers’ que resideixen al país actualment. Alguns com Rubius o TheGrefg es van mostrar sorpresos, però oberts a l’opció d’aprendre l’idioma, però altres com Agustin51 (‘streamer’ andalús) s’han mostrat reticents a la notícia.
En un vídeo d’un ‘stream’ de Agustín51, l’andalús es confessa amb els seus seguidors i els comenta la seva decepció després de la nova decisió del Principat: «M’agrada mudar-me a llocs lliures», afirma. «Com em dius que ara d’un dia per l’altre he d’aprendre català», «Què és això, una puta dictadura?» sentència.
Que diu aquest streamer que viure 5 anys a Andorra i haver d'aprendre què vol dir "bona tarda" és propi d'una dictadura. pic.twitter.com/ihIl9iXEmk
— el lesan un chaval (@MarcLesan) 7 de septiembre de 2023
El clip s’ha viralitzat en la comunitat de X, abans Twitter, on molts catalans i andorrans han mostrat la preocupació que cada vegada hi hagi més població que no sàpiga ni una mínima noció de l’idioma oficial del país.
Així mateix s’ha assenyalat que poc sentit tenen les queixes dels ‘youtubers’ i ‘streamers’ que venen al país per a presumptamentaprofitar-se del seu règim fiscal més lax, ja que amb un curs de només 30 hores es podrà adquirir fàcilment el nivell.
«Literalment estàs treballant a Andorra, així que a aprendre el seu idioma oficial com han de fer tots els treballadors a tot arreu, que no estàs de vacances», comenta un usuari. «Que tots els ‘streamers’ que van fugir d’Espanya [...] ara hagin de fer un examen de català (superfàcil), cosa que em sembla de lògica, o se n’hauran d’anar d’Andorra, em sembla poètic, la veritat», apunta un altre.
¿Per què Andorra implementa el nivell de català?
Notícies relacionadesAmb l’objectiu que tots els residents puguin expressar-se mínimament en la llengua oficial del país, aquesta mesura entraria en vigor l’any que ve i, per fer-ho possible, s’organitzaran cursos de 30 hores que una vegada superats podran acreditar uns coneixements bàsics. D’altra banda, persones que ja tinguin un nivell A2 o superior de català no precisaran la formació.
L’executiu andorrà ha decidit implementar aquesta mesura ja que ha constatat que cada vegada hi ha més casos en què la primera atenció es fa directament en castellà, sobretot al sector de serveis. D’altra banda, el català és un idioma que s’assembla al castellà, ja que tots dos tenen el mateix origen lingüístic.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Nova instrucció als registres El Govern aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?