REIS DELS ESCACS

Carlsen i Caruana es jugaran el Mundial a partides ràpides

El campió ofereix taules al seu oponent en una posició avantatjosa en la 12a i última partida

Els dos grans mestres disputaran quatre nous jocs a ritme de 25 minuts per jugador

cmontanyes46037363 caruana carlsen181126200006

cmontanyes46037363 caruana carlsen181126200006 / Matt Dunham

3
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos

La partida anava pel moviment 31 i tot indicava que Magnus Carlsen pressionaria a la recerca de la victòria: tenia una posició avantatjosa amb un poderós atac al flanc de dama i el seu rival pel títol, Fabiano Caruana, s’enfrontava, a més, a problemes de temps, amb només vuit minuts per fer vuit moviments. No obstant, per a desencant dels aficionats i sorpresa dels especialistes, no va ser així. El campió del món d’escacs va demanar les taules i l’aspirant no va dubtar a acceptar-les.

Després de 12 partides programades, totes acabades en empat (6-6), els dos grans mestres, números 1 i 2 de la llista internacional ELO, hauran de disputar aquest dimecres quatre noves partides per decidir el nou campió. No serà la primera ocasió en què es fa servir aquest ritual. L’anterior Mundial, que va enfrontar Carlsen amb el rus Serguei Kariakin l’any 2016, es va resoldre a favor del noruec en la tercera i quarta partides del desempat.

Sempre podrà argumentar-se que el gran mestre noruec, que ha desenvolupat durant el Mundial un joc exempt de riscos i bastant anodí, confia en les seves habilitats com a escaquista a ritme ràpid. De fet, la distància entre els dos contendents sembla ampliar-se quan el rellotge pressiona. Carlsen, per exemple, és també el número u del món en variants semiràpides i ‘blitz’ (superràpides), mentre que el seu rival ocupa la 8a i la 18a posició en les mateixes modalitats.

El desenvolupament de la partida

La 12a partida del Mundial va començar amb una obertura siciliana oberta, variant Pelikan, igual que la desena (1. e4 c5 2. Cf3 Cc6 3. d4 cxd4 4. Cxd4 Cf6 5. Cc3 e5 6. Cdb5 d6 7. Cd5 Cxd5 8. exd5), que va oferir un intens combat a flancs oposats. De bon començament (8...Ce7), no obstant, Carlsen va sortir dels camins coneguts de la teoria escaquística.

En el moviment 14, Caruana va rebutjar unes taules per repetició de moviments i es va agafar confiat al seu bon joc. Potser va pensar que era la seva última oportunitat. No obstant, a poc a poc va anar perdent l’avantatge posicional, especialment després d’un inesperat moviment de torre (Th2) i un arriscat enrocament llarg. I llavors es va arribar a l’inesperat desenllaç. Com s’observa al gràfic de la posició final, els alfils negres tenen més mobilitat i el rei blanc es troba en perill davant de l’avenç del rival. La victòria, no obstant, no està assegurada.

És una llàstima que un joc com els escacs, que es caracteritzen per la reflexió, amb partides que poden prolongar-se durant set o vuit hores, es resolgui en la loteria de la modalitat ràpida. És com decidir per penals un partit de futbol d’altíssim nivell. No obstant, no es pot oblidar que quatre noves partides, o fins i tot més, són sens dubte una manera de popularitzar els escacs entre el gran públic. Quan el temps disponible es redueix, els errors són més freqüents, l’experiència guanya força i els nervis es converteixen en actors principals.

La modalitat del desempat

Les partides del Mundial han seguit un ritme habitual en tornejos d’alt nivell: cada jugador disposava de 100 minuts per fer les 40 primeres jugades i 50 més per a les 20 següents, sempre amb un increment (regal al rellotge) de 30 segons per jugada. Ara, no obstant, s’hauran de disputar quatre partides a ritme semiràpid (25 minuts per a cada jugador, més un increment de 10 segons), cosa que suposa que una partida estàndard dura aproximadament una hora.

Notícies relacionades

Si l’empat encara persistís, llavors es jugarien dues partides ‘blitz’ o llampec (5 minuts per jugador, més 3 segons d’increment). Successivament, en cas de no definir-se el resultat, es disputarien més duels a dues partides ‘blitz’, fins a un màxim de 5 (10 partides).

En l’improbable cas de continuar igual, la trobada es definiria finalment mitjançant una única partida de mort sobtada: mitjançant sorteig, al jugador que porti blanques se li assignaran 5 minuts al rellotge i 4 al que tingui les negres. En cas de taules, el jugador que ha jugat amb negres serà declarat guanyador.

Temes:

Escacs