Descobert el misteri de l'alineació perfecta de les piràmides de Gizeh

Un estudi publicat a 'The Journal of Ancient Egyptian Architecture' revela com els antics egipcis aprofiten els moviments del sol en les construccions

all gizah pyramids

all gizah pyramids

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els antics egipcis van aprofitar l'equinocci de tardor per aconseguir que les piràmides de Gizeh, un monument funerari construït en la memòria del faraó Kheops (o Khufu), fossin construïdes amb una alineació gairebé perfecta i les cares mirant als punts cardinals.

En astronomia, els dies en què hi ha equinoccis -dues vegades a l'any-, el Sol se situa en el pla de l'equador celeste. Arriba al punt més alt al cel i la seva intersecció amb el pla de l'equador és pràcticament perfecta. Els egipcis van poder determinar amb precisió aquesta posició solar amb un instrument de l'època, el gnòmon, una vara que mesura el recorregut de la seva ombra després de clavar-la a terra, semblant a un rellotge solar.

Un arc perfecte de punts

Segons una investigació de l'arqueòleg Glen Dash publicada a The Journal of Ancient Egyptian Architecture, els egipcis només van haver d'anar marcant els diferents punts que anava recorrent l'ombra del gnòmon a mesura que transcorria l'equinocci de tardor per acabar traçant un arc perfecte. Després, van unir dos d'aquests punts i van traçar una línia recta. A sobre, hi van construir les piràmides.

"Els que van construir la Gran Piràmide de Gizeh -la més gran de totes tres i també coneguda com a piràmide de Kheops- la van alinear amb els punts cardinals amb una exactitud de no més de quatre minuts [d'ombra] de l'arc", explica Dash en l'estudi, que va posar a prova el seu mètode personalment durant l'equinocci de tardor del 22 de setembre del 2016.

Resulta que les quatre cares de les cinc piràmides donen al nord, al sud, a l'est i a l'oest amb una desviació 0,66 graus en contra de les agulles del rellotge. És la mateixa desviació que s'aconsegueix si s'aprofita l'equinocci de tardor. Dash va posar a prova el mètode a Connecticut (Estats Units): va clavar una estaca a terra sobre una plataforma de fusta, i va marcar les posicions de l'ombra de la fusta al llarg del dia.

Però la piràmide de Kheops no és l'única alineada amb els punts cardinals. Tal com ha explicat Dash, i recull la publicació científica Live ScienceLive Science, tant la piràmide de Khefren com la piràmide vermella també estan alineades amb una gran precisió. "Totes tres exhibeixen el mateix grau d'error; estan rotades lleugerament en contra de les agulles del rellotge en relació amb els punts cardinals".

¿La piràmide de Kheops amaga un tron de ferro extraterrestre?

L'existència d'un tron de ferro fet amb mineral meteorític d'origen extraterrestre a la <strong>Gran Piràmide de Kheops</strong> ha sigut plantejada per explicar l'<em><strong>enorme buit</strong></em> detectat amb tecnologia punta al seu interior, d'almenys 30 metres de llargada. <strong>Giulio Magli</strong>, director del Departament de Matemàtiques i Professor d'Arqueoastronomia del Politècnic de Milà explica que "hi ha una possible interpretació [d'aquest buit], que està força d'acord amb el que sabem sobre la religió funerària egípcia, com es veu als <em><strong>Textos de les Piràmides</strong></em>. En aquests textos s'hi diu que el faraó, abans d'arribar a les estrelles del nord, haurà de passar les <em><strong>portes del cel</strong></em> i asseure' al seu <em><strong>tron de ferro</strong></em><strong>".</strong> Però aquest ferro no és ferro fos, sinó <strong>ferro meteorític</strong>, és a dir, que ha caigut del cel en forma de meteorits de ferro (distingible a causa de l'alt percentatge de níquel) i novament citat en els<em> Textos de les Piràmides</em>. És cert que els egipcis coneixien aquest material des de molts segles abans de Kheops, i van continuar fent-lo servir per a objectes especials dissenyats per als faraons durant mil·lennis, com la famosa <a href="http://www.elperiodico.com/es/extra/20160602/tutankamon-daga-extraterrestre-5175886">daga extraterrestre de <strong>Tutankamon</strong></a>.

L'investigador ha reconegut que és impossible saber si els egipcis van arribar a utilitzar aquest mètode o no, perquè els seus dissenys i plànols no han arribat fins als nostres dies. "Els egipcis, per desgràcia, ens van deixar poques pistes. No s'han trobat ni documents ni plànols sobre com van alinear els temples o les piràmides", va escriure Dash en l'article.

Segueix Extra a Facebook

     

       

                      

Notícies relacionades