Doble d'or per a Nadal i Marc López

La parella espanyola aconsegueix el títol olímpic al derrotar els romanesos Mergea i Tecau

jcarmengol35091027 2016 rio olympics tennis victory ceremony men s double160813045859 / KEVIN LAMARQUE

jcarmengol35091027 2016 rio olympics   tennis   victory ceremony   men s double160813045859
jcarmengol35088912 spain s rafael nadal  r  and spain s marc lopez return the b160813014042
jmexposito35084301 spain s rafael nadal reacts during his men s singles quarter160812220807

/

4
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol
Joan Carles Armengol

Periodista

ver +

Rafael Nadal ja té el doble d'or. El campió olímpic d'individuals a Pequín 2008 ha fet una altra vegada realitat el seu somni de triomfar en uns nous Jocs Olímpics i, acompanyat pel seu amic, el solvent Marc López, ha aconseguit un nou títol, aquesta vegada en dobles, al superar en la final la parella romanesa formada per Florin Mergea i Horia Tecau , sisens caps de sèrie, per 6-2, 3-6 i 6-4 en dues hores i 27 minuts d'emocionant partit

La improvisada parella olímpica ha culminat un torneig espectacular fins a acabar guanyant cinc partits seguits, que representa la segona medalla d'or per a Nadal, la primera per al veterà Marc López, de 34 anys, i la 12a per a Espanya en aquest esport des que el tennis va tornar al programa olímpic a Seül 1988. Només una, no obstant, havia sigut d'or (la de Nadal a Pequín) i només dos en dobles masculins, les aconseguides per Sergio Casal i Emilio Sánchez a Seül (plata) i per Àlex Corretja i Albert Costa a Sydney 2000 (bronze).

Mergea-Tecau és una parella amb poc nom però que en la passada eliminatòria de Copa Davis guanyada per Espanya a Romania va superar en el partit de dobles Marc López i la seva parella de llavors, Feliciano López, en cinc ajustats sets. Al Centre Olímpic de Río, també va complicar la final a Nadal-López, que s'havien adjudicat amb solvència la primera mànega. En la segona, un trencament sobre la sacada més feble de López li va donar un avantatge als romanesos que van aprofitar per forçar el tercer set, on els espanyols es van mostrar més sòlids i van sentenciar després de 69 minuts de dura lluita. Rafa i Marc, dos amics des de l'adolescència, s'han abraçat després d'arrebossar-se per terra una vegada Tecau ha fallat l'últim mat sobre un dels globus que López ha sovintejat en el tens tram final del partit.

L'èxit suposa no només un nou pas de gegant en l'historial de Nadal, sinó també en la trajectòria del barceloní Marc López, que des que es va decidir a dedicar els seus esforços a la modalitat de dobles ha acumulat un gran nombre d'èxits, amb 13 títols. Entre ells, el Masters del 2012 a Londres (amb Marcel Granollers), Roland Garros aquest any (amb Feliciano López) i un parell d'Indian Wells (amb Nadal). En la seva etapa júnior, va ser campió a París amb Tommy Robredo.

TAMBÉ EN INDIVIDUALS

La medalla de dobles no és l'única que Nadal es pot emportar de Rio. També està en la lluita pel podi en individuals. El tennista balear, hores abans de jugar la final de dobles, ha derrotat en quarts de final el brasiler Thomaz Bellucci, número 54 del món, en un partit vibrant, igualat i marcat pel sorollós públic brasiler. Nadal s'ha imposat per 2-6, 6-4 i 6-2 i s'enfrontarà aquest dissabte (19.00, hora espanyola) en semifinals amb l'argentí Juan Martín del Potro, que en els altres quarts de final amb participació espanyola s'ha imposat a Roberto Bautista per 7-5 i 7-6 (7-4). La derrota del jugador castellonenc ha impedit que el tennis espanyol s'assegurés ja una nova medalla.

Si per un costat del quadro ha avançat el campió olímpic del 2008, Nadal (que ha sumat la seva victòria 800 com a professional), per l'altre ho ha fet el campió de Londres 2012, el britànic Andy Murray, que s'ha imposat al nord-americà Steve Johnson per 6-0, 4-6 i 7-6 (7-2). El seu rival serà el japonès Kei Nishikori, vencedor del francès Gael Monfils.

Nadal, un ídol al Brasil i que havia sigut aclamat de forma entusiasta pel públic en tots els partits previs (especialment davant Delbonis, argentí com el seu pròxim rival, Del Potro), ha viscut aquest divendres la cara oposada de la moneda al tenir davant un jugador local. Des del primer punt els aficionats brasilers han celebrat els encerts de Bellucci com si estiguessin en una grada de futbol. El tennista amfitrió ha aprofitat el segon servei de Nadal per aconseguir el primer 'break' del partit, amb el conseqüent deliri a les grades. El públic, a més, ha escridassat el tennista manacorí quan ha celebrat el punt que el posava 3-2 a sota.

QUEIXA AL JUTGE

Nadal s'estava mosquejant, i no ha pogut més després de cedir per segona vegada el seu servei. "¿Et sembla normal que estiguin cridant mentre faig el servei?", li ha preguntat al jutge, James Garner, en l'últim descans abans de cedir el primer set encaixant un 'ace'. Mai en els seus cinc duels precedents el brasiler havia aconseguit esgarrapar-li ni tan sols un set a Nadal.

Notícies relacionades

La història ha canviat en la segona mànega. En el quart joc ha sigut el balear el que ha aconseguit el servei del seu rival. La facilitat amb què ha consolidat el trencament ha fet pensar en una fàcil resolució del set, però Bellucci ha seguit pressionant i quan Nadal servia per a l'1-1 s'ha posat amb un 0-40 a favor amb una sèrie de pals memorables. Ha igualat el trencament (5-4), però a continuació ha sigut ell qui no ha sabut defensar el seu servei i el partit se n'ha anat al tercer set.

Allà la tensió i el cansament han calmat el partit. Nadal ha optat per no celebrar els seus punts i el públic ha acusat la remuntada del mallorquí. En el quart joc Nadal s'ha posat amb avantatge al trencar el servei de Bellucci i ha sabut mantenir l'avantatge fins al 5-2, quan ha sentenciat amb servei del brasiler.