Apunt

El malabarista Ancelotti

El malabarista Ancelotti
2
Es llegeix en minuts
José Sámano
José Sámano

Periodista

ver +

Fa anys que els vestidors no són això, sinó camerinos. Hi abunden els paons i alguns fins i tot s’engominen per rematar de cap. En general, els "egòmetres" estan a punt de rebentar, agitats per pares, nòvies i agents. Vessen les vanitats i en el punt de mira preval l’entrenador. Una figura sotmesa a equilibris constants amb els vedetismes, els joves puixants, els pretorians al caire de la prejubilació i els jerarques que vetllen per interessos que no sempre coincideixen amb els del tècnic. Tot això s’ho sap d’una tirada Carlo Ancelotti, que ha passat 48 dels seus 64 anys de caseta en caseta. Del seu malabarisme ha depès gran part de l’èxit d’un Madrid camí del triplet en un curs que un ampli sector del madridisme titllava de transició. La temporada "pre Mbappé", sense més ni més.

El cim a la lliga d’Ancelotti ha evitat el pòquer de tècnics espanyols en quatre de les cinc grans Lligues: Luis Enrique (Ligue 1), Xabi Alonso (Bundesliga) i Mikel Arteta o Pep Guardiola (Premier). Sense oblidar la corona que mereix Míchel al Girona, el barret de copa de Mendilibar per portar l’Olympiakos a la seva primera final europea i la reconquesta d’Emery, amb l’Aston Villa de tornada a la Copa d’Europa 41 anys després.

Vicente del Bosque sosté que al futbolista se li ha de fer creure que mana, només creure. Ancelotti no va a rebuf i ha sabut tutelar com pocs un grup castigat per les circumstàncies. No li va arribar el relleu de Benzema i, malgrat els seus recels inicials, va treure profit de Joselu i Brahim. El primer, un dels 27 jugadors que després de baixar a Segona es van proclamar campions de Primera immediatament, segons dades de l’estadístic Míster Chip.

Lesionat de gravetat Courtois, va allistar Kepa i va acabar per enlairar Lunin. Resulta que el Reial ha deixat 20 vegades la porteria a zero, el que mai havia aconseguit en les 92 lligues anteriors, segons les dades d’un altre estadístic, Pedro Martín. Sense Militao, Rüdiger s’ha convertit en un Espartac per a la grada. Carvajal ha segellat la millor campanya de la seva llarga trajectòria. Bellingham ha celebrat gols com mai i disputa el Pitxitxi. Vinicius avui és el principal candidat a la Pilota d’Or.

Notícies relacionades

Ningú al Madrid ha anat a pitjor, a excepció de Modric en termes quantitatius, que no qualitatius. L’únic però, el d’aquest juvenil croat que s’acosta als 39 anys mentre es rebel·la contra el maleït edatisme. Ancelotti ha mesurat al mil·límetre els seus relleus amb Kroos. A dues setmanes per al tancament del curs encara li queden reptes, com la final de la Champions a Wembley.

Conclosa la cita amb el Dortmund l’espera un altre desafiament majúscul. ¿Com encabir esportivament i personalment Mbappé en un vestidor-camerino que concilia adequadament? L’enèsim funambulisme per a aquest Houdini italià.