FESTA A TOTA LA GALÀXIA

Star Wars Day: ¿per què se celebra el 4 de maig?

La celebració va sorgir després d'una broma a les xarxes socials, no és la data de l'estrena de la primera pel·lícula de la saga

En realitat va ser una felicitació a Margaret Thatcher ('May the 4th be with you'), frase que, quan es pronuncia, és similar al lema de les pel·lícules galàctiques

starwarsday

starwarsday
32203515 59

/

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest divendres, 4 de maig, se celebra l'Star Wars Daytrending topic mundial a Twitter gràcies als milions de fans d'una de les sagues més famoses de la història. Contràriament al que es pugui pensar, l'elecció d'aquesta data per honrar la sèrie fantàstica iniciada per George Lucas no coincideix amb l'aniversari de la seva estrena (encara falten uns dies perquè faci 41 anyets, el proper 25 de maig). 

La celebració té el seu origen en la publicació d'un missatge publicitari al London Evening News tal dia com avui de 1979, amb el qual el partit conservador britànic va felicitar Margaret Thatcher, per haver-se convertit en primera ministra del Regne Unit. "May the 4th be with you, Maggie. Congratulations (Que el quatre t'acompanyi, Maggie. Felicitats"). El joc de paraules ("Dia 4 de maig" (May the fourth) i "força" (force) és el lema de Star Wars ("que la força t'acompanyi").

Posteriorment, els fans van difondre la celebració a través de les xarxes socials després de popularitzar-se un curiós mem d'un tuitaire anònim –a mitjans de la dècada del 2000– que feia al·lusió a una de les frases més cèlebres de la saga: "May the force be with you" ("Que la força t'acompanyi"). El missatge ha calat tan profund que, des d'aleshores, el 4 de maig tots els fans tenen l'oportunitat de ser originals a les xarxes socials i penjar els mems més imaginatius en honor a La guerra de les galàxies (alguns exemples, al final d'aquestes línies).

El que va començar com una broma, al final s'ha convertit en una celebració oficial adoptada per Lucasfilm. A la pàgina oficial de Star Wars s'exposa tota una agenda d'actes i homenatges per celebrar la jornada amb magnificència.

Nou filtre a Snapchat

A més, i des que el 2011 el Toronto Underground Cinema va organitzar un festival de cinema el dia de la festa galàctica, moltes empreses aprofiten per fer ofertes i promocions. Per exemple, i amb motiu de l'Star Wars Day 2018Snapchat ofereix un nou filtre per transformar-se en Chewbacca, així com decoracions commemoratives del dia i etiquetes Bitmoji. Com a premi, qui comparteixi la seva ubicació en l'aplicació podrà veure com el seu avatar brandeix un sabre de llum.

Jocs ‘on line'

Steam, la plataforma de jocs on line més gran, tindrà ofertes amb jocs de Star Wars per celebrar el dia de l'orgull dels seus fans. Els descomptes arriben fins al 70%.

Força i solidaritat

"Cada 4 de maig, el públic de tot el món es converteix en força de canvi i es reuneix per donar suport a bones causes", ha dit Paul Gainer, al capdavant de Disney Consumer Products Commercialization. En aquesta ocasió, els fans de la saga també poden col·laborar amb l'Unicef, en una iniciativa impulsada per Lucasfilm i Star Wars: Force for Change. Amb el nom de Roar for Change (Rugir pel canvi), els fans poden compartir la seva pròpia versió del rugit de Chewbacca. Per cada like o share amb el hashtag  #RoarForChange a Twitter, Instagram o Facebook fins al 25 de maig, donarà un dòlar a l'Unicef (fins a assolir un milió de dòlars). I és que Chewbacca serà protagonista a Han Solo: una història de Star Wars, la nova pel·lícula de la saga, que s'estrenarà el 25 de maig. La prevenda d'entrades comença aquest divendres.

Notícies relacionades

A continuació, alguns dels mems que aquest #StarWarsDay triomfen a Twitter:

Segueix Extra  a Facebook

Temes:

Star Wars Cine