Anar al contingut

CANVI D'ESTACIÓ

¿Quan es produirà el solstici d'estiu del 2018? Data i hora

El fenomen astronòmic es produirà el dijous 21 de juny a les 12.07 hores, hora peninsular

EL PERIÓDICO / BARCELONA

¿Quan es produirà el solstici d'estiu del 2018? Data i hora

El solstici d’estiu del 2018 tindrà lloc dijous, 21 de juny, a les 12.07 hores de l’Espanya peninsular (10.07 hora GMT), per la qual cosa serà el dia de l’any amb més hores de llum solar.

En aquesta data, el pol Nord es troba més inclinat cap al Sol que durant qualsevol altre dia de l’any. Això significa que, al solstici de juny, l’hemisferi nord viu el dia més llarg i la nit més curta de l’any. Al contrari passa a l’hemisferi sud, on el juny porta el solstici d’hivern i el dia més curt de l’any.

Origen del nom

El nom de 'solstici’ ve del llatí 'sol’ (Sol) i 'sistere' (romandre quiet) i el seu origen rau en el fet que, durant aquests dies, la posició del Sol al migdia no canvia.

Durant aquestes dates, el Sol i la Terra estan més allunyats entre si que la resta de l’any. És el que es coneix com a afeli i es produeix perquè, en el seu desplaçament entorn de l’estrella, la Terra no traça una trajectòria circular perfecta sinó el·líptica.

En aquest moment de l’any, el planeta es mou més lentament per la seva òrbita, la qual cosa provoca que l’estiu tingui una durada major a la de la resta de les estacions. El 2018, el màxim allunyament tindrà lloc el dia 6 de juliol, amb una distància de poc més de 152 milions de quilòmetres, segons l’Institut Geogràfic Nacional (IGN).

Festes relacionades

El fenomen astronòmic del solstici d’estiu ha sigut motiu de celebració amb festes i rituals en nombroses cultures. A Espanya, especialment a Catalunya, va donar lloc a la nit de Sant Joan, una festivitat d’origen pagà en la qual s’encenen fogueres o focs.

Temes: Estiu