ESTRELLES SOLIDÀRIES

Nadal i Gasol ja han recaptat 7 milions contra el coronavirus

«Necessitem continuar rebent ajuda perquè hem d'arribar als 11 milions per ajudar 1.350.000 de persones necessitades», assenyala el basquetbolista català

«La primera setmana vaig perdre la il·lusió per tot, però després em vaig anar animant i vam decidir unir-nos per ajudar tots els que ho necessiten», comenta el tennista

marcosl25351970 gente nadal y gasol cenando en los angeles  foto de facebook200416095521

marcosl25351970 gente nadal y gasol cenando en los angeles foto de facebook200416095521

10
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Espectacular, brillant, grandiós, estremidor i summament atractiu, així va ser el macroprograma radiofònic de la matinada passada que Juanma Castaño, líder de la nit esportiva amb ‘El partidazo’, de la Cadena COPE, i José Ramón de la Morena, director d’‘El transistor’, d’Onda Cero (pel que sembla, Manu Carreño, de la cadena SER, va declinar participar en el programa), van protagonitzar a favor de la Creu Roja i, molt especialment, del repte liderat per Rafa Nadal i Pau Gasol ‘Nuestra mejor victoria’, amb el qual intenten recaptar 11 milions d’euros («ja n’acumulem 7 ¡som-hi! ¡som-hi!», va explicar el basquetbolista) per ajudar les 1.350.000 persones més desprotegides d’Espanya.

En el programa, en què, a més de Nadal i Gasol hi van intervenir bona part dels millors esportistes espanyols de la història (Fernando Alonso, Carlos Sainz –pare i fill–, Sergio Busquets, Iker Casillas, Carolina Marín i Ona Carbonell), junt amb el tennista serbi Novak Djokovic, instal·lat aquests dies a Marbella, a casa del seu germà, es va parlar de tot, però, sobretot, del drama que s’està vivint a Espanya i a tot el món a causa de la pandèmia del coronavirus. Sens dubte, tal com va assenyalar Nadal: «El que menys em preocupa ara és la meva forma física –sí, potser m’he sortit una mica del pes–, el tennis i tornar a jugar. L’important ara és que ajudem els que més ho necessiten i, sobretot, que sortim el millor possible d’aquest mal son».

«És molt dur, molt, que se’t mori un familiar i no poder fer-li l’última abraçada, no poder acomiadar-te d’ell»

Pau Gasol

Estrella de l’NBA i de l’esport espanyol

Tots els presents en el programa van reconèixer que el més dolorós de la pandèmia «és perdre un familiar, company o amic i no poder acomiadar-lo», va assenyalar Gasol. «Possiblement, ja ens ha passat a més d’un de nosaltres. No poder fer aquesta última abraçada, no poder acomiadar-te d’ell, ni tan sols poder enterrar-lo, això ha de ser horrible, horrible». Gasol, que es troba confinat a casa de la família de la seva dona als Estats Units, va assegurar que «junts ens en sortirem, d’aquesta» i va repetir que agraïa l’ajuda a #CruzRojaResponde en què ja han «superat els 7 milions d’euros». «Però encara en necessitem més», assegura.

El desencant de Rafa Nadal

Nadal va reconèixer: «A l’inici del confinament «veia molt la televisió, llegia molt i escoltava la ràdio per saber el que estava passant. No tenia ganes de fer res, estava molt, molt, afectat. Vivia sense gaire il·lusió, estava desganat i tot se’m feia molt costa amunt». «Després [d’aconseguir impulsar aquest repte] vaig començar a ser més positiu i ara només penso a ajudar com sigui». El tennista mallorquí va reconèixer que quan va arribar a Indian Wells per disputar el torneig ja es va adonar que «alguna cosa greu passaria»: «Els treballadors de la casa de l’amo del torneig, on m’acostumo a allotjar cada any, ja em van rebre amb mascaretes, guants i es van disculpar per no donar-me la mà».

