El Barça es desfonda en el tram final i no arriba a Berlín

El quintet de Grimau va liderar el marcador fins al minut 35. De tant defensar, es va quedar sense forces ni encert per atacar un Olympiacos amb més aguant.

ACBphoto

3
Joan Domènech

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

La tradició de la gairebé garantida victòria local en un cinquè partit d’eliminatòria a l’Eurolliga (que s’havia complert 19 vegades) es va trencar doblement. Primer a Mònaco, on l’equip del Principat havia sucumbit contra el Fenerbahçe de Saras Jasikevicius (79-80). Després es va trencar al Palau Blaugrana (59-63).

El Barça també va perdre davant els seus en un partit en el qual ho va donar tot; es va esllomar en una nit de xoc i va acabar caient, desfondat, davant l’esforç que li va exigir l’Olympiacos. Els grecs van evitar un nou clàssic a la final four de Berlín i s’enfrontaran al Madrid. L’altra semifinal serà entre el Panathinaikos i el Fenerbahçe, que va vèncer el Mònaco al Principat (79-80) amb un triple decisiu de l’exblaugrana Calathes en la pròrroga.

Tant es van dedicar a defensar els blaugrana que al final es van oblidar d’atacar. El desgast camp propi va reduir l’encert imprescindible que sí que va recuperar l’Olympiacos en el tram final, més fresc i lúcid. El quintet grec anava perdent fins al minut 35, quan McKissic va capgirar el marcador (47-49) obligant Roger Grimau a demanar un temps mort. Abrines va empatar, però ningú el va acompanyar i el lluminós es va disparar fins al 49-57 a falta de dos minuts, amb prou feines reduït a un 54-57. La cadena d’errors ofensius es va perpetuar sense que a ningú li sobrevingués un rapte d’inspiració i acompanyés Laprovittola, el líder en totes les facetes.

El Barça camaleònic i irregular, acusat de tou i inconsistent, va ensenyar la disfressa que guardava per a les grans ocasions. O les necessàries ocasions, perquè davant un altre tipus d’adversari, s’haurà de vestir amb una altra roba. Es van posar tots la granota d’operari que els assitents tenien guardada al magatzem, disposats a embrutar-se. L’Olympiacos va trigar a comprendre que era el mateix Barça que va apallissar al Pireu fins que Bartzokas cridava que Rubio havia robat cinc pilotes.

Només Laprovittola

La previsió que fos un partit de baixa puntuació i molta tralla defensiva es va corroborar immediatament. El marcador va trigar dos minuts i mig a encendre’s amb els dos primers punts al caseller del Barça i dos i mig més en il·luminar-se la caixa de l’Olympiacos. Laprovittola va apuntar d’una tirada els vuit primers punts blaugrana. Més dos de Rubio i dos d’Hernangómez van facilitar el recompte de la pírrica suma anotadora del primer quart (12-9).

Van jugar a no deixar-se jugar, a deixar anar braços, a posar el cos per negar l’anotació aliena. La puntuació del descans (27-25) era pròpia d’un quart jugat amb alegria i gresca. No era la nit. Assumit per tots que no se sumarien punts –menys Laprovittola, que portava la meitat (13) del grup–, caldria lluitar pels robatoris i els rebots per obtenir noves oportunitats.

Els percentatges eren vergonyosos, com el zero de set de Kalinic o l’un de vuit de Parker fins que va ficar una esmaixada quan estava de palomero. Però no importava. Importava governar el partit, a poder ser amb el marcador a favor, i aquest propòsit el va obtenir el Barça amb avantatges que mai van depassar els vuit punts. L’Olympiacos va arribar a empatar en el tercer quart (40-40) i va desaprofitar dos atacs consecutius per situar-se per davant. Es va produir en una passatge especialment negre d’atacs desaprofitats que van permetre el lent acostament grec, tan nefastos o més quan abordaven el camp blaugrana. El tomb va acabar consumant-se a cinc minuts del final amb el 46-49. Aquest cop va commocionar el Barça, com si de cop hagués perdut la fe.