Vist a Facebook

Dones ciclistes giren l'esquena al podi per protestar contra el masclisme d'una carrera a Andalusia

Corrien amb els homes en una categoria superior i van quedar despenjades, per la qual cosa van ser expulsades

Malgrat la seva exclusió van rebre premis, una cosa que consideren paternalista: exigeixen carreres pròpies

ciclistas

ciclistas

1
Es llegeix en minuts
María Aragón

"Tu no en saps ni la meitat, xaval". Així de contundent va respondre una de les ciclistes als xiulets i crits des del públic al veure que un grup de dones ciclistes giraven l’esquena a la fotografia durant l’entrega de trofeus. 

Va succeir el cap de setmana passat a la Copa d’Andalusia a Dos Hermanas (Sevilla). Des d’allà es van viralitzar vídeos i fotografies amb un moment que no ha passat desapercebut, i que responia a la desigualtat a la qual es van veure sotmeses per decisions de la carrera. 

A les imatges, es poden veure algunes de les participants gesticulant i negant amb el dit davant dels que les increpaven sense saber els motius de la seva protesta.

Una de les ciclistes, Lidia Rueda Castillo, va explicar en el seu Facebook el motiu de la protesta no contra l’entitat organitzadora, la Peña Ciclista Dos Hermanas Gómez del Moral, sinó contra la Federació Andalusa de Ciclisme. "Ens van llançar a carrera amb els Màster 60 al pas dels companys del Màster 50, als quals és complicat seguir el ritme", diu. "Tot i així, dues companyes i jo ens posicionem en el pilot, amb l’avantatge que això suposa davant les nostres companyes".

L’alt ritme va fer que les companyes que no s’havien enganxat al pilot es veiessin despenjades i retirades de la carrera. "No van poder fer ni dues voltes quan ja les van retirar", diu. "Matines moltíssim, fas quilòmetres en cotxe, entrenaments... i resulta que només et deixen córrer 13 km sense acabar". 

Una vegada explicat el context, narra la queixa per si mateix: que les dones tinguin la seva pròpia carrera. "Fins i tot seria més bonica perquè demostrem el que valem, sense cap rebuf o roda masculina. Podríem entrar a l’esprint i no envoltades de companys". 

Notícies relacionades

Quan eren esbroncades, assegura que algun "ignorant" preguntava si no volien igualtat. "A aquest senyor li diria que això és el que volem, igualtat. Volem la nostra pròpia màniga, com tenen els homes. "Si vostè fos Màster 60, 60... i hagués de córrer amb els Elit, ¿què passaria? ¿Podria seguir el ritme? No siguem hipòcrites, siguem realistes"

Malgrat ser tallades de la carrera, a elles també els van donar premis, una cosa que van veure com a paternalista i per la qual cosa van decidir girar l’esquena.