«El que menys em preocupa ara és el tennis. Hem d’ajudar, com sigui, els més necessitats a sortir d’aquesta tragèdia»

Rafa Nadal

Tennista mallorquí

El tennista va reconèixer que en aquests moments la tornada a la competició ni és «prioritària» per a ell ni el «preocupa». Això sí, a l’aparèixer Djokovic en antena, tots dos van comentar que fa dies, hores, que parlen contínuament: «A través del Consell de Tennistes estem tractant d’articular una manera, un sistema, d’ajuda a tots els tennistes de l’ATP i gent del nostre esport perquè puguin sobreviure a aquesta dura situació, ja que no tothom té la sort i el privilegi de guanyar-se la vida com ens la guanyem els 100 primers del món».

L’esport, en segon pla

«¿Jugar a porta tancada? Bé, si cal jugar a porta tancada es juga, però, insisteixo, tornar a jugar no està, ara, entre les meves prioritats», va assenyalar Nadal. «El tennis és un dels esports més globals que existeixen, nosaltres no podem, com pot passar en la Lliga espanyola, tancar-nos, per dir-ho així, en un sol país i aconseguir acabar el campionat de futbol. Nosaltres en som molts, els nostres equips, àrbitres, organitzadors i altra gent ens movem arreu del món, canviant cada setmana de país, i per tornar a engegar tot això es requereix una seguretat que ara ni existeix ni, segons veig, aconseguirem en les pròximes setmanes o mesos». «Ara hem de superar aquesta tragèdia i ja parlarem més davant de tornar a jugar», va sentenciar Nadal.

«Jo veia venir aquesta tragèdia a Espanya. La meva nòvia és italiana i tinc socis xinesos. Aquesta pandèmia és molt més greu del que pensàvem»

Fernando Alonso

Bicampió del món de F-1

Abans que s’acomiadés Nadal, Djokovic no només va reforçar les paraules del seu company i rival a la pista, sinó que va assegurar: «Tots, millor o pitjor, ens continuem mantenint en forma, tots estarem preparats per tornar a jugar quan es pugui, però ara, sens dubte, el que toca és tancar-se a casa, ajudar els més necessitats i esperar que això passi al més aviat possible». El fabulós tennista serbi va reconèixer que a Espanya i, més concretament a Marbella, s’hi troba «de meravella». «Tant, que, molt probablement, acabaré instal·lant-me a Espanya, ja que tot és formidable», va assegurar.

Alonso, que va rebre crítiques per insinuar que a Espanya s’havia reaccionat malament a la pandèmia («la meva nòvia és italiana i tinc socis xinesos i sabia el que ens cauria al damunt, per això vaig dir el que vaig dir»), va assegurar: «Aquesta tragèdia ens ha sorprès a tots, començant pels polítics, els científics, els metges, els investigadors... Tots crèiem que seria una cosa menor i s’ha convertit en un autèntic drama».

La família Sainz, en auge

El pilot asturià, bicampió del món de F-1, campió del món de resistència, guanyador de les 24 Hores de Le Mans, va agrair a Nadal i a Gasol la iniciativa que van posar en marxa. «És un gest preciós i molt necessari, i, malgrat que jo ja estava ajudant l’Unicef a comprar equips de protecció i moltes altres coses, de seguida vaig posar el meu gra de sorra en aquesta meravellós i molt necessària iniciativa». Alonso va compartir una estona de conversa amb Carlos Sainz, pare i fill, i va acabar reconeixent que a ell tampoc el preocupa el seu present i futur esportiu «sens dubte, no abans que ens en sortim d’això».

«Sens dubte, és molt més dur i difícil exercir de pare, sobretot si no pots sortir de casa, que de futbolista»

Sergio Busquets

Capità i migcampista del Barça

Els Sainz van compartir la versió de tots i van recordar que en les seves últimes activitats esportives, en els seus últims reptes competitius, ja van començar a tenir la sensació que passaria alguna cosa greu. «El Dakar –va explicar Sainz pare– va ser, sens dubte, l’última gran competició que es va poder celebrar amb normalitat i hi ha gent que creu que alguns dels que van haver d’abandonar abans de la segona setmana (és més, jo tinc un amic i company de caravana que va haver d’ingressar en un hospital de l’Aràbia Saudita amb doble pneumònia) van patir el coronavirus, però no ho puc assegurar perquè no s’ha comprovat del tot».

