Comença la nova era de Xavi al Barça (segona part)

Segellada la continuïtat del tècnic, l’onze blaugrana disputa dos partits aquesta setmana (rep avui el València i visita el Girona dissabte) on posa en joc l’obtenció del segon lloc.

Comença la nova era de Xavi al Barça (segona part)

joan domènech

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan queden sis jornades per al final de la Lliga, comença una nova era per al Barça. I per a Xavi. No van dissociats un de l’altre, club i entrenador, ara que han apedaçat la relació que el tècnic va descosir al gener a l’anunciar la seva marxa. Abans de consumar la seva sortida el 30 de juny, ha fet un pas enrere, recolzat per Joan Laporta, per reprendre la relació.

Si es tracta d’una tornada al 26 de gener, la vigília del Barça-Vila-real quan el marcador (3-5) va empènyer Xavi a renunciar, es veurà amb els resultats. L’entrenador va atribuir l’excel·lent ratxa empresa fins la setmana passada –les 10 victòries i 3 empats que es van tallar abruptament amb les derrotes contra el París Saint Germain (1-4) i el Reial Madrid (3-2)–, als efectes generats per l’avanç de la seva marxa. Concretament, a la distensió que va generar en els seus futbolistes saber que fixava la seva data de caducitat. Però Xavi es queda ara i complirà l’any de contracte. El guia del futur és el mateix del present i del passat, i cal veure quina serà la seva resposta al sentir-se una altra vegada escrutats.

Evitar la humiliació

Aquesta nova era comença conjuntament amb la setmana. El Barça rep a Montjuïc aquesta nit el València (21 h) i visita el Girona dissabte vinent. Perduts els quatre títols de la temporada, amb prou feines es mantenen dos objectius: el de mínims (garantir la classificació per a la Champions) i el tangencial del segon lloc que dona accés a la Supercopa d’Espanya de la temporada vinent i evita la humiliació de ser relegat pel Girona, que ostenta aquest lloc amb un partit més.

Els canvis dels últims dies, sense que en realitat hagi canviat res, obren una altra etapa en què es conjuga la necessitat de reaccionar a dues doloroses derrotes amb la planificació de la següent temporada.

"A grans trets, el diagnòstic està fet", va assenyalar Xavi sobre l’anàlisi de la plantilla. S’acosta el moment de decidir baixes i elegir intransferibles. Poc es modificarà l’apreciació de l’entrenador, que va voler mantenir el focus dels interessos classificatoris de l’entitat per conservar viva la motivació del grup. "Hem de donar més per no haver fet els deures. L’objectiu és quedar segons. Ens juguem poder disputar un títol la temporada que ve", va sentenciar.

Decisions condicionades

Qualsevol decisió tecnicofutbolística de Xavi estarà supeditada que les necessitats econòmiques no la rebatin. Sobretot, els fitxatges. Igual que l’estiu passat. Amb les mateixes penúries i les mateixes precarietats que tant van condicionar i van limitar l’adquisició de reforços.

Notícies relacionades

Només es van poder invertir 3,4 milions en la cessió d’Oriol Romeu i quatre jugadors més. Es van pagar 5 milions més en Mikayil Faye, del Kustosija Zagreb, per al filial (futura incorporació al primer equip o futur traspàs amb plusvàlua), abans que es comprometés el gran dispendi dels 30 milions més 31 en variables per Vitor Roque, que apunta a cessió. "Ha arribat fa poc del Brasil i no és fàcil marcar diferències. Necessita temps, adaptació, més minuts i confiança", va comentar Xavi que, per contra, va revelar que ha demanat la continuïtat de Sergi Roberto. Al capità, que té alguna oferta, i a la direcció tècnica. Frenkie de Jong, lesionat al Bernabéu, s’ha unit a Balde i Gavi a la infermeria. Pedri, que es va tornar a entrenar ahir, està disponible.

Les garanties que ha rebut Xavi també són les mateixes de l’estiu anterior. La capacitat per fitxar dependrà del permís de la Lliga una vegada el Barça hagi quadrat el pressuposat i ajustat el fairplay per acudir al mercat amb la regla 1-1; és a dir, tant ingressa, tant pot invertir. "El president és optimista per naturalesa, com jo", va donar Xavi per resposta a la incertesa que el turmentarà quan torni a trucar als jugadors que volia (Bernardo Silva, Joshua Kimmich, Martín Zubimendi...) per venir al Barça.