DÉU ESPAGUETI

Els pastafaris seguiran intentant que la seva religió sigui oficial

L'Advocacia General de l'Estat nega que l'Església Pastafari reuneixi les condicions d'una entitat religiosa

pastafari-dios

pastafari-dios

2
Es llegeix en minuts
Judith C. Clavain / Barcelona

Fa poc més d’un mes, es feia pública la notícia que l’Advocacia General de l’Estat negava que l’Església Pastafari reunís les condicions necessàries per ser reconeguda com una religió. El motiu exposat en la resolució va ser que els fins del pastafarisme «són aliens als d’una entitat religiosa». 

Aquesta religió es va donar a conèixer per l’aspecte estrafolari de qui la practica: els adeptes vesteixen com si fossin pirates i es col·loquen grans coladors al cap, com si es tractés de gorres. Actualment, està oficialitzada als Països Baixos, Nova Zelanda i Austràlia. Però, ¿en què es basa el pastafarisme?

«El pastafarisme va sorgir quan va començar el món, encara que actualment es coneix gràcies a Bobby Henderson. El físic nord-americà es va queixar l’any 2005 perquè a l’escola del seu fill volien ensenyar la teoria del Disseny Intel·ligent a la classe de Ciències», explica Antonio Lobo, membre de l’Església Pastafari de Barcelona.

La teoria del Disseny Intel·ligent defensa que les complexes creacions de l’univers no poden ser obra de l’atzar, sinó que impliquen l’existència d’un disseny i, per tant, d’un dissenyador. Amb aquesta premissa, Henderson va enviar a l’escola del seu fill una irònica carta.

Una carta que no va trigar a fer-se viral a través d’internet i, de mica en mica, la nova religió de la qual parlava Henderson va anar guanyant adeptes. Alejandro Buitrago, adepte al pastafarisme, té clar el que pretenen aconseguir amb ella: «Estem en contra de l’estupidesa i de la falta de respecte a les persones en nom de la religió. Volem lluitar contra això, sempre d’una forma pacífica i irònica». Javier Casares, també membre de l’Església Pastafari, creu que l’Advocacia General de l’Estat no està actuant bé al negar-los el reconeixement com a religió. «Sabem que l’Advocat de l’Estat està fent la seva feina, però de forma incorrecta. Bàsicament la llei espanyola diu que no es poden emetre judicis de valor sobre una religió, però ells diuen que, com que som molt laxos, no podem ser una religió oficial», comenta.

Notícies relacionades

NO ES RENDIRAN / Les normes en què es basa aquesta religió són bastant senzilles de seguir. «Som l’única religió que et permet que siguis pastafari i de la teva altra religió: et donem 30 dies de prova i, si no t’acaba d’agradar allò que proposem, sabem que la teva altra religió et tornarà a acceptar amb els braços oberts. A més a més, el pastafarisme no té exigències, sinó suggeriments. ¡Tot són avantatges!», explica Casares.

Casares assegura que seguiran intentant que l’Estat reconegui el pastafarisme com a religió. «Ja existeixen algunes religions molt minoritàries com la wicca, l’odinisme o el druïdisme que estan reconegudes per l’Estat. Nosaltres simplement reivindiquem els mateixos drets i obligacions que la resta de confessions», assenyala. 

Temes:

Religió