L’atac més productiu

Ningú marca tants gols a la Lliga com el Girona. En suma 52. Míchel, el seu entrenador, ha creat una davantera tan eficaç com barata. No n’hi ha cap altra que proporcioni el rendiment que li donen Tsygankov, Dovbyk i Savinho. I al club només li ha costat 12,7 milions d’euros. Al Madrid, 190.

L’atac més productiu

Efe

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

No hi ha un equip tan contundent i precís a la Lliga com el Girona. Ni el Madrid. Ni el Barça. Ni l’Atlètic. Suma ja 52 gols i té el pitxitxi en la figura del sorprenent Artem Dovbyk, que porta 14 gols, els mateixos que Bellingham (Madrid) i Borja Mayoral (Getafe). El trio ofensiu del Girona va costar gairebé quatre vegades menys del que va pagar el Barça només per Lewandowski (45) o gairebé 16 del que va invertir el Madrid enBellingham (100), Vinicius (45) i Rodrygo (45). Amb una parella de desconeguts davanters ucraïnesos rescatats del seu país en plena guerra –va abonar 5 milions per Tsyganvok i 7,7 per Dovbyk– i un anònim brasiler convertit ara en una celebritat (cedit Savinho pel Troyes i a punt de ser comprat pel Manchester City), Míchel ha fabricat un atac coral, fluid i resolutiu.

DOVBYK, EL ‘PITXITXI’. Vint-i-sis anys, 21 partits, 14 gols, 6 assistències. No només marca molts gols (tots des de dins de l’àrea, excepte un que va firmar amb una fuetada des de fora) sinó que, a més, els regala. És un nouvingut a la Lliga, en què ha deixat un impacte descomunal. Es mesura pel que remata i pel que genera. Tant en el joc real com en la ment dels defenses, a qui enfonsa a la seva àrea, i és, alhora, intel·ligent en la lectura del joc. És més ràpid del que la seva carrosseria, pesada i gran (mesura 1,87 metres), indica. Davanter vell (viu sempre a l’àrea) i, alhora, modern, perquè és mòbil. Porta 50 rematades en aquesta Lliga i apunta molt bé: 26 a porteria, 14 gols, 5 dels quals després de rematar de cap.

EL REGAT DE SAVINHO. Dinou anys, 23 partits, 5 gols, 7 assistències. És el segon jugador que més regats intenta (115) a la Lliga només superat per Bryan Zaragoza, que se n’ha anat ja aquest hivern al Bayern Múnich. I és Savinho qui més encert té en aquest difícil art amb un 54%. No és esquerrà, però les obligacions tàctiques de l’equip el porten a l’esquerra. Enganxat a l’inici a la línia de calç obrint rutes perquè Miguel, aquest lateral esquerrà, un explorador de les zones interiors, sigui un atacant més. Enganya i dribla el brasiler, que lidera la taula d’assistents de la Lliga, amb set, al costat de Kroos, cosa que demostra el seu altruisme. Destaca pel seu deliciós colpejament. Les seves centrades són caramels, mentre Míchel l’utilitza en aquesta banda per estirar l’equip.

Notícies relacionades

LA CLASSE DE TSYGANKOV. Vint-i-sis anys, 18 partits, 4 gols, 3 assistències. Esquerrà que juga a la dreta perquè Míchel no el vol enganxat a la banda, transformada en un carril d’anada i tornada per on corre a tota velocitat Yan Couto, lateral i extrem dret alhora. Llavors, Tsygankov va cap a dins gràcies a la seva excel·lent conducció, que elimina rivals i obre portes a Yan Couto.

STUANI, EL GOL NO ENVELLEIX. Trenta-set anys, 21 partits, 7 gols, 2 assistències. Hi va haver un temps, i no fa gaire, en què el Girona vivia dels gols de Stuani, capità, símbol i estrella de l’equip. I del club. Ara, en canvi, és el recurs més eficaç al qual acudeix Míchel quan tot es complica. Porta set gols a la Lliga (650 minuts), dos menys que Lewandowski (9 gols i 5 assistències en 1.650 minuts). És precís (marca a l’àrea petita o al caire d’aquesta) i assumeix amb naturalitat aquest nou rol, que sembla secundari. Però Stuani és l’arma que desencalla partits sortint des de la banqueta.