PRIMERA QUERELLA A ESPANYA

Iñaki Williams explica al jutge que es va sentir «humiliat» amb els crits racistes a l’Espanyol

Un dels imputats no va comparèixer al jutjat i l’altre es va acollir el dret a no declarar

Iñaki Williams explica al jutge que es va sentir «humiliat» amb els crits racistes a l’Espanyol
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jugador negre de l’Athletic de Bilbao Iñaki Williams ha declarat aquest dimecres davant un jutge de Cornellà que es va sentir «humiliat» i «indignat» pel crits racistes de dos seguidors de l’Espanyol durant un partit el 25 de gener del 2020 al camp del club blanc-i-blau. El davanter, que ha sigut interrogat a través de videoconferència, ha recalcat que no entén com en l’actualitat poden produir-se esdeveniments d’aquestes característiques al món de l’esport. El togat havia citat també els dos imputats. Un d’ells no ha comparegut i l’altre s’ha acollit al dret a no declarar. La Lliga Professional de Futbol s’ha personat com a acusació.

El futbolista ha recordat durant la seva declaració el que va passar aquell dia al camp. Al voltant del minut 14.26 de la segona part i després de la decisió del seu entrenador de ser rellevat, Williams va ser acomiadat amb crits d’«uh, uh, uh, uh», una onomatopeia que reprodueix els sons emesos pels micos. I no només això, sinó que un dels encausats, segons les imatges aportades en la causa, va fer gestos imitant un simi. El jugador ha explicat que és possible que l’àrbitre del partit no sentís res perquè els insults van sortir d’una part molt concreta del camp.

Un delicte contra la dignitat de les persones

Notícies relacionades

El novembre de l’any passat, el fiscal contra l’odi i la discriminació Miguel Ángel Aguilar va presentar la querella contra els dos aficionats, la primera per insults racistes a la grada d’un partit de futbol professional. L’acusació pública atribueix als dos seguidors de l’Espanyol un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques, en la modalitat de lesió de la dignitat de les persones per discriminació relativa a l’origen nacional , i va ser admesa a tràmit pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Cornellà, població on hi ha l’RCDE Stadium i, per tant, on es van cometre els fets.

La investigació es va iniciar arran de la denúncia presentada per la Lliga de Futbol Professional davant la Fiscalia de Barcelona, en la qual relatava els insults racistes proferits quan el jugador era substituït del terreny de joc i que va rebre d’un sector de la grada de l’Espanyol «crits de menyspreu cap a la seva persona, amb la indubtable intenció d’humiliar-lo, i menyscapte de la seva dignitat per motius racistes», afirma el ministeri públic. El fiscal va encarregar una investigació als Mossos d’Esquadra, que van aconseguir identificar els autors dels insults després d’examinar les imatges de les càmeres de seguretat i gràcies a la informació facilitada pel club blanc-i-blau sobre els titulars de les localitats d’on procedien els crits, al sector 108 de la grada.