MONARCA CARIOCA

Així és el 'rei Marcio', amo i senyor d'un castell de sorra gegant a Rio de Janeiro

Fa 22 anys que no paga un lloguer, ja que viu en una llar que ell mateix retoca diàriament en una platja carioca

zentauroepp43214099 marcio mizael matolias el rey de los castillos de arena180507084839

zentauroepp43214099 marcio mizael matolias el rey de los castillos de arena180507084839

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El seu tron no és de ferro i la seva corona no és d'or ni de robins incrustats. El rei Marcio té la sang vermella, 44 anys i viu des d'en fa 22 en un castell de sorra gegant que retoca i rega gairebé cada dia perquè no s'ensorri a la platja de Barra da Tijuca, un barri ric a l'oest de Rio de Janeiro. AMarcio Mizael Matolias els veïns i amics l'anomenen "el Rei de la sorra", i no li fa res que els turistes se li acostin i es facin fotos amb ell. És un sensesostre de categoria. "Vaig créixer a la badia de Guanabara, sempre vaig viure a la platja. La gent paga lloguers exorbitants per viure davant del mar, jo no pago factures i aquí tinc una bona vida", explica orgullós a l'agència AFP. Assegura que des que un dia un amic li va ensenyar a construir una piràmide de sorra mai més ja no va deixar de fer escultures peribles. I ara ell, confessa, ja no podria viure de cap altra manera. 

L'única preocupació que té és que no s'ensorri una torre ni s'enfonsi una porta a la immensa platja de sorra fina amb dues boniques illes a l'horitzó que componen els seus dominis paradisíacs. Aquest monarca bromistasolter i sense fills, es passa el dia modernitzant el seu castell, jugant a golf, pescant i llegint llibres.

'Sala del tron' de tres metres quadrats

El castell del rei Marcio té un espai interior de tres metres quadrats, espai més que suficient per a tots els tresorsque té: desenes de llibres, pals de golf i els estris de pesca. El saló del tron multiusos se sosté amb pals de fusta i un sostre amb bigues que suporten el pes de la sorra exterior. En té prou amb un sac a terra per dormir, i el bany el té a 30 metres, en un espai de bombers on també pot utilitzar la dutxa a canvi d'un dòlar.

L'única pega de casa seva és la calor asfixiant. "La sorra reté la calor i de vegades no aconsegueixo dormir aquí", lamenta. Llavors –només en comptades ocasions– recorre a un amic, "però la veritat és que prefereixo quedar-me aquí, encara que hagi de dormir a fora, al costat del mar», explica. Quan plou, l'aigua s'emporta la feina de llargues hores dedicades al seu magnífic fortí (una torre pot representar entre 10 i 12 hores de treball). Ell diu que té una barreja d'estils, "entre Niemeyer i Gaudí", els seus arquitectes preferits.

Atracció turística

Les autoritats no li han posat cap obstacle: "D'alguna manera m'he convertit en una atracció turística i també en un servei social". Ho diu en referència a la seva biblioteca, que comparteix amb tothom que l'hi demani. Es poden endur els llibres si en donen un altre a canvi.

¿I com es guanya la vida? Amb les monedes que la gent que ve a veure el seu castell deixa en una caixa.

«M'he convertit en una atracció turística d'alguna manera i també en un servei social", remarca Marcio, mentre assenyala la seva biblioteca a l'exterior del castell.

Notícies relacionades

Per guanyar-se la vida, Marcio només té una caixa a l'entrada de la construcció de sorra. "Sovint me la roben. Abans m'enfadava, dormia amb una pedra a la mà per impedir-ho. Vaig començar a tenir aquesta obsessió, i jo no vull això, jo ho faig per plaer", assegura. A més, de tant en tant algun centre comercial li paga perquè faci les seves boniques escultures.

Segueix Extra  a Facebook