L’opinió blanc-i-blava
Reial Madrid - Espanyol: ¿Juga l’equip periquito amb les mateixes ganes al Bernabéu que al Camp Nou?
L’Espanyol, a buscar la victòria ‘impossible’ a Madrid: «Hem d’estar de matrícula d’honor»
Tres periodistes periquitos d’EL PERIÓDICO es pronuncien sobre aquesta clàssica polèmica.

Aquest dissabte arriba el clàssic examen per a un Espanyol que no aprova amb bona nota des de 1996. L’equip periquito visita el Reial Madrid (14.00 hores, per descomptat) amb el repte d’acabar amb una ratxa negativa que dura ja gairebé 27 anys.Els blanc-i-blaus no vencen al Bernabéu des del 21 d’abril de 1996, quan el conjunt dirigit per José Antonio Camacho va batre el bloc d’Arsenio Iglesias amb un doblet de Jordi Lardín (1-2).
Des d’aleshores, les 25 visites a la Lliga es van saldar amb 22 derrotes i tres empats. L’últim duel, el 30 d’abril del 2022, va acabar amb 4-0 i victòria per al conjunt blanc, que va segellar el títol de Lliga contra els periquitos. Aquesta estadística tan terrible porta molts culers a qüestionar la intensitat amb què l’Espanyol juga al Bernabéu en comparació amb el Camp Nou, on l’Espanyol no guanya des del 2009, tot i que el 31 de desembre va treure un valuós empat. El nostre clàssic trio d’analistes periquitos es pronuncia sobre el debat.
Jose Real: «Dir que l’Espanyol es deixa guanyar sempre contra el Madrid és d’ignorants»

«L’Espanyol es deixa guanyar sempre contra el Madrid». ¿Quantes vegades hem sentit aquesta frase dels nostres ‘amics’ culers? Una afirmació tan lapidària com ignorant, ja que n’hi ha prou amb un simple cop d’ull a les estadístiques contra els dos equips per observar que la majoria de vegades la dinyem, sense distinció de colors.
Evidentment, el nostre enemic més gran, el rival que tenim més ganes de batre, és el Barça, faltaria més. Convivim al mateix territori, la majoria dels nostres amics o familiars són d’un equip o un altre. Tant aficionats com futbolistes viuen derbis des de benjamins fins a adults. Sens dubte que hi ha un plus de motivació contra l’etern rival, com passa a totes les ciutats compartides per dos equips de màxim nivell. ¿Quin problema hi ha a reconèixer una cosa tan elemental?
L’únic dubte quan ens enfrontem a equips com Barça o Madrid és com podem lluitar davant aquesta tremenda desigualtat econòmica, a més de les colossals ajudes arbitrals que obtenen tots dos. I encara pretenen alguns que l’estadística ens sigui favorable. ¡Quina temeritat!
Judit Bertran: «L’Espanyol i el Barça estan destinats a l’enemistat»

Mateixa zona geogràfica, mateixa Lliga i rancor mutu. ¿Resultat? Ganes, tensió, eufòria i molts insults. Els derbis sempre han sigut molt més intensos que qualsevol altre partit, i més amb la història que tenen els dos clubs de la capital catalana, una baralla que es remunta a molt abans del que jo pugui recordar.
Els periquitos hem sigut –i som– plat del dia per als culers en moltes ocasions, el blanc fàcil: que si «no som un equip de primera», que «no som de Barcelona» (ara), o que tenim molts jugadors que prèviament han jugat al Barça... Tots aquests factors contribueixen a fer que resulti bastant més gratificant una victòria davant un club i afició que ens destrossa quan pot, en comptes de contra un altre equip al qual li resultem indiferents i som un més a la Lliga i no ens té especial rancor.
Puc posar la mà al foc que molts de nosaltres –per no dir tots– preferim abans una victòria al Camp Nou i una derrota al Bernabéu que a la inversa. Però crec que el mateix passaria si li preguntessin a un bètic si prefereix una victòria amb el Sevilla, o un seguidor de l’Atlètic contra el Madrid. És una pregunta, al meu parer, de fàcil resposta, ja que l’Espanyol i el Barça estan destinats a l’enemistat.
Entretots

Ernest Alós: «Als dos camps se surt amb les mateixes expectatives: dinyar-la»

Tercera cita intergeneracional periquita. Ens pregunten aquesta vegada si l’Espanyol es pren amb més ganes un partit al Camp Nou que un al Bernabéu. En els dos casos se surt al camp amb les mateixes expectatives: dinyar-la. Dignament si és possible. I si sona la flauta, festa.
Que quedi clar que el discurs del ‘filial del Madrid’ ofèn però no sorprèn, i que les estadístiques no confirmen els tòpics. És totalment coherent des del nacionalbarcelonisme per al qual hi ha una sola opció política digna (o dues), un sol equip amb valors (o dos) i una sola cadena de supermercats (o dos si venen km., tot i que la mongeta tendra vingui de Qatar o Turquia, vull dir, d’Holanda o el Marroc). I per al qual tot el que distorsioni aquesta imatge monolítica només resulta explicable no en termes de pluralitat real sinó de colonialisme que algun dia serà extirpat.
Però quant a la massa social, ‘pericomerengues’ al marge... Els ‘trapis’ i somiquejos arbitrals dels dos grans susciten, crec, el mateix rebuig. Però les ganes que li tens a algú que et mira amb condescendència i/o indiferència i a algú que desitjaria la teva desaparició no són les mateixes, per què enganyar-nos. I que així segueixi per molts anys: que els continuem molestant.
- Pronòstic delicat Operat d’urgència el ferit greu per l’atropellament de Cornellà
- ACTUALITAT BLAUGRANA Flick, sobre la rua multitudinària: «Em vaig quedar impressionat. Va ser increïble»
- Àustria guanya Eurovisió i Melody s’immola
- Quan falten dos anys per a les municipals Els alcaldes de Junts que endureixen les condicions del padró: «Hem declarat la guerra als okupes»
- SETGE SOBRE GAZA Vent en contra per a Israel: crítiques i aïllament de Trump a Macron passant per la premsa anglosaxona
- EL GIRO D’ITÀLIA Ayuso torna a desafiar Roglic i li retalla un altre segon
- Fórmula 1 Alonso i Sainz il·lusionen a Imola a l’entrar entre els sis primers
- TEMPORADA CITYZEN EN BLANC El Crystal Palace guanya la FA Cup i deixa el City amb les mans buides
- DUEL AL PIZJUÁN El Reial Madrid converteix Dean Huijsein en el defensa més car de la seva història
- Tensió a Cornellà La conductora de l’atropellament múltiple, en llibertat