'pinkwashing'
Vet al rentat d'imatge israelià: "Palestina tampoc no és una joguina"
Les xarxes socials critiquen la hipocresia de l'Estat hebreu de donar un missatge prodrets humans amb la cançó guanyadora d'Eurovisió i que el seu Exèrcit ataqui simultàniament els palestins

aguasch43303717 jsg lisboa portugal 12 05 2018 netta from israel atten180513103149 /
Després de coronar-se aquest diumenge a la matinada com la guanyadorad’Eurovisió 2018, Netta Barzilai, la representant israeliana, es va mostrar exultant: "Moltes gràcies per haver elegit la diferència. Moltes gràcies per haver acceptat les diferències entre nosaltres. Gràcies per haver celebrat la diversitat. ¡Estimo el meu país!".
Aquesta acceptació de "la diferència" ha estat, tanmateix, molt criticada a les xarxes socials. Dies abans que tingués lloc el concurs, molts tuitaires ja criticaven el pinkwashing -rentat rosa- d’Israel. Segons denuncien aquests crítics, l’Estat israelià intenta des de fa anys, per mitjà de cantants o cançons pro-LGTBI i feministes, exportar una imatge que fa una defensa a ultrança delsdrets humans, cosa que després incompleix de forma flagrant bombardejant i massacrant els palestins. Ja ho va fer el 1998 amb l’artista transsexual Dana International -amb qui també es va alçar amb el triomf-.
200 milions d’espectadors
Eurovisió és l’esdeveniment musical més vist del món: més de 200 milions de persones segueixen el festival. És, per tant, l’esdeveniment publicitari perfecte per projectar la imatge d’un país al món.
Però l’estratègia israeliana del pinkwahsing no es queda en el concurs musical: Tel-Aviv és una de les meques gais més famoses del món -tenint en compte, a més, l’homofòbia imperant als països de l’entorn- i, encara que el matrimoni homosexual no és legal, sí que hi ha llei de parelles; de fet, es permet adoptar i es reconeixen els matrimonis realitzats a l’estranger.
El problema és que Netta Barzilai és realment una dona feminista apoderada, amb un físic corrent que no compleix els estàndards actuals de bellesa femenina i que a Toy llança un missatge antibullying: «No soc la teva joguina, noi estúpid».
I és aquesta frase la que ha desencadenat una de les crítiques més mordaces i virals a Israel, com la de l’usuari Fvkxxx u.a, que assegura, en lletres majúscules, que "Palestina tampoc no és una joguina".
No al bullying.
— Álvaro🔻 (@Alvarito21MM) 12 de mayo de 2018
Sí a masacrar civiles en Gaza.¿Verdad Netta?
PALESTINA TAMPOCO ES UN JUGUETE.
FREE PALESTINE 🇵🇸#Eurovision pic.twitter.com/Wq2EpabYWM
Un altre usuari no dubta a qualificar l’"estat" israelià del "més genocida del món":
Alguns lloen irònicament la lluita d’Israel contra el bullying, adjuntant el text: "Gran Israel contra el bullying" i uns aplaudiments amb una foto de membres de l’Exèrcit israelià conduint de forma violenta un menor emmanillat que, a més, té els ulls embenats:
Grande Israel contra el bullying 👏👏 #Eurovision pic.twitter.com/rCLmLIQVNy
— Tomás (@TomasUser) 12 de mayo de 2018
També la usuària Silvia fa una mordaç definició del que és homonacionalisme -associar ideologies nacionalistes a les persones LGTBI o els seus drets- adjuntant una notícia del triomf d’Israel a Eurovisió. Per a ella, són "accions de certs Estats que sembla que afavoreixen la ruptura del mandat heteropatriarcal i la diversitat quan en realitat estan sostenint comportaments excloents i violents, en general, cap a la població migrant, musulmana o vulnerable":
#homonacionalismo 👉🏼 acciones de ciertos Estados que parece que favorecen la ruptura del mandato heteropatriarcal y la diversidad cuando en realidad están sosteniendo comportamientos excluyentes y violentos, en general, hacia la población migrante, musulmana o vulnerable...+ pic.twitter.com/tGRRnDurzG
— silvia lópez (@la_alfaia) 13 de mayo de 2018
A més, són molts els que destaquen el passat militar de la guanyadora d’Eurovisió el 2018. Netta va formar part de la marina israeliana el 2014, durant una de les "massacres" -segons denuncia un altre tuitaire- Gaza.
#Netta (la cantante de #Israel) en #Eurovision2018 perteneció a la marina israelí que participó en la masacre de Gaza en 2014 pic.twitter.com/INtMQhOsm2
— Ekhizarra это путь (@gabirelezkurdia) 13 de mayo de 2018
A Israel, el servei militar és obligatori per a tots els joves al complir 18 anys, homes (tres anys) i dones (un any i 9 mesos). Els homes, a més, després de finalitzar els tres anys de servei obligatori, han de destinar-hi entre 30 i 45 dies a l’any fins a complir els 41 anys.
"La guanyadora d’#Eurovision va pertànyer a la marina israeliana que va participar en la massacre de Gaza el 2014. Europa s’enfonsa...", va ser una altra de les denúncies dels usuaris.
Es dona la trista coincidència que, tot just 48 hores després del triomf eurovisiu d’Israel, el seu Exèrcit ha provocat aquest dilluns una massacre a la Franja de Gaza, que ha causat la mort a almenys 52 persones -sis d’elles, nens- i gairebé tres mil ferits. Els palestins protestaven contra el trasllat de l’Ambaixada dels EUA de Tel-Aviv a Jerusalem. I això és el que també van denunciar les xarxes socials: «Israel ha bombardejat el sud de Gaza fa unes hores però el món està massa ocupat celebrant la victòria israeliana a Eurovisió perquè sembla que les nostres vides no valen res».
"#Israel ha bombardeado el Sur de #Gaza hace unas horas pero el mundo está demasiado ocupado celebrando la victoria israelí en #Eurovision porque parece que nuestras vidas no valen nada": Este mensaje desde Gaza me deja sin palabras https://t.co/wARWixKr40
— Yolanda Álvarez (@yalvareztv) 13 de mayo de 2018
Una altra usuària denuncia que "Mentre Tel-Aviv i Jerusalem celebren amb magnificència la victòria de la israeliana Netta Barzilai a Eurovisió 2018, hores abans al sud de Gaza, a 65 quilòmetres de distància, milers de persones s’estremien per un bombardeig israelià".
Mientras #Telaviv y #Jerusalem celebran por todo lo alto la victoria de la israelí @NettaBarzilai en #Eurovision2018, horas antes en el sur #Gaza, a 65 kilómetros de distancia, miles de personas se estremecían por un bombardeo israelí.
— Ana Garralda (@garraldaana) 13 de mayo de 2018
Segueix Extra a Facebook
Notícies relacionades
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- Pakito i Akkaspace, dos ‘hackers’ adolescents
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Entendre-hi + amb la història No va ser el 4 de juliol | + Història
- Barri de Les Termes Un ferit per arma blanca i un menor detingut en nous enfrontaments per un local ocupat a Sabadell
- Una genial Vicky López gaudeix a la ‘platja de Berna’
- El 50% de les assegurances a Espanya es contracten a través de mediadors
- Espanya ultima l’esborrany de l’estratègia espacial per créixer a la UE