EL RIVAL DEL BARÇA EN LA CHAMPIONS

Tiane Endler i la parada que va canviar la història

La portera xilena va fer unes de les parades de la temporada en el minut 92 i va deixar l’Olympique de Lió sense semifinals de la Champions

Tiane Endler i la parada que va canviar la història
3
Es llegeix en minuts

Quarts de final de la Lliga de Campions. Minut 92 i 2-1 al marcador. Wendie Renard baixa un centre per a Melvine Malard a l’interior de l’àrea petita. El temps es para i el Lió somriu. La història es torna a repetir. Llançament a boca de canó en l’últim instant. Però aquesta vegada hi apareix un guant salvador. Chistiane Endler creix sota els pals i, amb un sol braç, envia la pilota fora. També el pentacampió de la Champions, que es queda sense semifinals.

La parada d’Endler (Santiago de Xile, 1991) ha donat la volta al món per espectacular i pel que ha comportat: el final de la dinastia de l’Olympique. Però no és res que sorprengui a l’entorn de la portera del Paris Saint Germain. «El rol de portera és molt important. Tot i que el triomf contra el Lió va ser col·lectiu, sense la seva parada a l’últim minut no seríem on som. Tiane va ser clau a quarts i estic segur que serà decisiva també contra el Barcelona», afirma per a EL PERIÓDICO l’entrenador de porteres del conjunt francès, Bruno Valencony. La disfruta diàriament i la descriu com una persona «carismàtica, que és difícil veure sense un somriure». També insisteix que és difícil veure una jugadora com ella, ja que «no hi ha dia que no progressi i millori en el joc».

De pare alemany i mare xilena, Endler es va donar a conèixer mundialment al ser nominada pels premis The Best. I tot i que inexplicablement mai ha sigut nomenada millor portera del planeta, els que entenen de futbol femení tenen clar que la xilena pot presentar-se com la millor en la seva posició. «Sens dubte Endler és entre les tres millors porteres del món. Millora cada dia, treballa molt i, sens dubte, aquesta temporada es pot coronar. Si guanyem la lliga i/o la Champions podrem dir que és la millor del planeta».

La seva actuació al Mundial de França va despertar els aplaudiments dels Estats Units i va marcar la seva consolidació. Dos anys més tard, salvaguarda el líder de la lliga francesa, ha comandat les seves a les semifinals de la Champions i ha classificat, per primera vegada en la història, la selecció de Xile per als Jocs Olímpics.

De marcar gols a evitar-los

Notícies relacionades

Tot i que, com a bona portera, amaga un camí de llums i ombres. Endler va arrencar la seva carrera futbolística sent davantera i ha acabant frustrant els gols que va voler celebrar. I tot i que la seva voluntat de creixement, les seves condicions tècniques i el seu coneixements futbolístics (té dos cursos d’entrenadora de porters) l’han portat a dalt de tot, el 2018 va estar a punt de renunciar a tot. «Vaig tenir diversos moments complicats. Fins i tot no volia continuar jugant a futbol. Estar-se tant temps lluny de la família, de la teva gent, del teu país... és complicat. S’ha de saber sortir d’aquests moments. Això et fa molt més fort», va dir als mitjans del seu país.

La persistència i l’amor al futbol la van mantenir al camí del treball. I tres anys més tard s’ha convertit en el principal escull del FC Barcelona, a la recerca d’un bitllet per a la final de la Champions. «Hem estat tota la setmana mirant vídeos del Barça. Ens hem fixat en com juguen però, sobretot, en el que fan les atacants». Les de Lluís Cortés, a qui els sol tremolar la punteria en les cites grans, arriben avisades del mur construït al Parc dels Prínceps. Reflexos felins, agilitat a la sortida i seguretat sota pals. Per superar Endler fa falta molt més que un simple xut a porta.