Llums i ombres dels d’Ancelotti

Un Madrid líder, però amb mandíbula de vidre

El vertigen de Vinicius, els gols de Benzema i, sobretot, les parades de Courtois, que és el sisè porter de la Lliga amb més feina, expliquen el liderat incontestable del Reial Madrid. I maquillen també els problemes defensius, on Militão, Alaba i Casemiro no donen el nivell esperat.

@sevillafc

3
Fermín de la Calle

Corria el minut 69 quan una centrada a l’àrea de Muniain, frontal i sense complicació aparent per als centrals, va ser rematada a la vora de l’àrea petita per Unai Núñez. El central de l’Athletic va rematar de cap sense cap defensor madridista a prop. Militão s’ocupava de Yeray, Casemiro de Williams i Alaba es va desentendre del blanc-i-vermell, que va malgastar la centrada. Cosa que no va ser obstacle perquè l’austríac demanés explicacions als seus companys i busqués un culpable a qui atribuir la seva clamorosa desatenció a la marca. Alaba, jugador amb carisma que de vegades converteix la seva suficiència en arrogància a l’hora d’atendre les tasques defensives, ja havia comès una errada important en el minut 23, a l’empassar-se una passada a l’esquena que gairebé rendibilitza Williams.

Militão es distreu

Però si Alaba va estar desafortunat davant l’Athletic, el seu escorta en l’eix de la defensa, Militão, va tornar a mostrar llacunes en el seu joc defensiu posicional. En el minut 22 va perdre de vista una passada llarga que va acabar tocant-lo a l’esquena i va provocar una ocasió de gol. I cinc minuts després va cometre una errada encara més greu. Una altra centrada frontal fàcil de defensar va permetre a Raúl García rematar sol una pilota que Courtois va evitar que es convertís en el 0-1. El brasiler es va desentendre del marcatge del basc, com va fer davant el Sevilla en el córner que va suposar el gol de Rafa Mir. Militão va donar distància al davanter i Diego Carlos va acabar fent de pantalla al madridista, que estava a més de dos metres de Mir i va rematar de cap amb els dos peus a terra. El gol va provocar una cascada de retrets dels defenses blancs per la desatenció en què van participar Alaba, Mendy i ¡el mateix Militão! No es tracta d’una errada aïllada. Els rivals li ‘han agafat la matrícula’ i en treuen profit. Lopetegui va mostrar el camí.

Ancelotti no va fer presoners en la roda de premsa posterior, però va assenyalar el taló d’Aquil·les: «Hem de millorar en defensa. En els dos últims partits hem patit a pilota parada, tot i que afortunadament podem disfrutar de Courtois». Carletto va ser condescendent amb els seus, els problemes no són específics dels últims partits.

Courtois, a preu fet

Thibaut és el salvavides del Reial Madrid. És el sisè porter amb més feina de la Lliga després de parar 42 dels 55 xuts rebuts (un 72% d’èxit). Massa exigència si es compara amb la de Ter Stegen en un Barcelona mediocre, 22 parades, o la de Jan Oblak a l’Atlètic més vulnerable de les últimes temporades, 18.

Més enllà d’errors de marcatge posicional, és cert que la defensa no està tenint l’ajuda d’un migcamp molt cansat. Ancelotti insisteix a alinear Casemiro, Modric i Kroos i l’acumulació de minuts, i d’anys, pesa. Això explica que dels 15 gols encaixats, quatre van arribar entre el minut 75 i el 90, la franja en la qual són més castigats.

Especialment cridaner resulta el cas de Casemiro, que no assoleix la forma i això provoca que arribi tard, cometi moltes faltes i vegi més targetes (4) de les necessàries. El migcampista ha comès 26 faltes, sent el jugador blanc més indisciplinat, per davant de Lucas (17) i de l’impulsiu Camavinga (15). Faltes que acompanya de protestes que revelen el seu estat de desequilibri.

Tot això explica que hagi encaixat 15 gols en 15 jornades, xifra que seria més amplia de no ser per un estel·lar Courtois, que viu el seu millor moment al Madrid. El belga, juntament amb Benzema i Vinicius expliquen el liderat incontestable dels blancs. El renéixer golejador del francès en la seva maduresa futbolística, sumat a l’explosió del brasiler, converteixen el Reial Madrid en l’equip més letal de la Lliga (35 gols). Un equip amb la contundència salvatge de Tyson i mandíbula de vidre.