ANUNCI DEL CSD

CSD: la Lliga femenina serà oficialment professional a partir del 15 de juny

  • «El nostre compromís amb la igualtat en l’àmbit esportiu es concretarà en una fita històrica», sentencia el president del CSD al Congrés

CSD: la Lliga femenina serà oficialment professional a partir del 15 de juny

FC BARCELONA

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

José Manuel Franco ho havia insinuat dilluns en l’acte d’entrega de la Placa d’Or de la Reial Orde del Mèrit Esportiu al Barça femení. El president del CSD va assenyalar que aquest dimarts hi hauria «novetats positives» per al futur del futbol femení. I així ha sigut. «El nostre compromís amb la igualtat en l’àmbit esportiu es concretarà en una fita històrica. He volgut que sigui en la meva primera compareixença en seu parlamentària i davant aquesta cambra, on els anunciï solemnement que el pròxim 15 de juny el Consell Superior d’Esports declararà professional el futbol femení de màxima categoria», ha sentenciat al Congrés dels Diputats. 

L’anterior secretària d’estat per a l’Esport, Irene Lozano, ja havia expressat l’objectiu que el futbol femení fos professional en la màxima categoria de la Primera Iberdrola per a la temporada 2021-2022, que passaria a denominar-se Lliga Elles. Franco ha expressat el seu desig de «comptar amb el recolzament unànime de tot l’estament esportiu i polític, perquè avançar en matèria d’igualtat és un benefici global per a la societat en el seu conjunt, és símptoma de bona salut democràtica i de polítiques públiques orientades a crear societats més lliures i justes».

El president del CSD ha destacat que en l’àmbit del feminisme i la igualtat el futbol actua com a «locomotora» per aconseguir la igualtat real i efectiva. «És un camí no exempt de dificultats, però estem preparats i il·lusionats per transitar-lo», ha remarcat.

Aplaudiment de l’AFE

L’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) ha «aplaudit aquest fet històric». «És la primera competició femenina que adquirirà la categoria de professional al nostre país. Es trenca, d’aquesta manera, una barrera que posa en relleu, com no pot ser de cap altra manera, la paraula ‘igualtat’...», va indicar el seu president, David Aganzo. El sindicat majoritari de futbolistes va denunciar el primer conveni del sector, que establia una parcialitat del 75% i 16.000 euros anuals com a salari mínim. A judici, amb la professionalització de les jugadores de la màxima competició nacional es «consolidaran definitivament» les relacions laborals de les futbolistes. «Es trenca amb la parcialitat laboral, ja que a partir d’ara les jugadores tindran regulada la jornada de treball com a qualsevol altre sector. El reial decret 1.006/85 no admet lligues professionals amb parcialitat. És molt important, perquè les futbolistes desenvolupin la seva professió en unes condicions òptimes, que els mitjans siguin els adequats per a això en tot el relatiu a instal·lacions, serveis mèdics, desplaçaments», va indicar Aganzo.

Notícies relacionades

L’AFE augura que la professionalització de la Lliga Iberdrola ajudarà que marques i institucions «apostin sense dubtar-ho» pel futbol femení, «cosa que repercutirà notablement en el seu constant desenvolupament i difusió». El pas a una lliga professional comportarà, a més, que les competències deixin d’estar en mans de la federació (que gestiona les competicions no professionals) i que els clubs creïn una associació independent, com passa amb LaLiga. El nou ens tindrà un parell de mesos per crear els seus propis estatuts o reglaments, que hauran de ser aprovats pel CSD en un termini màxim de mig any perquè la competició sigui considerada professional en tots els sentits. Un dels temes més difícils serà la gestió dels drets televisius a partir del 2022, quan finalitza el contracte amb Mediapro d’11 dels 18 equips de la Lliga Iberdrola.

La Champions blaugrana, empenta definitiva

El 15 de juny, data assenyalada per a l’inici del camí de la professionalització, serà just un mes després de la conquesta blaugrana de la Champions, que ha sigut l’última empenta que faltava per a una mesura llargament reclamada. «Crec que pot ser el principi d’aquesta professionalització de la Lliga, però hi ha molts passos a fer que no estan al nostre abast i que són decisions que per desgràcia no podem prendre i el que hem de continuar fent és donar bona imatge, continuar arribant a la gent, continuar sent exemples i que les institucions facin passos ferms», valorava aquest dilluns Vicky Losada, capitana del Barça femení, en una entrevista en aquest diari després de rebre la Placa d’Or de mans del president del CSD per la conquesta del triplet. El Barça, cinquè equip d’Europa que aconsegueix enllaçar Champions, Lliga i Copa, ha tingut un paper decisiu en el salt endavant del futbol femení a Espanya, que viu un creixement accelerat des del Mundial de França-2019.