OLD TRAFFORD TORNA A SOMIAR

Solskjaer, l'anti-Mourinho que ha revolucionat el Manchester United

zentauroepp46617133 solksjaer190124180649

zentauroepp46617133 solksjaer190124180649 / PETER POWELL

4
Es llegeix en minuts
Enric Gil

Quan el 19 de desembreOle Gunnar Solskjaer va ser nomenatnou entrenador del Manchester United,els diaris van recollir unes declaracions premonitòries de Danny Gabbidon sobre el noruec: “És tot el contrari a Mourinho, molt assenyat, tranquil, transmet bones vibracions i sap crear bon ambient”. “Es diu que hi ha grans egos al vestuari, però ell no serà agressiu amb ells”, va agregar. Gabbidon va coincidir amb Solskjaer en la seva etapa al Cardiff i sabia de què parlava.

Amb només un mes al càrrec, el noruec ha transformat un equip trencat en un engranatge capaç d’encadenar vuit victòries consecutives (l’última, aquest divendres a la nit: 1-3 davant de l’Arsenal a la Cup), elevant Paul Pogba a la categoria de líder i explotant definitivament les capacitats golejadores de Rashford als seus 21 anys. L’afició dels diables vermells coreja més el seu nom que el del club i fins i tot els periodistes estan més satisfets, amb rodes de premsa menys tenses i mai convocades a les 8 del matí, com solia passar amb el portuguès. 

Dubtes inicials justificats

El cert és que l’arribada de Solskjaer va ser més malenconiosa que esperançadora i el club va evocar els bons temps amagant la seva falta d’experiència com a entrenador. Els seus passos anteriors al Molde noruec i el Cardiff City van ser tan oposats que era difícil creure que es tractava de la mateixa persona.

En tres temporades, entre el 2011 i el 2014, va aconseguir amb el Molde dos títols consecutius de lliga, la Copa i es va classificar per a la fase de grups de la Lliga de Campions. Uns números extraordinaris en la història del club, sempre a l’ombra del Rosenborg. 

La seva tornada a la Premier League es va convertir en una qüestió de temps i, després de rebutjar una oferta de l’Aston Villa el 2012, es va decidir per la proposta del Cardiff. Aquell va ser el seu pitjor moment com a tècnic, va arribar el gener del 2014 al 17è lloc, incapaç de millorar i va perdre la categoria. Va ser acomiadat després d’un mes a la segona divisió i va tornar al Molde, pas previ a la seva actual etapa a Manchester.

Solskjaer, després de marcar el gol que va donar la Champions de 1999 al ManU. / REUTERS

Aquell gol al Camp Nou

Vistos els precedents, va ser significatiu com el United va comunicar la seva incorporació: “Solskjaer es converteix en el nostre entrenador interí, 20 temporades després de decidir amb EL gol del Camp Nou”. I és que poques coses poden elevar més l’estatus d’un jugador que marcar el gol guanyador a una final de la Champions. La decisiva contribució de Solskjaer en els últims segons de la final de 1999 contra el Bayern Munich es van convertir en un episodi inesborrable de la història del club i van marcar els seus 15 anys de la seva longeva etapa a Old Trafford. 

Cinc lustres que van donar per a molt i van deixar incomptablesepisodis entranyables,com la seva expulsió per evitar el gol de Rob Lee quan el United necessitava la victòria davant del Newcastle. O quan va marcar quatre gols en 18 minuts contra el Nottingham Forest el 1998 sortint des de la banqueta. O quan va forçar l’empat final del partit contra el Liverpool a l’FA Cup de 1999... A tot això, Solskjaer podria haver-se’n anat d’Old Trafford en diverses ocasions però va ser lleial al club i es va guanyar el respecte dels aficionats.

Sacrifici i determinació

Solskjaer va créixer seguint l’estela de Sir Alex Ferguson,un entrenador que va identificar les seves qualitats i el va definir en la seva autobiografia com “un home de mentalitat analítica” que prenia notes a l’entrenament i fins i tot durant alguns partits. Els seus companys admiraven tant la seva ètica com la seva professionalitat i capacitat de sacrifici.

Pel que sembla, Ruud van Nistelrooy va tenir dificultats per caminar el dia després d’una sessió de gimnàstica amb Solskjaer. Els qui el coneixen insisteixen a no subestimar la seva determinació. “Llavors pensava: ‘¿Com suportarà tanta pressió?’. Hem de recordar que només tenia 23 anys quan va canviar Noruega per Manchester, però va començar a anotar immediatament” recorda Oyvind Alasker, periodista de la TV-2 noruega. “Tenim jugadors noruecs amb més talent que no ho han aconseguit, necessites una mentalitat forta i ell la té”. La seva ràpida adaptació com a jugador recorda el seu impacte immediat com a entrenador. 

Camp Nou, 1999, Solskjaer acaba de marcar el gol de la victòria davant del Bayern / Ap

Notícies relacionades

Henning Berg, paisà i excompany d’equip, el descriu com un home molt familiar a qui li agrada arrelar. Al contrari de Mourinho, que en la seva curta trajectòria com a futbolista va canviar de club gairebé cada any i, com a entrenador, és incapaç de durar més de tres anys en un mateix club...

¿Serà Solksjaer el nou Sir d’Old Trafford?