Copa Amèrica de vela

Una regatista d’estirp a l’equip espanyol

«No m’agradava que els meus pares em diguessin quan era petita el que havia de fer a bord»

Neus Ballester, la benjamina del Sail Team BCN, és filla dels premiats Pepote Ballester i Nuria Bover i lluitarà en la competició de dones i en la de menors de 26 anys. Té dos títols mundials en la classe 420 i fa un any no va dubtar a presentar la seva candidatura a l’equip.

Una regatista d’estirp a l’equip espanyol

cristina buesa

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Està orgullosa de ser on és perquè Neus Ballester vol fer història junt amb les seves companyes i companys. És la regatista benjamina del Sail Team BCN, l’equip espanyol de la Copa Amèrica de vela que lluitarà en la primera competició de dones i en la tercera edició de la juvenil, que es recupera després d’uns quants anys.

Per les venes de Neus segurament hi corre aigua salada, en comptes de sang. El seu pare és l’or olímpic Pepote Ballester (Atlanta 1996) i la seva mare la també regatista Nuria Bover, campiona europea i mundial de 420, una categoria en la qual la seva filla Neus ja té dos títols mundials. I això que fins al desembre no compleix els 21 anys. Menuda, afable i humil, les seves ganes d’aprendre són tan grans com l’admiració que sent per algunes de les seves col·legues de l’equip espanyol, com Támara Echegoyen i Silvia Mas, que seran olímpiques aquest estiu a Marsella, on es disputaran les proves de vela.

L’objectiu de Neus Ballester és seguir aquest exemple i aconseguir classificar-se per als Jocs de Los Angeles del 2028, confessa des de Sitges, on el grup s’entrena per fer el millor paper possible en la competició de la Copa Amèrica d’aquest setembre a Barcelona.

Però fins aleshores hi ha molts caps de corda per agafar i molts botons per prémer. I és que els velers AC40 són completament diferents dels vaixells amb què històricament han competit. D’aquí la importància que aconsegueixin llogar-ne un o bé compartir-lo amb un altre equip per ser realment competitives. S’enfrontaran contra 11 equips d’11 països, els sis de la Louis Vuitton America’s Cup (Nova Zelanda, Regne Unit, Suïssa, Itàlia, França i EUA), i Austràlia, Suècia, el Canadà, Alemanya i els Països Baixos.

"Quan era petita no m’agradava que els meus pares em diguessin el que havia de fer a bord", recorda entre rialles. Però a la seva Mallorca natal (ella és del club nàutic Sa Ràpita), la infància va estar sempre lligada al mar. Va aprendre d’ells, explica, que només amb esforç arriben els resultats.

Quan, fa un any, va saber que es formaria un equip espanyol, no va tenir dubtes. Guillermo Altadill i Mònica Azón el van convidar a presentar la seva candidatura i, a més d’Echegoyen i Mas, al grup de noies també hi seran María Cantero i Paula Barceló. "Algunes d’elles tenen 20 anys més que jo i moltíssima experiència, de manera que aprenc cada dia".

Amb set nois

Notícies relacionades

A més, Neus Ballester farà doblet i formarà part de l’equip juvenil. Seran set nois (el reglament preveu que han de tenir menys de 26 anys) i ella. S’entrena amb els dos grups i afirma que hi ha diferències: "Crec que som diferents, de vegades entre les noies ens costa entendre’ns entre nosaltres mentre que ells són més decidits i van al gra. Nosaltres som més planificadores".

Els dos grups, diu, fan cicles de cinc o sis dies d’entrenament al port de Sitges, on tenen la base fins que al juliol vagin al Moll de la Fusta de Barcelona, on el gran públic els podrà seguir més de prop. Les jornades són maratonianes, de gairebé 12 hores entre preparatius, navegació, el simulador... I a més estudia Psicologia, perquè el dia de demà vol ajudar els esportistes.