INICIATIVA ENTORN DE LA GASTRONOMIA

Barcelona i Madrid se citen al bar

El llibre 'Diàlegs' ha reunit famosos en diversos cara a cara en favor de la distensió politica

Carmen Machi i Isabel Coixet, o Zapatero i Xavier Sardà, constaten que a les dues ciutats les uneixen moltes més coses que l'AVE

fcasals47596287 el gremi de restauracio presenta un libro con dialogos entre190401181438

fcasals47596287 el gremi de restauracio presenta un libro con dialogos entre190401181438
fcasals47596328 el gremi de restauracio presenta un libro con dialogos entre190401181416
zentauroepp47596116 barcelona 01 04 2019 gente  el gremi de restauracio presenta190401183230
zentauroepp47596155 barcelona 01 04 2019 gente  el gremi de restauracio presenta190401183246

/

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Sobre un Barça-Madrid es pot discutir amb passió. Sobre el possible divorci –per mitjà de la independència– de Barcelona i Madrid molts fins i tot han eliminat el tema en les reunions socials o familiars, a risc de sortir escaldats o d’obrir bretxes que facin mal. Així que un bon dia al Gremi de Restauració de Barcelona se li va ocórrer destacar –defensen– que "a les dues ciutats els uneixen més coses de les que les separen". I que no hi ha millor marc per a l’acostament que la calor d’un bar o la taula d’un bon restaurant.

Amb l’AVE com a aliat, va començar un anar i venir de rostres coneguts, disposats a xerrar en duo, trio o fins a quartet, sobre aquells ponts entre les dues metròpolis. El resultat es diu 'Diàlogs' i és un espectacular llibre, prologat pel president Pedro Sánchez, que dona veu a Carmen Machi, Isabel Coixet, Carme Ruscalleda, José Luis Rodríguez Zapatero, Xavier Sardà, Artur Mas, Verónica Forqué, Judit Mascó, José Mota i altres molts personatges conciliadors a través de 12 converses.

caterina barjau

Que consti que el volum –concebut com un regal institucional, no per la venda– no és un recopilatori de reflexions polítiques ni credos d’un o altre costat. La fórmula consistia a triar personatges d’aquí i d’allà (nascuts o residents) i deixar-los parlar sense condicions, al caliu d’un còctel, un brindis o alguna tapa. Alguns no podien evitar donar voltes al procés, relataven aquest dilluns en la presentació del volum al Born, centre de Cultura i Memòria, perquè era com "tenir un elefant en una habitació" i intentar ignorar-lo. D’altres han preferit no fer-ne ni una sola menció, sabent que les opinions polítiques en el món de la faràndula o les lletres, per exemple, es poden pagar cares.

Mota, Ruscalleda i De les Muelas / CATERINA BARJAU

Vaselina cultural

Les fantàstiques fotografies de Caterina Barjau delaten abans que les paraules el bon rotllo entre els qui, fins i tot des d’una idelogia o una altra, s’han acostat a l’altre bàndol. I com l’art, l’humor, el menjar, la cultura o l’amistat són les millors vaselines. Com a testimonis, 12 periodistes recollint aquelles hores de distensió, a Madrid o a Barcelona. 

Manuel Campo Vidal i Artur Mas / CATERINA BARJAU

Notícies relacionades

Pere Chías, president de la patronal catalana, ha agraït l’entrega dels amfitrions, que a la capital catalana han sigut la Bodega Sepúlveda, Tragaluz, Fismuler, Speakeasy, Amaya i Ca l’Isidre. El repertori de veus inclou Rosa María Mateo amb Josep Cuní; Joaquim Oristrell i Carme Balagué amb Forqué i Fernando Colomo; Amparo Moreno, amb Pepe Ruiz; i Ruscalleda i Javier de les Muelas amb José Mota, entre d’altres. Coixet, que se sent a Madrid com a "casa, igual que a Nova York o París", no sap "d’on surt aquest odi sobtat". I Mota propugna l’humor com a arma de "construcció massiva".

En plena cursa electoral, la presentació de Barcelona ha estat marcada també per la presència representants de l’oposició municipal, però sense ni un sol regidor de Colau. Enèsim signe del mal rotllo que la restauració viu amb el govern dels comuns.