DUEL DE REGISTRES

Batman contra el València, la batalla del centenari

L'editora de l'heroi de còmic mira de frenar que el València registri el ratpenat del seu 100è aniversari

Fa anys que DC Comics i l'entitat de Mestalla creuen denúncies a l'oficina de patents de la UE

47428038 60

47428038 60 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

L’última batalla entre Batman i el ratpenat de l’escut del València CF està oberta, i té com a context el centenari que el club de Mestalla acaba de celebrar. La nord-americana DC Comics, l’editora del popular heroi de còmic, ha presentat un recurs a l’oficina de patents de la Unió Europea per mirar d’impedir que es registri el nou ratpenat que ha dissenyat pel seu 100è aniversari.

El València va enviar a l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la UE (EUIPO) a Alacant el mes de juny passat la petició per registrar al seu nou ‘fitxatge’, un ratpenat originalment de color taronja, en lloc de l’acostumat negre, de modern i angulós disseny, i amb el nom del club i la data del seu naixement i la d’aquest any.

Va ser publicada unes setmanes després i, quan semblava que aquest còmic acabava, DC Comics va enviar la seva oposició el 15 d’octubre, l’últim dia de termini per fer-ho. L’argument de l’empresa amb seu a Califòrnia és que hi ha massa similitud amb els seus ratpenats i que pot donar peu a confusió. Elzaburu, el despatx d’advocats madrileny que el representa, aporta nou dels seus dissenys que es podrien confondre.

La versió en negre del nou ratpenat valencianista / MIGUEL LORENZO

L’EUIPO ha decretat ara una treva, en la qual el València pot continuar utilitzant el seu nou ratpenat i que pot ser utilitzada per acostar posicions. En el probable cas que no es faci, escriurà l’última vinyeta amb la decisió final.

Els antecedents

Entre els dissenys enviats per DC Comics hi ha, casualment o no, el logotip que va fer per a la seva pel·lícula‘Batman v Superman. El amanecer de la justicia’, al registre de la qual es va oposar el novembre del 2014 el València CF amb arguments similars als utilitzats ara per DC Comics i sense èxit.

En aquell cas, es va tractard’una venjança per la denúncia prèvia de l’editora que els va convertir en ‘arxienemics’ dos anys abans. Al seu dia, el club va reconèixer que l’editora es va oposar a un ratpenat que el València va voler registrar per si l’utilitzava en roba de carrer, però que no es va arribar a utilitzar.

Els bisons i els anys

"Quan aquest club jugava amb un ratpenat al pit, als Estats Units estaven perseguint bisons", va assegurar una font del club a 'El Confidencial', que va ser el que va destapar aquest últim conflicte.

Notícies relacionades

L’entitat, que està representada per Garrigues en aquest procés, té acreditat l’ús del ratpenat al seu escut des dels anys 20 del seglepassat, mentre que DC Comics, que actualment és propietat de la Warner, va néixer el 1934 i Batman no va començar a volar fins al 1939.

El mes de setembre passat, l’heroi que van dibuixar per primera vegada Bob Kane i Bill Finger va complir 80 venerables anys, però aquest dilluns passat el València en va fer 100 i ho va celebrar amb una rèplica de la seva primera bandera, que és de 1924 i porta el seu escut... amb ratpenat inclòs.

Temes:

València CF