ZIZOU ESTAVA SENTENCIAT

Florentino: «A Zidane l’havia d’haver acomiadat al desembre»

  • Els presidents i directius d’un munt d’equips de Primera s’han passat el campionat sentint malparlar el mandatari del Reial Madrid contra el seu entrenador

  • L’‘ésser superior’, com el va definir un dia Butragueño, creia que la complicitat de Zizou amb les ‘vaques sagrades’, liderades per Sergio Ramos, impedien la renovació del vestidor

  • Des del 2017, el Reial Madrid s’ha gastat 573 milions d’euros en 15 fitxatges que semblaven rutilants, dels quals només ha funcionat, a gran nivell, el porter Courtois

El técnico francés del Real Madrid, Zinedine Zidane.

El técnico francés del Real Madrid, Zinedine Zidane. / JAVIER SORIANO (AFP)

8
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Els presidents, especialment els més viscerals, no han tingut en compte, en aquest futbol de pandèmia, que als desèrtics estadis d’aquesta Lliga se sentia tot. I ‘tot’ no són només els crits dels entrenadors o els jugadors suplents, o les ordres del porter en un córner. Tot és tot. També els laments, les queixes i fins i tot els exabruptes dels directius.

I això va ser el que li va passar, durant el desembre i el gener passats, a Florentino Pérez, president del Reial Madrid, que després de no acomiadar el francès Zinedine Zidane després de la derrota europea (1 de desembre) davant el Xakhtar Donetsk (2-0), es va estar penedint d’aquesta ‘no’ decisió durant la resta de la temporada. Per això, a moltes llotges, es va sentir l’‘ésser superior’ malparlar de Zizou (malgrat que guanyava).

Tots els consultats coincideixen que els crits i les protestes més grans en els partits victoriosos que van seguir l’amenaça d’acomiadament de Zidane després del Xakhtar (per exemple, 0-1 al Sánchez Pizjuan, 2-0 europeu davant el Borussia Moenchengladbach i victòria contundent 2-0 en el derbi davant l’Atlètic), se’ls va emportar el tècnic francès, fins a l’extrem que el president Joaquín Buitrago i altres directius de l’Elx, que compartien llotja amb Florentino Pérez al Martínez Valero, la nit del 30 de desembre passat (1-1), el van sentir repetir més de dues i tres vegades: «Me l’havia d’haver carregat al desembre, no sé per què no ho vaig fer, però va guanyar tres partits seguits i no vaig poder».

Necessitaven que marxés

Tant Florentino com José Ángel Sánchez, director general del Reial Madrid, acaben de veure les portes del cel obertes al saber que Zidane renunciava, un altre cop, a l’any de contracte que li queda. «Jo l’any que no treballo, no el cobro». Segons han reconegut a EL PERIÓDICO persones molt pròximes a la cúspide del Reial Madrid, «Zinedine és una persona meravellosa, un grandíssim entrenador, un representant fantàstic, la millor imatge del Reial Madrid i el seu portaveu ideal, però, en aquests moments, no era el problema ni la solució que busquem. Tot el que hem de fer al vestidor de Valdebebas no es pot fer amb Zidane dins, ja que és amic i còmplice dels jugadors».

Del que no hi ha dubte és que el Reial Madrid, que és a punt de rebatejar l’estadi Santiago Bernabéu com el ‘plat volador’ del futbol, està vivint una de les pitjors crisis de la seva història. Per primera vegada en 11 anys (2010), no ha guanyat cap títol (0 de 4); no ha aportat futbolistes a la selecció que va a l’Eurocopa, pitjor, s’ha de consolar (un mal consol) a veure que nois sorgits de ‘La Fàbrica’ (Marcos Llorente, Diego Llorente, Pablo Sarabia i Álvaro Morata) seran amb ‘la Roja’ procedents d’altres clubs; i Florentino Pérez ha de renovar, com sigui i al preu que sigui, una plantilla en què no sap què fer amb Sergio Ramos, Hazard, Bale, Marcelo, Lucas Vázquez i molts altres futbolistes, ‘vaques sagrades’ del madridisme.

No cal dir que la mateixa maquinària de la Casa Blanca que il·lustra i inunda, cada mes, els mitjans de comunicació amb vídeos espectaculars de com progressen les obres del ‘plat volador’ de la Castellana i assenyalen també la desastrosa gestió esportiva de Zidane (i el seu preparador físic Gregory Dupont, a qui culpen de les 63 lesions que ha patit la plantilla aquest any, per 23 de l’Atlètic, segon en aquesta dolorosa classificació), és la mateixa que ha llançat els seus portaveus periodístics per culpar el VAR d’haver perdut la Lliga. Aquests, els ‘portaveus’, repeteixen que dels 98 clubs de les lligues d’Espanya, França, Alemanya, Anglaterra i Itàlia, el Reial Madrid és el penúltim club a qui li han xiulat menys penals a favor (3), superat només per l’Arminia Bielefeld. «Perquè al Reial Madrid li xiulin un penal a favor ha de fer ¡370 passis! dins l’àrea rival», sentencien.

