Polèmica al Pirineu

L’equip de Piqué desencadena una tempesta a Andorra

L’exfutbolista blaugrana, propietari del club, amenaça de portar la franquícia a una població catalana si l’any que ve no se’ls permet jugar a l’Estadi Nacional i el Govern, enfadat amb l’exestrella del Barça, mira de desembussar el conflicte

Eder Sarabia: «Piqué és el motor de l’Andorra»

L’equip de Piqué desencadena una tempesta a Andorra

FC ANDORRA

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Andorra, el petit país del Pirineu, viu una situació rara aquestes últimes setmanes. No es veu un núvol al cel, la gent passeja pels carrers de la capital en pantalons curts i samarreta, no hi ha un bolet als boscos, els rierols baixen amb poca aigua, fa una calor impròpia de tardor i els ciclistes residents se n’han anat de vacances. Així que l’única circumstància estranya, amb la política local molt més calmada que entre els veïns del sud, recau en la tempesta que amenaça el futur del FC Andorra, amb la seriosa amenaça llançada per Gerard Piqué, persona de sobres coneguda, de portar-se la franquícia del futbol lluny de les muntanyes pirinenques.

«¿Què hi ha realment darrere de la polèmica?», es pregunten andorrans coneixedors del cas però que es mantenen en l’anonimat. El caos va començar la setmana passada quan Alain Cabanes, secretari d’Estat del Govern d’Andorra, va assegurar que l’equip tricolor, propietat de Kosmos Holding, l’empresa de Piqué amb el 56% de les accions, no podria jugar a l’Estadi Nacional la temporada vinent, ja que el principal i únic camp d’herba natural del país havia de ser utilitzat per l’equip de rugbi local. «Ningú discuteix que el rugbi és un esport minoritari, però tots els jugadors són andorrans, una cosa pròpia del país», afegeixen les mateixes persones que revelen el passat esportiu de Cabanes, molt vinculat a la pilota ovalada andorrana.

De seguida va arribar la resposta de Piqué a través d’un missatge publicat a la xarxa social X, l’antic Twitter. «No hi ha cap instal·lació esportiva a Andorra amb condicions per poder competir l’any vinent. Gràcies per expulsar-nos del país. No ens queda una altra solució que anar-nos-en i canviar el nom del club. Felicitats, han deixat Andorra sense futbol professional». El post, segons les mateixes fonts, no li va agradar gens al Govern andorrà.

Per si no fos prou, el Morabanc Andorra –un aspecte que no ha de passar desapercebut– ha tornat a la Lliga ACB amb un equip competitiu, arrelat al país i que compta amb una afició abocada amb el bàsquet. Mentrestant, el FC Andorra presenta una mitjana de 2.200 espectadors, de les més baixes en els partits de la Lliga Hypermotion com es coneix la Segona Divisió. Als carrers de la capital, certament, no sembla que hi hagi una profunda preocupació pels aspectes esportius.

Sarabia, la insígnia de l’equip

Per contra, ningú discuteix Eder Sarabia. La principal insígnia esportiva de l’equip és a la banqueta ocupada per qui era l’ajudant de Quique Setién en la seva etapa com a tècnic del Barça. Sarabia, en el seu esforç per parlar català, la llengua oficial d’Andorra, en algunes conferències de premsa, ha sortit en defensa del club i del «projecte de país» que representa l’equip que dirigeix i que es troba en una crisi de resultats.

Diumenge l’Alcorcón visita l’Estadi Nacional. La cita coincideix amb el 81è aniversari de la creació del FC Andorra, en un partit clau després que en les últimes vuit jornades només s’han sumat 4 dels 24 punts possibles després de l’il·lusionant inici de temporada quan el conjunt tricolor va arribar a coliderar el campionat.

Notícies relacionades

La polèmica només gira al voltant de l’Estadi Olímpic. Piqué es va comprometre a construir un estadi a Encamp, al costat de la capital andorrana. El Comú (ajuntament) va assegurar que aportava part de l’obra amb diners públics. El projecte es va paralitzar i es van buscar uns nous terrenys, al sud de la capital, junt amb Santa Coloma. «Però ni tan sols, en els dos casos, s’ha fet la foto amb la col·locació de la primera pedra, cosa que ha molestat les autoritats del país», asseguren les mateixes fonts.

Piqué té raó quan assegura que no hi ha cap altra instal·lació andorrana, perquè el vell estadi comunal, a la capital, on jugava la selecció abans de construir-se l’Estadi Nacional, s’esfondrarà per allotjar el futur palau de congressos. Tot i això, dimecres, tal com va informar ‘Diari d’Andorra’, hi va haver una reunió entre directius del club (sense Piqué) amb representants del Govern, en el que ha sigut el primer acostament entre les dues parts per desembussar la situació després que diverses localitats catalanes hagin manifestat el seu interès per aconseguir la franquícia andorrana, si esportivament se salva la plaça a la Segona Divisió.