Una Eurocopa amb la síndrome de la seguretat extrema

França desplegarà 90.000 policies i gendarmes durant el mes que durarà el torneig, que comença el 10 de juny

ecarrasco34030790 topshot   a protester holds up his fist as riot po160525202815

ecarrasco34030790 topshot a protester holds up his fist as riot po160525202815 / FRANCOIS LO PRESTI

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Falten 16 dies per al França-Romania que inaugurarà l’Eurocopa de futbol i el país amfitrió té al davant l’enorme repte de garantir la seguretat d’un esdeveniment esportiu en el qual s’esperen gairebé tres milions d’espectadors als 10 estadis que acolliran els 51 partits programats entre el 10 de juny i el 10 de juliol.

Un mes en què el dispositiu que  es va donar a conèixer aquest dimecres pel ministre francès de l’Interior, Bernard Cazeneuve, haurà de fer front no només a l’amenaça terrorista sense precedents que pesa sobre l’Hexàgon, sinó també als hooligans i a les protestes contra la reforma laboral que des de fa més de dos mesos fan sortir al carrer milers de persones.

La seguretat està al centre de les preocupacions de les autoritats franceses, que hauran de solucionar en temps rècord les deficiències detectades dissabte passat a l’Estadi de França, durant la final de Copa entre el París Saint-Germain i l’Olympique de Marsella, que va culminar amb incidents protagonitzats per les dues aficions.

SERVEIS SECRETS, EN ALERTA / «Ningú ens impedirà seguir celebrant els valors de l’esport, i encara menys els terroristes», va afirmar ahir el titular d’Interior. En els 30 dies que durarà el torneig, més de 90.000 policies, gendarmes i agents de seguretat privats tindran la missió de garantir que tot transcorri amb normalitat. A ells s’hi sumaran 10.000 militars, uns mil voluntaris i membres dels serveis de protecció civil.

Des de fa uns quants mesos, els serveis secrets francesos analitzen totes les informacions sense que, de moment, ni ells ni els seus col·legues estrangers hagin detectat objectius concrets d’un eventual acte terrorista durant l’Eurocopa. No obstant, l’amenaça és difusa però real.

D’aquí que hi hagi seleccions que siguin objecte d’una especial vigilància, bé per la implicació dels seus respectius països en la lluita contra el gihadisme, bé pel context internacional. Es tracta de les de Rússia, Turquia, França, Anglaterra o Ucraïna. Una cèl·lula d’anàlisi de riscos es mantindrà activada dia i nit durant tot el torneig.

«El nostre objectiu és que l’Eurocopa sigui una gran manifestació festiva, però hem de dir la veritat als francesos. Zero per cent de precaució és 100% de risc, però 100% de precaució no és risc zero», ha admès Cazeneuve en una entrevista concedida al diari L’Équipe.

EL PERILL DE LES ‘FAN ZONES’ / Un motiu d’especial preocupació se centra en les anomenades fan zones, on es donaran cita les aficions dels diferents equips. Encara que fins ara no s’ha detectat cap amenaça específica, el ministeri podria revisar en tot moment les mesures i decidir anul·lar-les.

Notícies relacionades

De la mateixa forma, segons assenyala Cazeneuve al diari esportiu, no s’exclou que puguin celebrar-se partits a porta tancada si el pragmatisme ho exigeix. «No exposarem a ningú a cap risc, però tampoc generarem angoixa», ha destacat.

Igualment, ha deixat la porta oberta a prohibir les manifestacions si les forces de l’ordre no estan en condicions de garantir-ne la seguretat. Pel que fa als riscos que poden comportar els hooligans, França treballa amb els serveis policials dels diferents països d’origen per poder detectar-los un cop arribin a territori francès.