El 50% dels espanyols té dèficit de vitamina D: símptomes i com augmentar els nivells

En les dones en edat fèrtil, la falta de vitamina D s'associa amb un augment de la possibilitat de patir síndrome d'ovaris poliquístics

Dèficit de vitamina D a la població espanyola

Dèficit de vitamina D a la població espanyola / EP

3
Es llegeix en minuts
Rafa Sardiña

La vitamina D és un nutrient necessari per a la nostra salut. No només ajuda l'organisme a absorbir el calci, sent una de les principals substàncies per evitar l'osteoporosi (malaltia que produeix una disminució de la densitat de massa òssia), sinó que és imprescindible pels músculs i el sistema immunitari.

Com explica el doctor Óscar Torregrosa, president de la Societat Valenciana de Medicina Interna, "aquesta vitamina, afavoreix l'absorció intestinal del calci de la dieta, sent una cosa essencial per tenir una salut òssia correcta, a més de tenir baixa parathormona, evitant així els seus efectes negatius sobre l'os".

Tot i que alguns estudis consideren que més bé es tracta d'una hormona, ja que la seva carència està relacionada amb els trastorns autoimmunes, al·lèrgics, infecciosos o oncològics, està clar que "fa funcions endocrines i sistemàtiques extres a escala òssia".

Silvia Torrents, nutricionista a l'Hospital HM Nou Delfos de Barcelona, assenyala que "és perillós tenir nivells insuficients perquè estem sent conduïts a una pèrdua de densitat òssia progressiva amb la conseqüència de patir osteoporosis i fractures, especialment en persones majors de 65 anys.

No obstant això, i segons diversos estudis, més del 50% de la població espanyola presenta dèficit de vitamina D. En el cas de les persones grans, el percentatge arriba a un preocupant 80% i 62% en dones embarassades.

Però, com s'explica aquesta situació sent el nostre país un dels més assolellats amb una mitjana de 2.500 hores de sol a l'any?

Torrents destaca que es deu a "l'escassa exposició a la llum solar, l'ús de cremes amb filtre de radiacions ultraviolades i la baixa ingesta en aliments rics en vitamina D". També per "la hiperpigmentació cutània (tenir al color de pell més fosca) també és una de les raons per les quals hi ha una alta prevalença de la insuficiència de la vitamina D".

Per què és important la vitamina D a l'embaràs

Durant l'embaràs, la hipervitaminosis D (Dèficit) està relacionat amb les complicacions tant maternes com fetals. La falta de vitamina, o hormona, segons alguns experts, s'associa a un major risc de patir diabetis gestacional (que sol aparèixer a la meitat de l'embaràs), part prematur i baix pes en néixer.

Tanmateix, és encara més important en la salut de la dona en l'edat fèrtil. "La seva deficiència dificulta la implantació de l'embrió i afavoreix la síndrome d'ovaris poliquístics, un problema que afecta entre el 5% i el 10% de les dones".

I no menys essencials en la menopausa, degut que "els nivells correctes preveuen problemes cardiovasculars, càncer de mama, obesitat i osteoporosis".

Com aconseguir el nivell de vitamina D necessari

La solució més senzilla i a la que tots se'ns ve al cap per tenir un nivell òptim de vitamina D és prendre el sol. És un hàbit que els especialistes aconsellen practicar-lo durant tot l'any, però amb precaució.

  • És suficient amb estar només entre 10 i 15 minuts al sol, sempre durant les hores en les quals la radiació solar no és molt alta, ja que sinó, suposaria un risc a l'hora de desenvolupar problemes de pell greus".

Durant l'estiu, i "si tenim prevista una major prolongació d'exposició solar, hem de tenir utilitzar protector solar per prevenir el càncer de pell".

No és una recepta que comparteix tothom, la doctora Marta Ortega, ginecòloga a l'Hospital HM Nou Delfos fa èmfasi en que les dones joves "tenen prou amb el sol a la cara i els braços durant 5-15 minuts diaris".

Les dones majors de 70 anys "han d'estar més estona, perquè la seva síntesi cutània és inferior al 75%".

A més, també es poden utilitzar complements de vitamina D. Això si, sempre que un facultatiu ho consideri oportú i "només quan l'exposició al sol sigui insuficient i amb pacients amb càncer, hipertensió, diabetis o altres malalties cròniques".

I si segueixes les pautes d'un professional, també es poden recórrer als complements alimentaris. Però, la nutricionista adverteix que "és una vitamina liposoluble, amb lo qual, si s'ingereix més quantitat de la que és deguda, no s'excreta i es queda acumulada en el teixit gras"

Aliments rics en vitamina D

Notícies relacionades

Augmentar els nivells de vitamina D a través dels aliments no és una feina fàcil. Hi ha certs aliments que podem incloure en la nostra dieta per mantenir un nivell adequat d'aquest nutrient.

  • Oli de fetge de bacallà

  • Peix blau (sardines, tonyina, salmó..)

  • Marisc

  • Ous

  • Làctics

  • Bolets

  • Alvocat

  • Suc de taronja

A més de la seva ingesta, és essencial l'exposició solar per un bon nivell de vitamina D i evitar problemes de salut.