xantatge sexual

Així funcionava la xarxa d'extorsió que ha esquitxat Toño i Abelardo

El jugador del Llevant va haver de passar per la presó i el tècnic de l'Alabès va ser extorsionat per la trama

efe-david-aliaga

efe-david-aliaga

2
Es llegeix en minuts

Una maquinària d’extorsió a través de la web www.pasion.com, que admetia la publicació gratuïta d’anuncis i que es manté activa, funcionava com a esquer de trobades que no s’arribaven a produir. Els números de les presumptes noies corresponien a telèfons de prepagament comprats en locutoris de València. Quan algú establia contacte amb un dels esquers utilitzant el seu telèfon, es convertia en víctima potencial. Així actuava, segons la documentació que publica aquest dijous el diari 'El País’, la trama de xantatge sexual en la qual s’han vist enredats Toño, jugador del Llevant que va arribar a ser empresonat, i Abelardo, el tècnic de l’Alabès i exjugador blaugrana.

Segons aquesta informació, els capitostos podien començar l’extorsió amb missatges de WhatsApp o trucades. Demanaven diners a canvi de no revelar l’ús de la pàgina a familiars o coneguts i arribaven a amenaçar si no accedien als pagaments. "T’arrencaré el cap", "t’assassino", van ser algunes de les advertències. Des del començament de l’operació Lubido Hezurra el març del 2018, l’organització havia acumulat més d’un centenar de contactes, entre els quals, segons una nota de la Guàrdia Civil, "se n’han pogut acreditar al voltant de 40 d’extorsionats amb els quals aquest grup criminal havia obtingut de forma il·lícita uns 500.000 euros". Han localitzat víctimes a 18 províncies i el jutge atribueix a Salva, capitost de la trama, "32 delictes d’extorsió i amenaces en grau consumat".

L’extorsió a Abelardo

Entre les persones que van denunciar extorsió hi ha l’entrenador de l’Alabès, Abelardo, que va fer dos pagaments que sumen diverses desenes de milers d’euros, segons fonts coneixedores de la investigació, citades en la informació, que continua oberta. El que introdueix Toño en la causa és una conversa telefònica entre Salva i Erik (un altre dels investigats), interceptada el 26 de gener, en la qual deien que li havien donat a Toño 10.000 euros per guardar, que els en devia 5.000 més i que tenia més dades. Tot i que el 6 de febrer, el dia que s’anuncia la seva renovació, la Guàrdia Civil interrogaToño  i a casa seva només hi troben 4.820 euros. El futbolista assegura que va accedir a guardar l’efectiu perquè Salva li va dir que tenia un problema de ludopatia i no volia gastar-s’ho. El jutge, no obstant, va veure matèria per acusar-lo de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. I per decretar presó preventiva.

Notícies relacionades

El 22 de febrer, prossegueix la informació, el jutge va enviar a presó 10 homes més de València: ja eren 17 detinguts. Es tractava majoritàriament de mules, persones que presumptament havien facilitat a la trama els seus números de compte bancari perquè els extorsionats ingressessin allà els diners. A canvi de quedar-se’n amb una part, rebien el pagament i entregaven el gruix a Salva.

Toño va passar a la presó tres setmanes, fins que va prosperar el recurs del seu advocat, Emilio Pérez Mora, i l’Audiència Provincial de Terol, amb l’oposició de la Fiscalia, el va deixar en llibertat provisional sense fiança el divendres 1 de març, tot i que encara amb càrrecs, i amb l’obligació de comparèixer els dies 1 i 15 de cada mes. El dilluns següent, la mateixa Fiscalia va demanar al jutge que alliberés sense mesures vuit persones més. També van sortir.

Temes:

Alabès