Insubordinació davant Rubiales i la RFEF
«Em vaig sentir vulnerable i víctima d’una agressió»: Jenni Hermoso desarma Rubiales i les campiones del món abandonen la selecció
Alexia Putellas lidera l’alçament de la selecció contra Rubiales: «Això és inacceptable. S’ha acabat»
Directe: Luis Rubiales anuncia que no dimiteix
OPINIÓ: Això de Rubiales no acaba aquí, per Ana Bernal-Triviño
L’entrevista a Mapi León que va explicar a l’abril que les queixes de les futbolistes no eren «una rebequeria»
Francos: «Això ha de ser el ‘Metoo’ del futbol espanyol. El camí d’aquest Govern amb Rubiales ha acabat»
Jenni Hermoso va trencar el silenci, primer en un comunicat conjunt, per després relatar en primera persona el viscut. La madrilenya, després de dies complicats, va decidir fer un pas endavant després de les declaracions d’aquest divendres de Luis Rubiales, on es va defensar argumentant que el petó que li va plantar en la celebració del Mundial era consentit. Hermoso ho va desmentir taxativament. «Em vaig sentir vulnerable i víctima d’una agressió, un acte impulsiu, masclista, fora de lloc i sense cap mena de consentiment per la meva banda. Senzillament, no vaig ser respectada», confessa la davantera en un comunicat en primera persona a través de les seves xarxes socials.
«Aclareixo que en cap moment es va produir la conversa a què el Sr. Luis Rubiales va fer referència i que, ni de bon tros, el seu petó va ser consentit. De la mateixa manera vull reiterar, com ja vaig fer en el seu moment, que aquest fet no em va agradar. La situació em va provocar un xoc pel context de celebració, i amb el pas del temps i després d’aprofundir una mica més en aquestes primeres sensacions, sento la necessitat de denunciar aquest fet, ja que considero que cap persona, en cap àmbit laboral, esportiu o social ha de ser víctima d’aquest tipus de comportaments no consentits», explica la madrilenya amb total sinceritat en l’escrit.
Comunicado Oficial. Agosto 25, 2023. pic.twitter.com/4OqhqwwJ8P
— Jenn1 Hermos0 (@Jennihermoso) 25 de agosto de 2023
Hermoso també va voler explicar l’ocorregut amb el vídeo en què Rubiales li va demanar que aparegués amb ell, per excusar-se després dels fets. «Se’m va demanar fer una declaració conjunta per rebaixar la pressió sobre el president, però en aquells moments al meu cap només hi tenia la idea de disfrutar de la fita històrica aconseguida amb les meves companyes d’equip. Per això, en tot moment vaig traslladar a la RFEF i als seus diferents interlocutors, així com a mitjans i gent de la meva confiança que no faria cap mena de declaració individual o conjunta sobre aquest assumpte, ja que entenia que, en cas de fer-ho, trauria encara més protagonisme a un moment tan especial per a les meves companyes i per a mi», confessa.
«Malgrat la meva decisió, he de manifestar que he estat sota una contínua pressió per sortir al pas amb alguna declaració que pogués justificar l’acte del Sr. Luis Rubiales. No només això, sinó que, de diferents maneres i a través de diferents persones, la RFEF ha pressionat el meu entorn (família, amics, companyes, etc.) perquè donés un testimoni que poc o gens tenia a veure amb les meves sensacions», explica Hermoso. «No em correspon a mi avaluar pràctiques de comunicació i integritat, però sí que estic segura que com a Selecció Nacional Campiona del Món no ens mereixem una cultura tan manipuladora, hostil i controladora. Aquest tipus d’incidents s’uneixen a una llarga llista de situacions que les jugadores hem denunciat en els últims anys pel que aquest fet, en què jo m’he vist involucrada, és només la gota que fa vessar el got i el que tothom ha pogut veure, però actituds com aquesta han sigut part del dia a dia de la nostra selecció durant anys. Per tot això, vull reforçar la posició que vaig prendre des del principi, considerant que no he de donar suport a la persona que ha comès aquesta acció en contra de la meva voluntat, sense respectar-me, en un moment històric per a mi i per a l’esport femení d’aquest país», relata amb duresa Hermoso.
Després del discurs menyspreable de Rubiales, Jenni ha sentit la necessitat de defensar-se davant aquests cruels atacs. «Amb referència a l’esdevingut el dia d’avui. Si bé és cert que per la meva banda no vull interferir amb els múltiples processos legals en curs em sento obligada a denunciar que les paraules del Sr. Luis Rubiales explicant el desafortunat incident són categòricament falses i part de la cultura manipuladora que ell mateix ha generat», explica.
