L'EUROCOPA 2016

Portugal toca el cel a París

La selecció lusitana doblega França en la pròrroga amb un gol d'Éder i conquista el seu primer títol de la història

 

  / REUTERS / MICHAEL DALDER

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

França es va quedar sense el seu tercer títol a casa. La glòria se li va escapar en la pròrroga a un amfitrió que va acabar sucumbint davant l'enorme cor d'una admirable Portugal, que va saber sobreposar-se a totes les desgràcies per acabar aconseguint el títol en la pròrroga (1-0).

Éder, un portuguès nascut a Guinea que juga en la Lliga francesa, va protagonitzar el primer èxit internacional de la història portuguesa. Cristiano a penes va durar 24 minuts al camp. Lesionat al genoll, va acabar exercint d'entrenador juntament amb Fernando Santos en un desenllaç històric.

França pensava que ja tenia la feina feta després de tombar Alemanya en les semifinals. Pocs esperaven un final així. Portugal, aquella selecció que va passar la fase de grups amb tres empats, va acabar emportant-se el títol després de tres pròrrogues: en vuitens, en quarts i en la final.

CANVI D'ESTIL

La final de Saint-denis va ser el remat ideal per a un torneig marcat pel triomf del futbol garrepa. Molta intensitat, màxima tensió i poquíssim talent. Res a veure amb l'excel·lència de l'Espanya de Luis Aragonés del 2008 o 'la Roja' que va esclafar Itàlia a Kíev el 2012.

El canvi ja és una realitat. Només Alemanya desplega un joc comparable al de la millor EspanyaXavi va dipositar el trofeu abans del partit i Cristiano el va alçar com a nou campió. Les llàgrimes van ser per a França, començant per Griezmann, derrotat a la Champions i en la final de l'Eurocopa a casa. Els gals van viure la mateixa desgràcia que els lusitans el 2004, quan van ser derrotats per Grècia a Lisboa.

Portugal és la nova reina d'Europa després de guanyar tan sols un dels set partits disputats al final dels 90 minuts: la semifinal davant Gal·les. En la resta es va moure al caire de l'abisme, va flirtejar amb el desastre però va acabar emportant-se la glòria, el premi a l'esforç i la unió del grup comandat pel veterà Fernando Santos

Pot ser que el càstig fos injust per a França, que va ser millor en moltes fases del partit, però li va faltar fortuna i valentia. Deschamps no va arriscar gaire. Portugal mai es va intimidar i va trobar el premi en el seu ecosistema favorit, aquelles pròrrogues que han omplert de felicitat un país que mai s'havia coronat en cap torneig.

Ningú hauria imaginat això veient l'inici del partit, en què el campió no va fer ni tres passades seguides. França, liderada per un Sissoko magnífic, va governar el començament amb una autoritat contundent, tan sols alterada per un xut de Nani (m. 4). Griezmann va acariciar el gol en un cop de cap desviat per Lloris (m. 9) just abans de l'entrada de Payet a Cristiano, que va intentar seguir de totes les maneres possibles. Vaser impossible.

PALS I PORTERS

Lluny d'enfonsar-se, l'absència del seu referent va encoratjar Portugal. Va entrar Quaresma, Renato es va ubicar al centre i el conjunt lusità va equilibrar les coses. La tenacitat i l'ordre portuguès es van mesurar amb la potència i el múscul francès, condimentat per detalls de Griezmann i Payet, ben controlats per un Pepe sensacional. 

Sense gols i amb badalls de Figo a la grada es va arribar al descans. Sense Cristiano, el conjunt lusità es va oblidar de l'atac i Griezmann va tornar a tenir el títol al seu cap (m. 65). Li va faltar fortuna al 'Principito' abans que Rui Patrício s'agegantés en una acció de Giroud (m. 74). Lloris va tornar el cop amb un gran parada en una centrada de Nani (m. 79). 

La incertesa augmentava i es va arribar a la pròrroga després d'un pal de Gignac en el minut 90. L'ariet del Tigres de Mèxic hauria pogut canviar el signe de la final abans del temps extra. Llavors només va existir Portugal, que ha estat en tres de les cinc pròrrogues de l'Eurocopa.

Éder va estar a punt de marcar en un córner (m. 104) i Guerreiro (m. 107) va enviar una preciosa falta al travesser en plena allau dels portuguesos. Aquella embranzida la va culminar el punta guineà, el davanter del Lilla que va substituir Renato. El seu gran xut de dreta (m. 109) va conduir Portugal al cel, mentre Cristiano es deixava l'ànima cridant des de la banqueta.    

Portugal, 1; França, 0

PORTUGAL: Rui Patrício (9); Cedric (7), Pepe (9), Fonte (7), Guerreiro (8); William Carvalho (6), Renato (5), Adrien Silva (6), Joao Mario (6); Nani (7), Cristiano Ronaldo (6). Tècnic: Fernando Santos (8). Canvis: Quaresma (7) per Cristiano (m. 24): Moutinho (6) per Adrien Silva (m. 65); Éder (9) per Renato (m. 78).

Notícies relacionades

FRANÇA: Lloris (8); Sagna (6), Koscielny (5), Umtiti (6), Evra (5); Pogba (5), Matuidi (6), Sissoko (9), Griezmann (6), Payet (5); Giroud (6). Tècnic: Didier Deschamps (5). Canvis: Coman (7) per Payet (m. 57); Gignac (6) per Giroud (m. 78); Martial (sq) per Sissoko (m. 110)

GOLS: 1-0 (m. 109) Éder, d'excel·lent xut.