D'ORIGEN METEÒRIC

La daga extraterrestre de Tutankamon

Els investigadors confirmen que el ganivet de ferro col·locat a la cuixa dreta del faraó està fabricat amb material caigut de l'espai

KEF05 EL CAIRO (EGIPTO) 20/10/2015.- Imagen de la máscara de oro del faraón Tutankamón durante el proceso de restauración iniciado en el Museo Egipcio de El Cairo (Egipto) para solucionar el daño causado recientemente por un arreglo poco profesional para pegar la perilla, hoy, 20 de octubre de 2015. EFE/Khaled Elfiqi

KEF05 EL CAIRO (EGIPTO) 20/10/2015.- Imagen de la máscara de oro del faraón Tutankamón durante el proceso de restauración iniciado en el Museo Egipcio de El Cairo (Egipto) para solucionar el daño causado recientemente por un arreglo poco profesional para pegar la perilla, hoy, 20 de octubre de 2015. EFE/Khaled Elfiqi / KHALED ELFIQI (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Tutankamon va ser enterrat amb una daga feta d'una planxa que va venir, literalment, de l'espai, segons anàlisi de la composició de la petita espasa de ferro trobada al sarcòfag del faraó.

Usant espectrometria de fluorescència de raigs X portàtil no invasiva, un equip d'investigadors italians i egipcis va confirmar que la daga de ferro col·locada a la cuixa dreta del cos momificat de Tutankamón té origen meteòric.

L'equip, que inclou investigadors del Politècnic de Milà, Universitat de Pisa i el Museu Egipci del Caire, detalla els seus resultats ala revista 'Meteoritics and Planetary Science'.

L'arma, ara en exhibició al Museu Egipci del Caire, va ser descrita el 1925 per Howard Carter, que tres anys abans havia descobert la tomba plena de tresors, com "una daga d'or molt ornamentat amb un pom de vidre."

AMB MÀNEC D'OR

Fet de metall no oxidat, homogènia, la fulla està finament decorada amb un mànec d'or. Es completa amb una funda d'or adornada amb un estampat de flors de lliri en un costat i plomes a l'altre, rematada amb el cap d'un xacal.

Notícies relacionades

Les últimes millores tecnològiques han permès als investigadors determinar la composició de la fulla. "El ferro meteòric està clarament indicat per la presència d'un alt percentatge de níquel", ha dit a Discovery News Daniela Comelli, del Departament de Física de la Universitat Politècnica de Milà, autora principal de l'estudi.

De fet, els meteorits de ferro estan majorment fets de ferro i níquel, amb quantitats menors de cobalt, fòsfor, sofre i carboni.