Hermoso va tancar el comunicat amb una petició clara, tant a la societat com a aquells que l’han jutjat. «En cap cas, pot ser la meva responsabilitat assumir les conseqüències de transmetre una cosa en què no crec, raó per la qual m’he negat a les pressions rebudes. Vull tancar deixant molt clar que si bé soc jo la que expressa aquestes paraules, són totes les jugadores d’Espanya i del món les que m’han donat la força per sortir amb aquest comunicat. Davant tal mostra de falta de respecte i incapacitat de reconèixer els errors propis i assumir les conseqüències, he pres la decisió de no tornar a jugar per a la Selecció mentre continuïn els dirigents actuals».
Comunicat conjunt en defensa de Jenni
«Vull aclarir que en cap moment vaig consentir el petó que em va clavar i en cap cas vaig buscar alçar el president», es defensa la davantera madrilenya després de les acusacions de Rubiales. «No tolero que es posi en dubte la meva paraula i molt menys que s’inventin paraules que no he dit», va dir rotundament Jenni en un comunicat juntament amb 80 futbolistes internacionals de la selecció espanyola.
La plantilla al complet que va aixecar el primer Mundial per a Espanya i moltes de les internacionals que han format part de la història de la selecció espanyola s’han unit per defensar Jenni Hermoso. Els atacs desmesurats de Rubiales en la seva compareixença han indignat tot el futbol femení. Després de pronunciar-se de manera individual a les xarxes socials, les futbolistes han emès un comunicat juntament amb el sindicat majoritari FUTPRO alçant la veu. «Les jugadores de la selecció absoluta, recents campiones del món, en suport a Jenni Hermoso, volen manifestar la seva ferma i rotunda condemna davant conductes que han atemptat contra la dignitat de les dones», van sentenciar en l’escrit les 81 signants.
🚨 Las jugadoras de la @SEFutbolFem, campeonas del mundo y otras futbolistas, en apoyo a @Jennihermoso , manifiestan su firme condena ante conductas que han atentado contra la dignidad de las mujeres.
— FUTPRO (@futpro_es) 25 de agosto de 2023
El comunicado queda abierto a las futbolistas que se quieran adherir#seacabo pic.twitter.com/PW91SW9Ts0
«Les jugadores de la Selecció Espanyola de Futbol, actuals campiones del món, esperen respostes contundents dels poders públics perquè no quedin impunes accions com les esdevingudes», van expressar en el comunicat. «Volem acabar aquest comunicat demanant canvis reals, tant esportius com estructurals, que ajudin la selecció absoluta a continuar creixent, per poder traslladar aquest gran èxit a generacions posteriors», diuen a l’uníson totes les futbolistes signants del text.
De fet, les 81 internacionals es van conjurar per no tornar a vestir la samarreta de la selecció fins que la situació canviï. «Després de l’ocorregut durant l’entrega de les medalles del Mundial Femení, volem manifestar que totes les jugadores que firmen el present escrit no tornaran a una convocatòria de la Selecció si continuen els actuals dirigents», van sentenciar. En la nota, les futbolistes van voler firmar una per una el comunicat, donant una imatge excepcional d’unitat.
La llista de 81 futbolistes que renuncien a la selecció fins a la marxa de Rubiales
Les jugadores signants són: Jennifer Hermoso; Alexia Putellas; Misa Rodríguez; Irene Paredes; Ona Batlle; Mariona Caldentey; Teresa Abelleira; María Pérez; Cata Coll; Aitana Bonmati; Laia Codina; Claudia Zornoza; Oihane Hernández; Rocío Gálvez; Irene Guerrero; Alba Redondo; Athenea del Castillo; Eva Navarro; Enith Salón; Ivana Andrés, Olga Carmona, Esher González; Salma Paralluelo; Patricia Guijarro; Lola Gallardo; Nerea Eizagirre; Ainhoa Moraza; Maria León "Mapi"; Sandra Paños; Claudia Pina; Amaiur Sarriegi; Leila Ouahabi; Laia Aleixandri; Lucia García; Andrea Pereira; Vero Boquete; Ainhoa Tirapu; Sandra Vilanova; Ana Romero "Willy"; Silvia Meseguer; Nagore Calderón; Carmen Arce "Kubalita"; Priscila Borja; Natalia Pablos; Susana Guerrero; Larraitz Lucas; Isabel Benito; Amanda Sampedro; Isabel Fuentes; Elisabet Sánchez; Mari Paz Azagra; Vanesa Gimbert; Virginia Torrecilla; Leire Landa; Elisabet Ibarra; i Marta Torrejón.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El pacte del PSOE i Junts sobre immigració s’encalla en els NIE
- El cas Begoña Gómez
- Macron busca trencar la unió d’esquerres per formar govern
- El Rei alerta Roma de passats que no han de tornar "ni com a caricatura"