PREMI DE LA FIFA

La pugna Cristiano-Modric pel premi The Best es resol dilluns

jdomenech36821073 elz200 ffa z rich  suiza   09 01 2017   de izquierda a derec180910191325

jdomenech36821073 elz200 ffa z rich suiza 09 01 2017 de izquierda a derec180910191325 / ENNIO LEANZA

4
Es llegeix en minuts
Manuel Sánchez (Efe)

La gran batalla pel premi The Best a millor jugador de la FIFA s’entaularà aquest dilluns a Londres amb Cristiano Ronaldo i Luka Modric com a màxims rivals i favorits al guardó. Mohamed Salah, davanter egipci del Liverpool, és el tercer nominat per emportar-se el preuat premi, però les seves possibilitats, respecte al croat i el portuguès, semblen bastant llunyanes.

Per tant, la pugna quedarà, tret de sorpresa majúscula, entre Cristiano i Modric, cada un amb els seus punts a favor i els seus punts en contra i tots dos amb l’objectiu de reivindicar-se com el millor futbolista del món.

Virtuts i defectes de Cristiano

Cristiano, flamant fitxatge de la Juventus aquest estiu passat, exhibeix la seva cinquena Lliga de Campions i el seu pitxitxi de la competició com els baluards sobre els quals presenta la seva candidatura. La quarta Champions amb el Reial Madrid, tercera consecutiva, va ser endolcida amb els gols del portuguès, que en va anotar 15, destacant-ne tres a vuitens de final contra el París Saint Germain i uns altres tres en l’encreuament de quarts de final contra la Juventus.

La seva xilena contra els parisencs, nominada a millor gol, és la cirereta del pastís, en què queda com a esborrall el campionat domèstic i la Copa del Món. Malgrat que en lliga se’n va anar fins als 26 gols, el Reial Madrid es va acomiadar del títol al desembre i va ser incapaç de seguir el ritme del Barcelona, per la qual cosa Cristiano va marxar d’Espanya amb un balanç de dues lligues en nou anys.

El Mundial tampoc va ser el que desitjaven els campions d’Europa i van quedar eliminats a vuitens de final contra l’Uruguai. Cristiano va començar de forma espectacular, anotant un ‘hat trick’ en el debut contra Espanya, però es va anar diluint i va marcar una actuació discreta que no va ajudar el seu equip a repetir la glòria de fa dos anys.

Virtuts i defectes de Modric

Per part de Modric, els seus mèrits i demèrits amb el club de Chamartín són semblants, però la figura del croat dista de la del portuguès, tant per posició en el camp com per focus. Modric ha sigut present en les últimes quatre Copes d’Europa guanyades pels blancs, sempre amb un paper principal i fonamental, però sense el cartell d’altres estrelles. L’encarregat de fer que la maquinària funcionés sempre va deixar la glòria als braços d’altres, ja fos donant l’assistència a Sergio Ramos a la ‘Décima’ o convertint-se en el ‘10’ que va permetre que Gareth Bale i el mateix Cristiano emergissin a les finals blanques.

Modric, després de recollir el trofeu de subcampió al Mundial de Rússia / MICHAEL DALDER

Aquesta vegada, el de Zadar reclama el seu protagonisme amb l’arma més poderosa del futbol mundial, la Copa del Món. Dirigida per la batuta de Modric, la selecció croata va arribar a la primera final de la seva història i, malgrat que van ser àmpliament superats per França, van deixar el sabor d’un dels equips que havia desenvolupat un futbol molt bo.

I això va ser gràcies a un Modric que va prendre el rol de líder que no ha tingut al Madrid i que va destapar el seu potencial, tocant el sostre en l’exhibició per 3-0 contra l’Argentina, en la qual va marcar una obra d’art des de fora de l’àrea. Modric compta, a més, amb el premi a millor jugador de la UEFA, entregat fa menys d’un mes.

Salah és la tercera punta del guardó. L’egipci va marcar 32 gols a la Premier League, superant l’anterior rècord, en mans de Cristiano i Alan Shearer i va portar el Liverpool a la final de la Champions. La seva inclusió és la més discutida, ja que va provocar que altres com Antoine Griezmann i Leo Messi es quedessin fora de la terna. Que el francès no sigui entre els tres candidats és una de les decisions que més ha cogut, a causa de la conquesta del Mundial i de la Lliga Europa per part del gal.

Set guardons més

El Royal Festival Hall de Londres, on es lliurarà el trofeu i uns altres set guardons més. La noruega Ada Hegerberg (Olympique de Lió), l’alemanya Dzsenifer Marozsan (Olympique de Lió) i la brasilera Marta Vieira (Orlando Pride) es disputaran el premi a millor jugadora.

Lloris, el porter del Tottenham, al França-Uruguai del Mundial / DIMITAR DILKOFF (AFP)

En la categoria de millor porter, el Mundial ha tingut una importància determinant, ja que tres dels millors porters de la Copa del Món són els elegits per quedar-se el trofeu. Thibaut Courtois, ara al Reial Madrid, Hugo Lloris, del Tottenham i la selecció francesa, i Kasper Schmeichel, porter danès, són els finalistes per succeir l’italià Gianluigi Buffon.

Didier Deschamps, campió del món, Zlatko Dalic, entrenador de Croàcia i Zinedine Zidane, extècnic del Reial Madrid, són els candidats a millor entrenador, mentre que en categoria femenina, Reynald Pedros (Olympique de Lió), Asako Takarura (Japó) o Sarina Wiegman (Països Baixos) s’emportaran el guardó.

A més, la FIFA també premiarà la millor afició de la temporada; premi a què opten Perú, Japó, Senegal i el seguidor xilè Sebastián Carrera, que es va recórrer 1.500 quilòmetres per veure sol a la grada al seu equip, el Deportes de Puerto Montt.

Notícies relacionades

La FIFA també reconeixerà el millor gol de la temporada, en què els grans favorits són Cristiano i Bale amb les xilenes a Juventus i Liverpool, respectivament, Messi, amb el seu gol a Nigèria a Rússia, i Riley McGree, del Melbourne City, amb un golàs de taló.

Finalment, el màxim organisme del futbol mundial lliurarà el premi al joc net.