TENSIÓ AMB LA SAMARRETA

Barça i Nike porten el seu conflicte als tribunals

Laporta insisteix que hi ha millors ofertes i que es contempla la fabricació pròpia

Laporta explica que ha instat a «la resolució» del contracte «per incompliment flagrant» de la firma americana, però que continuen negociant. 

Barça i Nike porten el seu conflicte  als tribunals

JOAN doMÈNECH

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El desig del Barça de tenir "el millor contracte del mercat" a causa que la samarreta blaugrana és la que "més es ven al món", en paraules de Joan Laporta, ha empès la directiva a "resoldre el seu compromís" amb Nike, ja sigui per forçar un augment de les condicions econòmiques o per trencar la relació definitivament.

La tensió entre el Barça i Nike arriba al punt més àlgid després de 26 anys d’unió. El club juga amb una oferta de Puma més alta que la quantitat que paga l’actual patrocinador per forçar un augment o provocar la ruptura. Laporta va adduir que "uns incompliments flagrants del contracte" han portat el Barça a manifestar la seva voluntat de trencar.

"Els vam donar 45 dies per rescabalar-nos d’aquell incompliment, però no es va produir i vam comunicar que es resolia el contracte. Ells van reaccionar amb mesures cautelars, a les quals hem respost, i veurem l’evolució d’aquestes mesures cautelars per saber on som", va explicar Laporta a El Pòdcast del President, una videoentrevista feta per Barça Studios que pretén convertir-se en el canal de comunicació del dirigent blaugrana.

Laporta no parla de ruptura, però la postura de la junta és una mesura de pressió per obtenir més ingressos. L’entitat està sotjada per un deute que gairebé no minva i està davant l’amenaça d’un altre exercici amb dèficit, que provocarà, entre altres coses, que el futur entrenador no pugui fitxar per potenciar la plantilla.

El compliment del pressupost està amenaçat pels baixos ingressos obtinguts respecte al que s’esperava, i es dibuixa en l’horitzó la possibilitat que l’equip no pugui tornar el novembre del 2024 al Camp Nou, una promesa de la junta i alhora una necessitat per incrementar els ingressos. Unes converses amb l’ajuntament busquen ampliar l’horari de les obres fins a la mitjanit, sempre que sigui sense sorolls ni molèsties als veïns, per accelerar la primera fase de les obres.

Esforços insuficients

"Nike ha fet esforços per millorar el contracte, però no són suficients", assenyala el president, que juga amb l’opció de Puma per mirar de forçar un augment. "Sabem el que paga el mercat", va repetir Laporta. La decisió sobre el fabricant de la samarreta és imminent, tot i que no hi ha una data límit. No obstant, el model de la temporada vinent, quan es complirà el 125è aniversari de la fundació, és un altre factor que ha convidat la junta a provocar aquest moviment de cara al previsible augment de les vendes. No obstant, el nou disseny es va aprovar fa mesos.

Notícies relacionades

L’altra opció que contempla el Barça és la producció pròpia del material esportiu amb l’ajuda d’alguna empresa del sector que compti amb una xarxa de fàbriques i una de distribució arreu del món. "No és forassenyat ni una utopia", avançava el president. "Sabem on es fabriquen totes les samarretes, els preus als quals estan i els marges que hi ha", va dir Laporta en l’entrevista que va concedir a Mundo Deportivo.

El contracte amb Nike, vigent des de 1998, dura fins al 2028. L’extinció del compromís està contemplat en diverses clàusules i en diverses penalitzacions per les dues parts. Només el Barça ha manifestat la intenció de trencar-lo, i per a això comptaria amb una prima addicional de Puma o un altre interessat que compensaria la indemnització que hauria de pagar.