Mòbils i tauletes superen la TV en aquests Jocs

El COI inaugurarà diumenge Canal Olímpic, una TV exclusiva per fer front al canvi d'hàbits dels consumidors

rozas35014693 bar8974  rio de janeiro  brazil   08 08 2016   tourists join160817090557

rozas35014693 bar8974 rio de janeiro brazil 08 08 2016 tourists join160817090557 / BARBARA WALTON

4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

El Comitè Olímpic Internacional (COI) ja sabia que els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro suposarien un abans i un després en la divulgació de la imatge i el so d'un esdeveniment tan magne i multitudinari. Per això el desembre del 2014 va anunciar la posada en marxa del seu propi Canal Olímpic TV, que s'inaugurarà cinc minuts després que, diumenge que ve, Rio-2016 arribi a la seva fi. El COI, amb un cost operatiu de 490 milions d'euros, seu oficial a Lausana (Suïssa) i estudis tècnics, de producció i emissió de senyal a Madrid, ha decidit afrontar el canvi d'hàbits dels consumidors “en gran”, dotant-se de la seva pròpia televisió i fent front a la revolució que s'acaba de confirmar: més del 50% dels aficionats que han vist alguna cosa d'aquests Jocs, ho han fet des de dispositius mòbils (portàtils, mòbils o tauletes) i no a través de la TV tradicional.

CANVI REVOLUCIONARI

“Els de Rio seran els primers Jocs en què la TV tradicional i la digital estaran al mateix nivell”, ha assenyalat recentment al diari argentí ‘La Nación’ el grec Yannis Exarchios, màxim responsable d'OBS (Olympic Broadcasting Service), l'organisme que produeix el senyal televisiu dels Jocs per a 105 cadenes de TV i 237 països, que han pagat els drets a nivell mundial, establint un nou rècord. “Per primera vegada en la història, el que es vegi en portàtils, mòbils i tauletes serà igual o més important que el que es vegi a la televisió de casa. Tot sembla indicar que l'evolució dels pròxims anys anirà en direcció als dispositius mòbils”. Malgrat tot, hi ha molts experts que consideren que el format gran, el plasma, mantindrà els seus adeptes, ja que la qualitat resulta invencible davant els dispositius mòbils, que persegueixen la immediatesa o, simplement, la repetició.

Yannis Exarchios

RESPONSABLE DEL SENYAL OLÍMPIC

"En aquests Jocs ja hi ha tanta gent veient l'esdeveniment en dispositius mòbils que per la televisió tradicional"

LA NOVA TV OLÍMPICA

El desembre del 2014, Exarchios va assegurar que el desig del COI era convertir Canal Olímpic TV “en la millor plataforma de radiodifusió dels Jocs, el punt d'unió d'una comunitat mundial, amb continguts emocionals més enllà de l'entreteniment i la competició”. La nova TV olímpica, que ja compta amb 60 especialistes de 20 països treballant a les seves oficines de Madrid, oferirà la possibilitat de veure els millors moments de la història dels Jocs, tots els Jocs.

Després de la cerimònia de clausura de Rio-2016, Canal Olímpic TV estarà disponible a nivell mundial a través d'una aplicació mòbil per a dispositius Android i iOS i la plataforma olympicchannel.com. Tothom qui ho vulgui, aficionats, federacions, organitzacions esportives i esportistes podran seguir el canal a través dels social media (Facebook, Instagram, Twitter i YouTube) o registrar-se per rebre actualitzacions del Canal Olímpic a través de la seva web.

LA HISTÒRIA DELS JOCS, A LA TV

L'alemany Thomas Bach, president del COI, ha assegurat que “el llançament del Canal Olímpic TV és el començament d'un nou i excitant viatge per connectar l'audiència de tot el món amb el moviment olímpic al llarg dels 365 dies de l'any. Els aficionats podran seguir els esports, els atletes i les històries que hi ha darrere els Jocs”.

Aquesta plataforma gratuïta presentarà una programació original, amb emissions en directe, notícies i resums de l'activitat olímpica al llarg de tot l'any. La producció pròpia del Canal Olímpic inclourà continguts de curta i llarga durada centrat en els atletes d'elit, la seva recerca de l'èxit i l'esport arreun del món. Dissenyat per a una audiència global, la plataforma s'oferirà inicialment en anglès amb subtítols en nou idiomes diferents i comptarà amb un servei de vídeo sota demanda. Canal Olímpic TV té la intenció, segons els seus responsables, de fomentar acords amb altres parts interessades en el moviment olímpic, inclosos 'broadcasters' i comitès olímpics nacionals per desenvolupar versions localitzades de l'emissió.

Els Jocs d'hivern  Els Jocs d'hivern del 2018, a Corea del Sud, suposaran un espectacular salt tecnològic per al món sencer

COREA DEL SUD, EL GRAN SALT

L'espectacular salt entre la TV tradicional i la digital, entre veure els Jocs des de casa o veure'ls des de qualsevol lloc del món en un dispositiu mòbil, no es produirà, segons els experts, en els pròxims Jocs d'estiu, que se celebraran a Tòquio-2020, sinó que l'autèntica revolució, a la qual s'acaba d'apuntar el COI amb el seu Canal Olímpic TV, es produirà a la hipertecnològica Corea del Sud quan, d'aquí dos anys, la localitat de PyeongChang organitzi els Jocs d'Hivern del 2018.

Curiosament, ja es parla que les xarxes i la tecnologia 5G, moltíssim més ràpida i potent que l'actual 4G, començaran a implantar-se el 2018 amb motiu d'aquests Jocs, fet que assegura un increment molt significatiu en les velocitats de les connexions mòbils. Això permet ampliar les possibles funcionalitats amb serveis de vídeos en ‘streaming’ a resolucions ultra altes, 4K o superiors.

Notícies relacionades

L'APARICIÓ DEL 8K

Cal tenir en compte que l'OBS de Rio-2016, associada a la japonesa NHK, ja està provant la tecnologia 8K, amb una definició 16 vegades superior a l'alta definició (HD). Els experts que ja treballen en la televisió dels pròxims Jocs acaben d'anunciar, que, gràcies al 5G, els teleespectadors disfrutaran d'imatges d'un realisme inimaginable, amb càmeres que ja s'han experimentat tant en els cascos dels esquiadors com en el patinatge de velocitat o en el vertiginós ‘bobsleigh’, on es pot arribar els 150 km/h. I tot això serà possible gràcies a un sofisticat i nou servei que proporcionarà el 5G conegut com a ‘Sync View’, amb el qual es transmeten en directe imatges d'alta definició captades a l'instant amb una càmera ultrapetita.