El canvi de Casillas

Sainz Júnior, pilot de McLaren, va reconèixer que quan el dijous del Gran Premi d’Austràlia, que finalment es va suspendre perquè els pilots es van plantar, es disposava a preparar-se per als entrenaments de l’endemà ja va veure que «a Espanya n’hi hauria una de grossa i seriosa». I va pensar: «Però bé, què faig jo aquí, lluny del meu país, lluny de la meva família, això no pot ser, he de tornar al més aviat possible». Sainz fill va reconèixer que «el menys important ara és tornar a córrer»: «Tot i que l’esperança és l’últim que es perd, el que sí que vull és començar a ser positiu i animar la gent que continuï confinada i il·lusionada que aquesta pandèmia, per molt mal i dolor que ens provoqui, la guanyarem junts».

«L’Iker d’abans de l’infart no té res a veure amb l’Iker actual i això li passarà a moltíssima gent després d’aquesta tragèdia que estem vivint»

Iker Casillas

Exporter i mite del Reial Madrid

Van aparèixer també Iker Casillas i Sergio Busquets, que van fer broma en la seva introducció, però van parlar de les seves diferents situacions personals. «Jo, després del meu greu ensurt amb el cor, he d’anar amb molt de compte i així em comporto, però tinc la sort que a Portugal van reaccionar aviat i bé, i el virus sembla més controlat que en altres llocs». Això sí, Casillas, que en el que menys pensa és a guanyar les eleccions a la Federació Espanyola de Futbol, va reconèixer que «a molta gent aquesta situació li canviarà la vida ¡i tant que sí! Li canviarà les prioritats, la manera de fer, pensar i actuar. L’Iker d’abans de l’infart no és l’Iker d’ara, no hi té res a veure».

Busquets i tornar a jugar

Busquets, que va reconèixer que està seguint, com la resta de companys del Barça, «tot el programa d’entrenament, limitat, és clar» que cada setmana els envien els preparadors físics, va explicar: «És més dur exercir de pare que fer de futbolista, sobretot si no pots sortir de casa amb els teus fills. Sí, sí, és duríssim». El migcampista blaugrana va reconèixer que «veure la tele» el feia sentir fatal. I sí, també ‘Busi’ creu que «la tornada a la competició serà molt complicada»: «Primer ens hem de tornar a entrenar junts, cosa que no sembla fàcil, no».

«Fa cinc setmanes que no toco la raqueta, però el que més trobo a faltar és abraçar la meva família, besar-la»

Carolina Marín

Campiona mundial de bàdminton

Finalment, Carolina Marín, la campioníssima mundial de bàdminton, i la reina de les medalles de la natació sincronitzada, Ona Carbonell, embarassada de sis mesos, van comentar que es prenen la situació amb filosofia i molta disciplina. «Jo, ja ho veieu, fa cinc setmanes que no agafo una raqueta ni un volant. Així que, quan l’agafi, no sé què serà de mi, la veritat», va explicar Carolina, que es troba confinada a casa de la seva mare a Huelva. «El que més trobo a faltar és no poder veure, abraçar i besar tota la meva família d’aquí, de Huelva, ara que no competeixo arreu del món».

La truita d’Ona Carbonell

Notícies relacionades

Pel que fa a Carbonell, els pares de la qual són metges, va reconèixer que va amb molt de compte amb tot, que s’està convertint en una gran jugadora de tennis de taula. I va assegurar: «Haver guanyat el ‘MasterChef Celebrity’ 3 m’ha permès posar-me a la cuina amb il·lusió i, en aquest sentit, el que vull, des d’aquí, a més de felicitar el Rafa i el Pau per la seva meravellosa i necessària iniciativa, ja que els esportistes hem d’estar agraïts a l’afecte que ens professa el públic, és animar la gent que no compri menjar fet, sinó que improvisi amb les quatre coses que tingui a la nevera».

I Carbonell no es va voler acomiadar sense donar un consell «perquè la truita a la francesa surti molt més esponjosa i bona: cal afegir-hi un rajolí de cervesa». I José Ramón de la Morena va afegir de seguida: «¡Va! Aquest és un truc que jo aplico des de fa molt, i sí, és formidable. ¿I a les llenties, tu els afegeixes xoricet?», li va preguntar a Carbonell. «Per descomptat, per descomptat».