DIADA A CATALUNYA

Deu consells per conservar la teva rosa de Sant Jordi

Claus per triar la flor ideal, mantenir-la fresca més temps i, si es vol, guardar-la per sempre

2
Es llegeix en minuts
ANA ALEGRE / BARCELONA

Aquest Sant Jordi es regalaran tones de roses. En concret, segons el Gremi de Floristes de Catalunya, uns sis milions de flors. Moltes es marciran al cap d'un parell de dies, cosa que es pot evitar seguint aquests senzills passos per conservar-les més fresques durant al màxim temps possible. Després, també es pot optar per assecar-les, i tenir-les per sempre.

1. TRIAR BÉ EL LLOC

Segons Joan Guillén, president del Gremi de Floristes de Catalunya, la millor opció és anar a una floristeria de confiança o a les paradetes regentades per floristes professionals, perquè "ells saben com allargar el procés de maduració de la rosa. S'han de guardar en un refrigerador a vuit o sis graus per mantenir-les fresques. En canvi, a les paradetes del carrer probablement hauran estat exposades al sol i és possible que es marceixin abans".

2. EL TALL DE LA TIJA

A més de triar el color i la decoració, cal fixar-se en la tija. "És important que el final de l'esqueix de la rosa tingui un tall transversal, perquè així té més superfície d'absorció d'aigua".

3. LA PROVA DEL PESSIC

Una forma de saber si la rosa està en bon estat i fresca és pessigar-la en l'àrea on els pètals s'uneixen a la tija. Si aquesta part es nota fluixa i aigualida, és que la rosa és vella; ha d'estar ferma al tacte. Per descomptat, és imprescindible comprovar que les roses no han sigut 'maltractades'. Inspecciona i busca aquelles que tinguin els pètals d'un color viu.

4. A L'AIGUA, AVIAT

A l'arribar a casa, s'ha de ficar la flor en aigua immediatament, sense els adorns. L'aigua no ha d'estar gaire freda. Com més temps sense aigua, abans es marcirà (en els últims Sant Jordi moltes venen amb unes càpsules de plàstic amb aigua que se'ls afegeix al final de la tija perquè les puguis passejar tranquil·lament).

5. RETALLAR L'ESQUEIX

Abans de posar les roses en un gerro, s'ha de tornar a retallar la tija sota l'aigua perquè evita que l'aire entri per la part inferior de la rosa (cosa que l'oxida i deteriora). És recomanable fer servir un ganivet o unes podadores de mà. Amb les estisores es corre el perill d'aixafar les tiges, de manera que l'aigua no s'absorbirà adequadament. El tall, sempre en diagonal.

6. SENSE FULLES SOTA L'AIGUA 

La part de la tija submergida ha d'estar lliure de fulles, ja que es podreixen i acumulen bacteris al gerro que contribueixen al seu deteriorament. Joan Guillén assegura que si es poda una mica cada dos o tres dies, la rosa ens pot durar fresca fins a 10 dies.

7. EL GERRO

S'ha de rentar el gerro amb aigua calenta i sabó. Després, cal omplir les tres quartes parts del gerro amb aigua tèbia i acomodar-hi la rosa, de manera que el final de la tija no toqui completament amb la superfície del gerro, perquè pugui absorbir l'aigua).

8. EVITAR LA CALOR

A més de canviar l'aigua cada dos dies, les roses prefereixen els llocs frescos de la casa, per tant cal evitar finestres assolellades i la calefacció. A la nit, fins i tot es poden guardar a la nevera.

9. ADOB

Notícies relacionades

Es poden afegir a l'aigua nutrients per a flors o 1/4 de cullerada de clor. 

10. L'ASPIRINA

L'àcid acetilsalicílic ajuda a controlar el nivell de bacteris.

Com assecar la flor

Temes:

Sant Jordi Roses