EL #METOO DE L'ESPORT FRANCÈS

Una amazona s'uneix a l'onada de denúncies d'abusos sexuals a França

Amélie Quéguiner va ser violada durant una dècada, sent una adolescent, pel seu entrenador i padrastre i per dos tècnics més

aq

aq

2
Es llegeix en minuts
José María Expósito

«També en l’hípica». La frase martelleja una vegada i una altra en la carta que l’examazona francesa Amélie Quéguiner dirigeix al president de la Federació Francesa d’Hípica, Serge Lecomte, en la qual explica que als anys 80, sent una adolescent, va ser «la presa i la víctima» del seu entrenador, que la va violar durant una dècada, i de dos tècnics més. Un cas que s’uneix a les denúncies d’antigues patinadores, nedadores i tennistes, els relats de les quals han commocionat la societat gal·la.

«Era dins d’un microcosmos, un niu de depredadors en 50 quilòmetres al voltant, una immunitat i un silenci absoluts», ha relatat Quéguiner, l’última en fer provisió de prou valor per unir-se al #MeToo de l’esport francès. El divorci dels seus pares, quan tenia 11 anys, va iniciar l’acostament del seu entrenador, que va acabar sent la parella de la seva mare. «Era el meu entrenador i el meu padrastre, tenia el control sobre mi les 24 hores del dia», lamenta. 

Bloqueig, vergonya i culpabilitat

En un viatge sense la seva mare per assistir a un casament va patir la primera de moltes violacions. «Estava sola amb ell en una habitació d’hotel. ¿Per què no ho vaig explicar? És el clàssic esquema de bloqueig, vergonya, culpabilitat. Em feia por, era tirànic», explica, marcada encara pel record de sotmetre’s a un test d’embaràs amb 14 anys.

«Passava diverses vegades cada setmana. Cada nit venia a la meva habitació a dir-me bona nit. Quan viatjàvem a una competició i viatjava tot sol amb ell en un camió o un cotxe, era comú que paréssim», ha explicat a AFP. «Com en el cas d’Isabelle Demongeot  [una tennista que va denunciar haver sigut violada], eren actes furtius, mai vaig passar una nit sencera amb ell. Eren cinc minuts darrere d’una porta, en un cotxe, sempre amb violència, sense preparació, sense cap paraula».

Aïllada de la gent

Notícies relacionades

Els abusos arribaven a una dominació absoluta, a una submissió total a la seva voluntat. «Si feia una cosa que ell considerava una falta, em deixava sense entrenar, m’apartava de tot el món, m’insultava quan muntava a cavall. La tortura que em va fer patir em va portar al punt de ser jo qui reclamava tenir sexe amb ell per calmar-lo i demanar-li perdó. Quan l’obtenia, podia tornar a entrenar».

Fa dos anys ja va presentar una denúncia contra ell. Tot i que sap que els fets han prescrit, també ha denunciat un supervisor regional i un altre entrenador que també la van sotmetre a abusos sexuals. Després de patir depressió i diverses temptatives de suïcidi, el cas de la patinadora Sarah Abitbol, que va publicar un llibre en el qual explica que va ser violada per l’entrenador Gilles Beyer i denuncia la passivitat de la federació (aquest dissabte ha dimitit el president de la federació d’esports de gel, Didier Gailhaguet), va actuar com un ressort en ella. «Va eliminar l’últim rastre de culpa que hi pogués haver en mi, em va demostrar que no estava sola, que era una víctima més d’una cosa que es pot i s’ha d’explicar. Aquests fets existeixen en l’esport i en particular en l’hípica».