Milions llençats

És evident que el Reial Madrid està en la més absoluta de les ruïnes esportives (no parlem de l’edat dels seus pilars: Courtois, Ramos, Kross, Modric i Benzema) per la desastrosa política de fitxatges portava a terme, personalment, per Florentino Pérez, que, des del 2017 fins ara, s’ha gastat 573 milions d’euros en 15 fitxatges: Theo (24 milions), Ceballos (16,5), Vinicius (45), Courtois (35), Mariano (21), Odriozola (30), Brahim (17), Lunin (8,5), Hazard (140), Jovic (63), Militão (50), Mendy (48), Rodrigo (45), Reinier (3) i Kubo (1). És veritat que, en vendes, el conjunt blanc ha tret, en el mateix període de temps, més de 400 milions d’euros.

El malestar de Florentino Pérez, a qui molts veuen amb menys ganes i ‘punch’ que fa alguns anys («fa un parell de temporades, Florentino hauria liquidat el tema Zidane, Ramos, Bale o Hazard, en un plis plas»), se centra en molt diverses raons tot i que, això sí, en una nul·la autocrítica. Flo recorda que Zidane ha fet 54 alineacions en els últims 54 partits. Més encara: fa 174 partits de Lliga que el Reial Madrid no repeteix alineació, des de les jornades 8 i 9 del campionat 2016-17. Per no parlar de la falta de gol: el gran Benzema és el màxim golejador (tercer en el Pitxitxi), amb 23 dianes, però és que el segon màxim golejador del Reial Madrid es... Casemiro, amb 6.

És possible que molts madridistes trobin a faltar el paper salvador de Cristiano Ronaldo i, sobretot, la nul·la aportació de Hazard, però també són molts els que recorden que aquest esport no és cosa (només) de megaestrelles, malgrat el que pensa l’‘ésser superior’, ja que aquest any Leo Messi, CR7, Neymar Júnior, Kylian Mbappé i Erling Haaland, la flor i nata entre els candidats a la Pilota d’Or, no han guanyat la lliga ni, per descomptat, són a la final de la Champions.

L’acomiadament de Lopetegui

«Si alguna cosa no suportava Florentino Pérez de Zidane, que sempre va saber que el seu president el criticava públicament als camps, reunions i llotges on anava, és que protegia els veterans, els seus fidels, la seva guàrdia de corps, creant un tap per als futbolistes, joves i amb projecció, que Flo creu que són el futur del Reial Madrid, sense adonar-se’n que no són tan bons com ell creu o valguin el que en va pagar», assenyala un dels periodistes més experts que segueixi el Reial Madrid des de fa més de dues dècades i que prefereixi mantenir l’anonimat. «La prova està en com va acomiadar Julen Lopetegui perquè no el va ajudar a convertir Vinicius en el nou Messi», afegeix l’informador.

Messi és una altra obsessió del poderós president del Reial Madrid. Però no pels gols o títols que li ha arrabassat al conjunt ‘merengue’, sinó per la incapacitat i frustració de Florentino per clonar l’estrella argentina a la plantilla del Reial Madrid. Florentino Pérez vol ser més que Santiago Bernabéu i, en aquest sentit, creu que ja no el guanya ningú en obres (la cúspide és el ‘plat volador’ de la Castellana), a la ciutat esportiva, en títols, en Champions, però vol deixar com a gran llegat un Messi blanc, un altre Alfredo Di Stéfano. I no el troba. I no li surt, per més que el busca.

Florentino té l’obsessió d’escriure el seu relat, el seu llegat a través de l’aparició del Leo Messi blanc, d’aquí l’obsessió que esclatin futbolistes, joves, equilibristes, filigraners, fantasiosos com Rodrigo, Vinicius, Odegaard, Kubo... però de Messi només n’hi ha un. És possible que, finalment, no tingui més remei, solució a aquest any de caos i quedar-se a zero, que contractar Kylian Mbappé, el segon as a la màniga del seu actual full de ruta, que engegava amb la remodelació de l’estadi Santiago Bernabéu.

Comiat a la francesa

Notícies relacionades

Si el Barça, immers en un deute esgarrifós, no ho té fàcil, el Reial Madrid, tampoc, ja que les seves ‘vaques sagrades’ ja han jugat els seus 100 millors partits. Després del cansament de Zizou, que ha tornat a demostrar la seva distinció al renunciar a l’any de contracte que li quedava, pot ser que al gran capità Sergio Ramos, que, diuen, va penjar al vestidor de Valdebebas la portada del diari ‘Marca’ en què es deia el que guanyaria Alaba («i a nosaltres ens estan demanant que ens rebaixem la fitxa»), acabi acceptant, acorralat, lesionat, amb un futur més que incert, la renovació a la baixa que li ofereix el seu ‘amic’ Florentino. Però el que li costarà sang, suor i llàgrimes, ja veuran, serà treure-li el poder al vestidor de Valdebebas, cosa que Florentino no suporta, doncs ja se les va tenir amb Hierro i Raúl i, ara, ha de suportar el liderat de Ramos.

El ‘culebró Zidane’ acaba com volien Florentino Pérez o José Ángel Sánchez, sense haver d’acomiadar-lo i sense paraules d’agraïment de l’‘ésser superior’ a la gestió del francès. Perquè, contràriament al que pensaven molts, quan Zizou li deia a la premsa «deixeu de criticar-me per darrere i, si us atreviu, dieu-me a la cara el que penseu de mi i la meva gestió», el que estava reclamant era un gest del club, bé, del president, que mai va arribar. I Zidane se’n va sense rebre cap reconeixement per part del Reial Madrid. Potser per això, Zizou no va voler esgotar el seu contracte i es va acomiadar a la francesa.

Temes:

Reial Madrid