Un referent del Barça

Gündogan, assistent de tothom

Al migcampista només li falta una assistència per igualar el seu millor registre com a professional (8). És imprescindible per a Xavi: és l’únic que ha jugat els 27 partits del curs

Gündogan, De Jong, Pedri i Gavi, el mig del camp preferit de Xavi, només han coincidit un cop

Gündogan, assistent de tothom

JOAN doMÈNECH

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça va fitxar Ilkay Gündogan per ser una de les peces bàsiques del Manchester City. Xavi volia un futbolista que entengués el joc de posició, que tingués presència al camp i que aportés un lideratge de què mancava l’equip, basat en l’experiència. I Gündogan està molt a prop de ser aquest model que imaginava el seu entrenador, tot i que les aparences ho discuteixin i no figuri entre els preferits: només li falta una assistència per igualar el seu millor escorcoll personal en passades de gol. Una assistència, encara amb cinc mesos per jugar.

Va cridar més l’atenció la jugada de Joao Félix, amb un cop de taló, una paret, un túnel i la passada a Lamine Yamal en el 2-0, però va ser més valuosa la passada diagonal que va donar Gündogan al seu vell amic Lewandowski –van ser companys entre el 2011 i el 2014 al Borussia Dortmund– que va detectar entre dos defenses de l’Osasuna perquè el polonès pogués encarar Herrera. Més valuosa per difícil i per obrir el marcador.

Passades per a tothom

Era la setena assistència de la temporada de Gündogan (33 anys), faceta que revaloritza amb tres gols (al Madrid, al Girona i al Las Palmas, de penal, decisiu per al triomf). Les mateixes set assistències que va firmar en la campanya anterior amb el City, en què va col·laborar en el triplet. Al gener només n’havia donat dues. El rècord del futbolista alemany són vuit passades de gol (2018-19).

Per molt amic que sigui de Lewandowski (35 anys) i per molt que el conegui, Gündogan ha servit als altres companys de la mateixa manera. Els set destinataris de les seves passades de gol han sigut diferents: Pedri (contra el Cadis), Kounde (de córner contra l’Osasuna a la Lliga), Joao Félix (contra l’Anvers a la Champions), Ferran (Porto), Araujo (Reial Societat), Marc Guiu (la centrada de falta a Anvers) i Lewandowski (Supercopa).

Máxima polivalència

Gündogan ha aconseguit aquesta rellevància estabilitzat ja com a pivot, o la meitat del doble pivot, posició per a la qual no estava destinat al principi. Xavi comptava amb ell perquè pogués jugar més a prop de l’àrea i aprofitar la seva arribada.

Les circumstàncies, com ara que Oriol Romeu no s’ha consolidat i que Pedri, De Jong i Gavi s’han mantingut diversos partits lesionats, l’han anat movent d’un costat a l’altre, fins a consolidar-lo a l’eix del camp. A més d’alleujar la defensa en la sortida de la pilota, no ha desatès l’ajuda davant com ho corroboren que sigui el millor assistent de l’equip.

La seva condició d’imprescindible, per més que el Manchester City no en noti l’absència, la ratifica el fet que és l’únic que ha disputat els 27 partits. Xavi només s’ha permès prescindir d’ell en l’alineació de quatre partits perquè respirés de tant en tant.

El partit de Gündogan contra l’Osasuna va vorejar l’excel·lent. A més a més de l’assistència, va encertar el 96% de les passades (82 de 85), 5 de les 6 passades llargues que va intentar, i els dos regats que va fer. Es va imposar en 7 de 9 duels, va rematar tant com Lewandowski (dues vegades), va crear sis ocasions (De Jong es va quedar en tres), va fer vuit centrades (Ferran i Lamine Yamal, dues) i va completar 22 passades en l’últim terç de camp (Kounde el va superar amb 28).

Notícies relacionades

Al seu costat, Frenkie de Jong va aportar un 93% de fiabilitat en la passada (78 de 84 d’encertades). Tots dos formen part del mig del camp ideal de Xavi. El tercer és Pedri i el quart és el lesionat Gavi. Les lesions han impedit al tècnic culer reunir-los en una alineació. Només van coincidir els quatre en el partit contra el Cadis, el segon de la temporada, a l’agost. Mai més.

Xavi somia poder ajuntar els tres disponibles contra el Madrid, en l’esperat clic que vol per redreçar el rumb de l’equip. L’aparició de Pedri contra l’Osasuna (29 minuts, 14 passades encertades de 14 d’intentades) va rescatar els millors moments del Barça en joc. Quedaran dues incògnites per aclarir en el futur immediat de l’equip: quant temps resistirà Pedri i qui serà el quart integrant del quadrat de Xavi.