Així van ser les últimes enceses del peveter olímpic

De la fletxa de Rebollo als pètals de Londres passant pel problema tècnic de Sydney

 

 

2
Es llegeix en minuts
José María Expósito

És el moment cabdal de tota cerimònia inaugural d'uns Jocs Olímpics i normalment un dels secrets més ben guardats. A l'espera de saber si serà PeléGustavo Kuerten o una altra celebritat de l'esport brasiler qui obri amb el foc sagrat els Jocs de Rio, repassem les últimes enceses dels peveters olímpics.

BARCELONA 1992

"Els millors jocs de la història", com els definiria Juan Antonio Samaranch 15 dies després, van començar posant la pell de gallina a tothom. Juan Antonio San Epifanio va ser l'últim portador de la torxa, però no l'últim rellevista. Epi va passar el foc a la fletxa de l'arquer Antonio Rebollo, i el seu vol cap al peveter va fer contenir la respiració a milions de teleespectadors. Un moment màgic i irrepetible.

ATLANTA 1996

També emocionant, per emotiva, va ser l'encesa del peveter a Atlanta. La decisió que l'últim rellevista fos Muhammad Ali, ja malalt de Parkinson, va ser un encert total com a acte de reconciliació definitiva entre el rebel boxejador i el seu país. De fet, li va ser regalada una rèplica de la medalla d'or aconseguida als Jocs de Roma de 1960 i que la llegenda deia que havia llançat al riu Ohio després de patir un episodi de racisme. 

SYDNEY 2000

El 2000 es complien 100 anys de la primera participació de les dones en els Jocs i per això les últimes rellevistes a l'estadi van ser excampiones i exmedallistes australianes. L'última d'elles, l'atleta aborigen Cathy Freeman, es va convertir en la primera nativa a encendre la flama olímpica. Ho va fer col·locant-se al centre d'una piscina i encenent un peveter circular que va emergir de les aigües, envoltant-la, i va començar a pujar per la grada de l'estadi... fins que es va parar per un problema tècnic. Després de quatre angoixants minuts, el sistema es va tornar a posar en marxa i els focs artificials van ser disparats com si no hagués passat res.

ATENES 2004

El peveter va portar firma espanyola. Santiago Calatrava va idear un estri amb forma d'obelisc que es 'va ajupir' per recollir el foc, de la mà del regatista Nikólaos Kaklamanakis, que havia guanyat un or a Atlanta. Una vegada encès, es va tornar a posar en posició vertical per presidir els 15 dies de Jocs.

PEQUÍN 2008

Notícies relacionades

La Xina va triar una llegenda, el gimnasta Li Ning, per encendre el peveter. I en uns Jocs mastodòntics com els de Pequín, l'últim portador mereixia fer una cosa també superlativa, així que una vegada va tenir el foc a la seva torxa, va volar. Suspès per uns fils, el guanyador de sis medalles a Los Angeles 84, va pujar fins dalt de tot de l'estadi i va començar a córrer per un llenç gegant amb aparença de pergamí. Des d'allà va encendre la flama del peveter, i la seva forma espiral va crear un bonic efecte. 

LONDRES 2012

David Beckham va portar el foc a l'estadi i l'hi va passar al mític remer Steve Redgrave, però l'última volta la van fer set joves esportistes britànics elegits per set olímpics famosos. Van encendre una mena de pètals de coure (204) distribuïts a terra i que a poc a poc es van elevar concèntricament per formar el peveter.